Hoe bouw je een winstgevend bedrijf?

bouw een winstgevend bedrijf

Weet je nog, die eerste keer dat jouw boekhouder liet zien hoeveel winst je had behaald met je bedrijf? Dat gaf direct een lekker gevoel waarschijnlijk. Want die winst, die heb je zelf verdiend. Jij hebt dat voor elkaar gekregen met jouw bedrijf!

Toch knaagt er dan iets…

Want de winst die jouw boekhouder liet zien, die zie je niet op jouw bankrekening terug. Verre van zelfs. Op dit punt gaan veel ondernemers in het begin, maar ook later nog, de mist in. Het lijkt dan alsof het bedrijf winstgevend is, maar dat is lang niet altijd zo. Hoe dat precies zit en hoe je wel aan een winstgevend bedrijf bouwt dat blijft groeien, daar vertel ik je meer over in dit artikel.

Start bij het begin voor een winstgevend bedrijf

Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en dat geldt ook voor het winstgevend maken van jouw bedrijf. De eerste stap die je zet is het inplannen van een vrije dag om aan je bedrijf te werken.

Bekijk je visie en missie nog eens goed en creëer thinking time. Want voordat we aan de slag kunnen, moeten er eerst een aantal zaken helder zijn. Daarvoor stel je jezelf de volgende vragen:

 • Waar sta ik over 1, 3 en 5 jaar?
 • Wat is de rol die ik wil vervullen in mijn bedrijf?
 • Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven?
 • Welke zaken heb ik nodig om dat te realiseren?
 • Wat zijn mijn doelen?
 • Wat heb ik nodig om die te bereiken?
 • Waardoor word ik nu tegengehouden?

Wanneer je voldoende tijd en aandacht aan het beantwoorden van deze vragen hebt besteed, is het tijd voor de volgende stap. De antwoorden op deze vragen blijf je bij elke volgende stap in gedachten houden.

Een winstplan is essentieel

Een essentieel onderdeel van een winstgevend bedrijf creëren dat ook echt winstgevend blijft, is het maken van een winstplan.

Een winstplan geeft jou inzicht, maar kan ook erg confronterend zijn als je ermee aan de slag gaat. Het laat namelijk zien of jij op dit moment de juiste koers vaart of dat je juist het roer om moet gooien om jouw doelen te behalen.

Voor het maken van een winstplan stel jij jezelf onder andere deze vragen:

 • Welk bedrag heb ik maandelijks nodig om privé van te kunnen leven?
 • Wat zijn de kosten die ik maak binnen mijn bedrijf? Lees hiervoor financiële cijfers vertellen de waarheid.
 • Welke diensten verkoop ik?
 • Welke prijzen hanteer ik hiervoor?
 • Hoeveel van mijn diensten moet ik verkopen en wat is ook haalbaar qua tijd?
 • Wanneer moet ik marketingacties uitvoeren gedurende het jaar?

Zodra je alles op een rij hebt gezet qua kosten, omzet die je nodig hebt en wat je daarvoor moet doen, kun je het verwerken in een concreet plan inclusief acties.

Aan de hand van dit plan weet je wat je iedere dag moet doen om te komen tot een resultaat. Dit maakt het makkelijker om bij te sturen als dat nodig is.

Een goed resultaat begint met een goed plan – Femke Hogema

Een team voor meer winst in geld

Wanneer jij jouw bedrijf wilt laten groeien en wilt werken aan een winstgevend bedrijf, is het van belang om een team om je heen te bouwen. Dit hoeft geen groot team te zijn, maar het moet wel bestaan uit de juiste mensen. Zij worden ook wel A-players genoemd.

Dit zijn teamleden die elkaar aanvullen met hun talenten, kennis en vaardigheden. Zij zijn betrokken, communiceren goed en lopen altijd een stap harder.

Werk je al met een team? Bekijk dan over welke eigenschappen zij beschikken en of het echt A-players zijn. Zo niet, dan is het van belang om afscheid te nemen. Jij wilt namelijk voor een winstgevend bedrijf gaan en dat kan niet met teamleden die niet goed genoeg functioneren.

Werk je nog niet met een team? Breng dan in kaart wie je nodig hebt en welke vaardigheden, maar ook welke eigenschappen iemand moet bezitten. Door dit zo helder mogelijk voor ogen te hebben, wordt het makkelijker om iemand te vinden en voorkom je dat je honderden reacties krijgt.

Om ervoor te zorgen dat je niet de hele dag bezig bent met het managen van je team, raad ik je aan om te lezen hoe jij jouw team kunt managen in 1 minuut.

Deel het winstgevend plan met je team

In het begin voelt het misschien gek om het winstgevend plan met jouw team te delen. Vind je het niet prettig om concrete cijfers te delen? Laat dat dan achterwege, maar geef in elk geval wel aan wat je van jouw team verwacht en wat de planning is voor de komende tijd.

Op die manier zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen weet wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn.

Doe je dit niet, dan kost dit vaak winst in geld, maar ook in tijd. Doordat er veel vaker vragen en onduidelijkheden zijn vanuit het team.

Genieten van jouw winstgevende bedrijf

Het kost wat tijd om alles goed in te richten en regelmatig te evalueren, maar je kunt dan wel genieten van een winstgevend bedrijf dat ook écht winstgevend is.

Dat zorgt ervoor dat jij de dingen kunt doen die je zakelijk, maar ook privé belangrijk vindt en waar je gelukkig van wordt. En jouw bedrijf draait dan als een geoliede machine.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een winstplan en het uitzetten van jouw strategie voor de komende tijd? Plan een gratis winstsessie in!

18 juni 2021 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: