Laat een ander lekker beslissen!

Beslissen overlaten aan iemand anders? Ben je helemaal gek geworden! De belangrijkste persoon in mijn bedrijf ben ik dus is het vanzelfsprekend dat ik alle beslissingen neem. Dus dan is dat toch logisch?

NEE. Besef je eigenlijk wel dat als je hiermee door blijft gaan dat jouw bedrijf compleet afhankelijk is van alle beslissingen die jij neemt? Dat kan het begin van het einde zijn. Is dat de droom waar jij aan werkt?

JE KUNT NIET ALTIJD DIRECT BESLISSEN

Er zijn situaties in het leven dat je niet in de gelegenheid bent om direct beslissingen te nemen. Ik hoop dat de volgende situatie je bespaart blijft. Maar ik wil je hiermee laten zien dat je jouw bedrijf teveel afhankelijk maakt van jouw handelingen.

Je bent onderweg naar een afspraak en raakt betrokken bij een ongeluk. Gelukkig ben je nog wel bij kennis, maar je moet voor onderzoek naar het ziekenhuis. De klap heeft een dusdanig effect dat je  niet goed meer kunt functioneren op dagelijkse basis. Je moet rust houden en mag niet werken van de artsen. Je lichaam geeft dat ook duidelijk aan. Je ligt een aantal weken plat. Niet in staat om ook maar iets te doen. Alles is te veel. Je bedrijf ligt ‘stil’, net als jij. Kun jij inschatten wat de gevolgen hiervan zijn?
Met het nemen van beslissen ben je op dit moment niet bezig, maar wel hoe het nu verder moet met je bedrijf.

BANG OM TE GROEIEN

Je komt dan tot het besef dat jouw bedrijf niet goed georganiseerd is. Misschien weet je het al lang maar is het een beslissing die je al lange tijd uitstelt. Bang om te groot te worden met je bedrijf, bang dat er dingen verkeerd gaan, vol overtuigd zijn dat jij alles alleen maar zelf kan doen.

Ja, ik snap dat jouw bedrijf een soort van kindje is, je alles. En dat wil je graag zo laten. Maar juist omdat je bouwt aan een fantastisch bedrijf, aan jouw droom, zorgt het ervoor dat je het niet meer alleen kunt runnen. Je moet los gaan laten en erop vertrouwen dat het anders kan. Dat anderen ook voor jou kunnen beslissen. De beslissingen die te maken hebben met de visie van jouw bedrijf neem je uiteraard zelf.

TIJD OM EFFICIËNT TE ORGANISEREN

Het is tijd om het efficiënt te organiseren, te werken met systemen, maar ook met een team. Met mensen die je kunt vertrouwen en ook hart voor jouw zaak hebben. Die betrokken zijn en over talenten en kwaliteiten beschikken. Die je de vrijheid kunt geven om beslissingen voor je te nemen. Jij hoeft niet alles te controleren en goed te keuren en natuurlijk gaat het hier over de dagelijkse beslissingen. Laat dat vooral ook bij anderen. Anderen die ook over de juiste kennis beschikken. Dan hoef je de deur niet dicht te doen.  Zorg dat je bedrijf door kan lopen ook als je onverwachts niet aanwezig bent, bijvoorbeeld door ziekte of vakantie.

 

29 januari 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: