5 overeenkomsten tussen ondernemen en topsport om doelen te bereiken!
5 overeenkomsten tussen ondernemen en topsport
05 februari 2018 
3 min. leestijd

5 overeenkomsten tussen ondernemen en topsport

Ondernemen en sport hebben veel met elkaar gemeen. De Olympische Spelen staan voor de deur. Bij mij thuis wonen echte sportfanaten en wordt er veel gevolgd op het gebied van sport. Zo ook de Olympische Spelen. Zeker als Nederland in actie komt heeft dat toch iets speciaals. Real time volgen is helaas niet altijd mogelijk vanwege het tijdsverschil met Korea. Maar de samenvattingen zullen op de voet gevolgd worden.

Ondernemen is net topsport. Hoewel we dat als ondernemer niet altijd beseffen, zijn er veel overeenkomsten.
Het is niet vanzelfsprekend wat je als ondernemer allemaal doet. Het is goed om daar eens bij stil te staan.

SUPPORT

Als topsporter heb je mensen om je heen nodig die je steunen, die achter je staan in de keuzes die je maakt.
Je moet focus aan kunnen brengen op datgene waar je mee bezig bent en kunt niet altijd aan de verwachtingen van anderen voldoen. Dat is weleens lastig.

Ook als ondernemer omring je je met mensen die begrijpen waar je mee bezig bent. Je wilt sparren met andere ondernemers, die je van advies kunnen voorzien over ondernemen dat er werkelijk toe doet. Hoewel familie in de directe omgeving het beste met je voor heeft, begrijpen zij niet altijd de keuzes die je maakt. De support haal ik bij ‘collega’ ondernemers en aandacht voor familie en vrienden is voor mij ‘quality’ time.

TEAM

Wat zou een topsporter moeten zonder team om zich heen. Zelf alles regelen, afspraken maken bij een fysiotherapeut/verzorger, accommodatie reserveren als je in het buitenland traint of wedstrijden hebt. Gelukkig heeft een topsporter de juiste mensen om zich heen. Zo kan de sporter zich focussen op het resultaat en gaan voor die medaille!

Als ondernemer kun je niet alleen je business runnen. Als je wilt groeien naar het volgende level heb je de juiste mensen om je heen nodig. Op verschillende  gebieden binnen je bedrijf zet je de beste mensen in en laat deze bijvoorbeeld aansturen door een Online Business Manager zodat jij de dagelijkse operatie niet hoeft te managen. Jij hebt de focus nodig om datgene binnen jouw bedrijf te doen zodat jouw doelen ook daadwerkelijk behaald worden.

ZORG GOED VOOR JEZELF

Een topsporter kan goed presteren door te trainen, maar ook door goed voor zichzelf te zorgen. Voeding, rust, juiste trainingsthema’s en niet wekelijks ‘los’ gaan, want dan weet je zeker dat bepaalde prestaties niet haalbaar zijn. Een topsporter moet echt keuzes maken.

Bij de ondernemer is dat wellicht minder extreem. Bedenk wel dat jij je bedrijf bent. Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt en er gebeurt iets, dan kan dat het einde van je bedrijf betekenen. Daar ben je niet voor aan het bouwen.
Ook als ondernemer wil je fit en energiek blijven. Dat zorgt ervoor dat je creatief en enthousiast blijft.
Dat je niet moe en futloos de dagen slijt en jezelf over de kop werkt.
Nee, door goed voor jezelf te zorgen ben je een voorbeeld voor anderen en merken je klanten dat. Bovenal heb je zelf plezier in het leven en werken!

COACH

Een topsporter kan niet zonder coach, zowel mentaal als fysiek. Als je goed wilt presteren moet je jezelf laten coachen. Voor een ondernemer blijft het ook belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen. Het houd je scherp, je blijft jezelf stretchen en het komt je resultaten ten goede.

FOCUS

De topsporter heeft focus op zijn doel. Zo hebben veel topsporters toegewerkt naar de Olympische Spelen. Dat kost tijd, discipline en focus. Anders waren zij niet geselecteerd en hadden zij niet aan de start kunnen staan in Korea. Zij gaan voor GOUD en zetten alles op alles om dit te bereiken.

Als ondernemer ben je ook serieus met je bedrijf bezig, het is geen hobby. Elke dag werk je stap voor stap, met focus, naar dit doel toe. Hoeveel focus en discipline heb jij om jouw GOUD te behalen?

Je bent als ondernemer zelf verantwoordelijk voor hoe je de organisatie inricht binnen jouw bedrijf. Jij bent de LEIDER, de CEO van jouw bedrijf. Daar waar de topsporter werkt aan een goede prestatie binnen het klassement, bepaal jij met welke A-Players jij de beste resultaten kunt behalen met jouw bedrijf. Samen ondernemen om te werken aan resultaat!

Heb je geen idee hoe je dit moet doen? Plan een afspraak in om te kijken wat een Online Business Manager voor jou kan betekenen en jij de juiste koers kan varen met jouw bedrijf.

Geniet van de Olympische Spelen als jij ook een sportfanaat bent!

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.