3 fases en uitdagingen voor ondernemers, in welke fase zit jij?

Ondernemers gaan door 3 fases

Iedere ondernemer wil graag groeien met zijn/haar bedrijf en dan ga je door verschillende fases heen. Iedere fase brengt natuurlijk uitdagingen met zich mee, waarbij het belangrijk is na te denken wat het bedrijf nodig heeft in plaats van wat jij als ondernemer wilt. Welke rol pak je zelf zodat het mogelijk is om te groeien met je bedrijf? Een vraag waar je eens over na mag denken.

De groei van een bedrijf kent 3 fases:

 1. Starten
 2. Optimaliseren
 3. Opschalen

Lees of luister en ontdek in welke fase jij zit, welke rol jij als ondernemer daarin hebt en hoe je kan doorgroeien naar de volgende fase.

Starten

Een ding is zeker, iedere ondernemer moet ergens starten dus de startersfase kennen we allemaal. In deze fase ben je met name bezig om je zichtbaarheid te vergroten en klanten te werven. Je bent vooral de uitvoerder in je bedrijf.

Zorg ervoor dat je direct al inzicht krijgt in je financiële cijfers en aan de slag gaat met een plan. Door hier tijd en aandacht aan te besteden, kun je sneller doorgroeien naar de volgende fase.

Een aantal uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt in deze fase:

 • Je doet alles zelf en je merkt dat je het werk niet allemaal gedaan krijgt. Waak ervoor dat je geen werknemer wordt in je eigen Door op tijd te veranderen en strategische keuzes te maken kun je doorgroeien naar de volgende fase.
 • Je wilt met iedereen werken, dus je doelgroep is groot. De valkuil is dat geen enkele klant zich aangesproken voelt en je op zoek moet naar de ideale klant om verkoop te realiseren.
 • Terugkerende taken ga je uitbesteden aan teamleden. Dit is een ontzettend spannende stap, maar wel een stap die nodig is om door te groeien naar de volgende fase.

Als je altijd de uitvoerder binnen je bedrijf blijft dan belemmer je de groei van je bedrijf.

If it doesn’t challenge you, it won’t change you

Optimaliseren

In de volgende fase ga je optimaliseren. Inmiddels ben je al een tijdje ondernemer, draai je een leuke omzet en ben je ervan overtuigd dat er meer uit jouw bedrijf te halen valt. Je gaat in deze fase aan de slag met het optimaliseren van je bedrijf. De focus ligt op systemen inrichten en een stevige fundering bouwen voor de komende groei van jouw bedrijf. Jouw rol verandert van uitvoerder naar manager.

Bij een snelle groei van het bedrijf wordt de interne organisatie vaak vergeten. Je staat niet  stil bij het goed inrichten van systemen, het opzetten van processen, etc. Het gevolg is dat je regelmatig het wiel opnieuw aan het uitvinden bent.

Stel jij lanceert elk kwartaal bijvoorbeeld een coachingtraject. Dan kun je daar een proces voor uitschrijven en systemen zo inrichten dat er zo min mogelijk handmatige aanpassingen aan te pas komen. Doe je dit niet, dan moet je elke keer weer kijken welke taken er zijn, wie voor wat verantwoordelijk is en moeten veel zaken weer opnieuw gebouwd worden. Dit kost jou en het team niet alleen veel tijd, maar het kost ook nog eens veel geld.

Een aantal uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt in de optimalisatiefase:

 • Het is lastig om de rol van uitvoerder helemaal los te laten en je volledig te focussen op de rol van manager.
 • Je wilt alles controleren. Ondanks dat je met een team werkt, check je alles nog. Dit zorgt ervoor dat je nog steeds geen tijd wint en zelf alleen maar gefrustreerd bent.

De kosten gaan omhoog waardoor een winstgevend plan onmisbaar is.

Zodra alle systemen goed zijn ingericht, de processen staan en, de kosten in verhouding zijn tot de omzet, groei je door naar de volgende fase en kun je verder gaan opschalen.

Opschalen

In deze fase ligt de focus met name op het uitbreiden en opschalen van je bedrijf. Er zijn verschillende mogelijkheden als het om opschalen gaat. Je kunt namelijk:

 • Experts aanhaken die een deel van jouw dienstverlening overnemen
 • De uitvoering van onderdelen aanpassen groepscoaching in plaats van 1-op-1 coaching
 • Je prijzen verhogen

In deze fase moet je volledig kunnen vertrouwen op het team en bouw je uit als dit nodig is. Je hoeft echt geen groot team te hebben, maar het is wel belangrijk dat je werkt met A-players die weten wat er van hen verwacht wordt en met elkaar functioneren als een zelfsturend team.

De opschaalfase is een fase waarin je jouw rol als manager loslaat en volledig leiderschap neemt over jouw bedrijf. Jij bent bezig met de strategie en het doorontwikkelen van je bedrijf.

Een aantal uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt in deze fase:

 • Je blijft jouw team te veel managen en aansturen. Je kunt dit moeilijk loslaten.
 • Er worden te veel kosten gemaakt in verhouding tot de omzet.
 • Goed functionerende teamleden vinden die passen bij jouw bedrijf

Zit je eenmaal in deze fase? Dan blijft het belangrijk om je aandacht te houden op doorontwikkeling en optimalisatie

Meer winst in tijd & geld creëren

Merk jij dat je met een hogere omzet geen stuiver meer verdient? Of ben je alleen nog maar bezig met werken en heb je te weinig aandacht voor de mensen in je omgeving en  geen tijd om te genieten van echte vrije tijd?

Bij een gratis winstsessie denk ik met je mee waar je de eerste verandering aan kunt brengen om  meer winst in tijd en geld te realiseren.

Elke maand heb ik ruimte voor 10 gratis winstsessies, dus wees er snel bij!

16 juli 2021 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: