Veel mensen denken dat je het als zelfstandig ondernemer goed voor elkaar hebt. Dat het geld binnenstroomt en dat je direct meer verdient dan in loondienst. Ik kan niet zeggen dat dat vanaf de start direct het geval is. Je investeert in de opbouw en groei van je bedrijf en dat geeft niet direct een stabiel salaris. Dat is een groeiproces. In het eerste jaar heb ik echt wel moeten schipperen omdat ik minder aan salaris uit kon betalen dan ik gewend was in loondienst.

de jaarlijkse beoordeling

In loondienst kwamen altijd de jaarlijkse beoordelingsgesprekken aan de orde. Altijd blij als iedereen tevreden was en ik er weer salaris bij kreeg. Maar hoe anders is dit bij de zelfstandig ondernemer. Ik vind dat je als ondernemer ook goed naar je salaris moet kijken. Het is niet rechtvaardig als jij keihard werkt en er onder aan de streep amper iets overblijft om jezelf een salaris uit te betalen. En nee; dit hoeft ook niet jaar in, jaar uit hetzelfde bedrag te zijn. Met de groei van je bedrijf, groeit ook het salaris met je mee. Hoe hoog dit salaris moet zijn? Dat is voor iedereen persoonlijk. Het is belangrijk dat je in ieder geval je maandelijkse lasten kunt betalen. Zo vind ik het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. Maar heb ik ook mijn wensen in hoe ik mijn leven wil leven en wat ik voor anderen wil betekenen. Daar is geld voor nodig. En nee, voor ondernemers is er geen CAO, loontabel of hokje waar jij in past en er vastgesteld wordt welke bedrag jij mag verdienen. Ik maak jaarlijks een plan voor mijn bedrijf waar mijn salaris ook aan bod komt. Dus de komende weken staat de vaststelling van mijn salaris ook op mijn agenda. Net zoals voorheen de beoordeling door anderen werd gedaan. Nu neem ik mijn salaris mee in mijn plan en wordt deze bepaald op basis van mijn cijfers en het doel wat ik in 2019 wil bereiken. Dat is allemaal mogelijk als je bouwt aan een financieel gezond fundament.

Shares

Profit First zorgt voor een stevig financieel fundament 

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met Profit First krijg je inzicht in jouw financiële situatie. Stap voor stap werken aan een gezond fundament afgestemd op de doelen die je wilt bereiken. Dat maakt het ook mogelijk om te werken naar een stabiel salaris. Natuurlijk is het hard werken, want je start niet met de ultieme situatie. Maar iedereen heeft recht op een goed salaris. En goed betekent voor iedereen iets anders. Maar uiteindelijk wil je zonder zorgen leven en wil je ook meer betekenen voor de wereld.

Als ondernemer kun je zelf bepalen

Ik heb mijn financiële fundament ook stevig neergezet en werk maandelijks toe naar het behalen van mijn doelen. Na 3 jaar ben ik bijna zo ver dat ik hetzelfde salaris heb als in loondienst. Dit klinkt misschien als een lange periode, maar daarmee wil ik je ook laten zien dat het niet allemaal vanzelf gaat. Natuurlijk kun je vanaf het begin ook al hetzelfde bedrag of zelfs een hoger bedrag naar jezelf overmaken als salaris, maar de kans is dan groot dat er niet voldoende geld hebt voor de andere kosten die je moet betalen. Ik schrik bijvoorbeeld niet als de blauwe envelop op de deurmat valt. Rust en inzicht in mijn cijfers, dat gun ik iedere ondernemer. Wil je zelf ook met een concreet plan aan de slag gaan? Neem dan eens contact met mij op. 2019 staat al voor de deur en hoe fijn zou het zijn als je in het nieuwe jaar met een groeiplan aan de slag kan?

IK WIL GRAAG MEER LEZEN OVER PROFIT FIRST EN ONTVANG GRAAG HET E-BOOK

Shares

Je ontvangt de eerste 2 hoofdstukken van het boek Profit First
geschreven door Femke Hogema.
Je ontvangt ook maandelijks mijn inspiratiemail, je kunt je hier op elk gewenst moment voor afmelden.

Angelique van der Meyden
Shares

Angelique van der Meyden

Online Business Manager | Gecertificeerd Profit First Coach

Angelique van der Meyden is Online Business Manager en Profit First Coach. Zij helpt ambitieuze ondernemers te groeien naar het volgende level. De belangrijkste pijlers hierbij zijn  bouwen aan een financieel gezond bedrijf en zorgen dat je bedrijf een goed geoliede machine wordt.

Pin It on Pinterest

Shares