De invloed van de Wet van Parkinson op jouw bedrijf

wet van parkinson bedrijf

Ken jij de Wet van Parkinson al? Dat je de tijd die jij jezelf geeft om een taak uit te voeren, ook altijd neemt. Ik was eerst altijd een halve dag bezig met mijn social media berichten schrijven voor één week. Ik had er dan ook een bloedje hekel aan. Daardoor bleef ik het maar voor mij uit schuiven, ging ik tussendoor andere dingen doen en duurde het veel langer dan nodig was.

Sinds ik mijzelf een afgebakende tijd geef voor bepaalde taken, ben ik veel effectiever bezig. Nu plan ik een blok in mijn agenda voor maximaal 2 uur en bepaal dan waar mijn social media content over moet gaan en ik schrijf wat ruwe versies zodat mijn team daarmee aan de slag kan. Daarna lees ik het nog een keer door en heb ik geen content voor een week, maar voor een maand!

In dit artikel ga ik dieper in op hoe jij jouw bestedingsruimte voor tijd en geld optimaal kan benutten zonder slachtoffer te worden van de Wet van Parkinson.

Meer doen in meer tijd

Een valkuil van veel ondernemers en misschien ook wel van jou, is dat je vaak meer gaat doen in meer tijd. Stel, één van jouw teamleden is ziek. Dan neem jij waarschijnlijk het werk over.

In principe is dat niet erg als het voor een kortere periode is, maar als deze periode langer gaat duren, dan zie je vaak dat jij je aanpast aan deze situatie. Je geeft jezelf de ruimte om in de avonduren en in de weekenden te gaan werken en die ruimte neem je dan ook. Als je jezelf die ruimte niet geeft, door bijvoorbeeld te kijken naar tijdelijke vervanging van dat teamlid, dan hoef je ook niet in de avonduren en in de weekenden te werken.

Een ander voorbeeld is dat jij als ondernemer steeds je agenda blijft wijzigen. Je hebt een taak staan waar jij jezelf tot het einde van de week voor hebt gegeven, maar hebt hem al voor het begin van de week ingepland. Er komt wat tussen en je blijft hem verschuiven, tot de laatste dag van de week. Je hebt jezelf dan ook meer ruimte gegeven waardoor andere zaken prioriteit kregen.

Work expands so as to fill the time available for its completion – C. Northcote Parkinson

Meer winst in tijd

Om geen slachtoffer meer te zijn van de Wet van Parkinson, is het belangrijk om een aantal stappen te ondernemen. Op die manier creëer je meer winst in tijd. Denk eens aan de volgende stappen:

 • Start met het inplannen van 1 uur per week om te werken aan je bedrijf. Het moet namelijk haalbaar zijn voor jou om je aan de afspraak met jezelf te houden.
 • Verplaats dit tijdblok nooit naar een ander moment in de week, het is tenslotte een afspraak met jezelf!
 • Geef jezelf echt maar 1 uur om aan je bedrijf te werken.
 • Bouw dit later uit naar een langer tijdsblok of naar meerdere momenten per week.

Dit kun je zo met alle taken doen voor je eigen bedrijf, maar ook voor klanten.

Door op deze manier te werken, werk je efficiënter en ben je productiever waardoor je meer winst in tijd creëert. Je zorgt er op deze manier ook voor dat je niet werkt op de momenten waar je niet op wilt werken. Denk bijvoorbeeld aan de avonduren en de weekenden.

De invloed van de Wet van Parkinson op je financiën

De Wet van Parkinson heeft niet alleen invloed op jouw tijd, maar ook op jouw financiën. Wanneer jij jezelf alle ruimte geeft om bijvoorbeeld te investeren in trainingen, tools en coaching, dan benut je die ruimte ook. Er zit dan geen rem op. Als er dan iets onverwachts gebeurt, dan heb je geen buffer om dit financieel op te vangen.

Vooral wanneer je met één rekening werkt waar alles op binnenkomt en waar alles van betaald wordt, ligt het gevaar nog meer op de loer. Want hoe verleidelijk is het om te investeren in een event of training als je een hoog bedrag op je bankrekening ziet staan? Waarschijnlijk veel groter dan wanneer je precies weet wat jouw bestedingsruimte is voor dat soort kosten.

Werk met verschillende rekeningen

De ultieme oplossing om de Wet van Parkinson tegen te gaan als het gaat om je financiën, is om extra rekeningen te openen. Binnen de methode Profit First wordt er gewerkt met de volgende rekeningen:

 • Ontvangsten
 • Winst
 • Salaris
 • Belastingen
 • Kosten

Je werkt met vaste percentages om je inkomsten te verdelen over de verschillende rekeningen. Daardoor weet jij precies wat je kunt besteden aan kosten zoals coaching of events, maar ook wat jij jezelf aan salaris kunt betalen.

De driprekening geeft nog meer houvast

Werk jij met langdurige trajecten of betalen jouw klanten een grote investering in één keer? Dan is het fijn om die rekeningen aan te vullen met een driprekening. Met deze driprekening zorg jij ervoor dat het geld evenredig wordt verdeeld over een bepaalde periode. Je gaat dan als volgt te werk:

 1. De btw moet je dit kwartaal afdragen, dus die boek je naar het potje belastingen
 2. De rest van het bedrag gaat naar de driprekening
 3. Dit bedrag verdeel je over een aantal maanden. Duurt jouw coachingtraject bijvoorbeeld 12 maanden, dan deel je het bedrag door 12. Maandelijks boek je dit bedrag automatisch naar het potje ‘ontvangsten’ en verdeel je dit vervolgens over de winst-, salaris-, belastingen- en kostenrekening.

Op deze manier blijft er maandelijks geld binnenkomen en benut je niet direct de volledige ruimte van een groot bedrag wat op je rekening komt te staan.

De Wet van Parkinson te baas!

Wil jij geen slachtoffer meer zijn van de Wet van Parkinson? Ben je er klaar voor om meer winst in tijd en geld te creëren waardoor je niet alleen bouwt aan een winstgevend bedrijf, maar ook aan een leven zoals jij dat wilt leven?

Plan een gratis winstsessie in waarin je minimaal 2 waardevolle tips ontvangt waar je direct mee aan de slag kunt!

25 juni 2021 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: