Loopt jouw bedrijf gesmeerd? Werk aan een geoliede machine!
Loopt jouw bedrijf gesmeerd?
16 oktober 2018 
3 min. leestijd

Loopt jouw bedrijf gesmeerd?

Wanneer loopt je bedrijf als een geoliede machine? Mooie inzichten deed ik op bij één van de events van Mike Michalowicz.
Het centrale thema gedurende deze 2 dagen was een goed geolied bedrijf. Een onderwerp naar mijn hart.

Want als zelfstandig professional is het hard werken. We hebben allemaal veel werkzaamheden op ons bord. Dat kan anders. Aan de ene kant is het belangrijk om je bedrijf te automatiseren waar dat kan en aan de andere kant is samenwerken met de juiste personen belangrijk. Om je bedrijf efficiënt te runnen heb je beide nodig. Dan creëer je tijd. Tijd die je kunt besteden aan andere dingen waarnaar je verlangt.

Maar pas op! Stap niet in de valkuil dat wanneer je tijd wint, deze opgaat aan nog méér werk. Zorg ervoor dat je die tijd juist besteed aan jouw ideale ondernemersleven. Zorg voor quality time!

DE 4 D’S

De 4D’s zijn een onderdeel van de smeerolie voor jouw bedrijf. Het zijn de fases waar jij als ondernemer in zit en bepalen de efficiëntie.

DOING

Iedereen start in deze fase . In het begin ben jij de persoon die alles uitvoert. Van e-mailbeheer, online marketing tot het leveren van je diensten. Naarmate je groeit merk je dat je het niet alleen kan en ga je taken uitbesteden. Maar op welke manier delegeer je deze taken? Het is niet zo dat als er een poppetje op een plek zit dat alles direct loopt. Nee… Hier start het proces van loslaten, delegeren en op de juiste manier communiceren.

DECIDING

Als je in de deciding fase blijft hangen dan ben jij degene die altijd over alles wil en moet beslissen. Hier zul je moeten loslaten en anderen binnen een bepaalde bandbreedte de bevoegdheid moeten geven. Als je dat niet doet zal een teamlid niet de zelfverzekerdheid voelen en je continue bestoken met checkvragen. Dan ben je drukker dan ooit en kun je tijdwinst voor jezelf vergeten. Denk ook niet dat alles moet op de manier zoals jij het doet. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en de ‘hoe’ maakt in dit geval niet uit. Dit vinden veel ondernemers lastig en ja ook ik heb dit los moeten laten.

Leg dus niet jouw werkwijze op aan het teamlid. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en grote kans dat jouw teamlid veel beter is in de taak die je delegeert.

Blijf dus niet in deze fase hangen, want je wint er geen tijd mee en je gaat je irriteren aan het feit dat je continue vragen teruggekaatst krijgt. Je gaat dan op een gegeven moment zelfs denken: ik kan het veel beter zelf doen. De actie ligt nu bij jou. Delegeer op de juiste manier.

DELEGATION

De voorwaarde is dat je jouw teamlid voorziet van de juiste informatie. Waar moet het eindresultaat aan voldoen? Door dit uitvoerig te beschrijven ontstaat er geen ruis en is de foutkans gering. Gaat er dan niets fout? Oh ja vast wel, maar ook dat is iets wat je moet accepteren. Fouten maken is menselijk en dat overkomt iedereen wel eens. Heb jij nooit fouten gemaakt?

Geef je teamlid de ruimte om de werkzaamheden op zijn/haar manier uit te voeren. Geef het vertrouwen waardoor de zelfverzekerdheid van jouw teamlid groeit!

Afgelopen week vroeg ik mijn teamlid Marlou Minten hoe zij dat ervaart in onze samenwerking:

Angelique voert alle taken op in Teamwork, zowel taken voor haar als die van haar klanten. In één oogopslag zie je waar de taak over gaat, maar wanneer je deze opent, dan staan er nog subtaken bij of wordt er uitleg gegeven over hoe het eindresultaat moet worden. Dit werkt ontzettend prettig aangezien ik op deze manier de taken kan uitvoeren op de momenten die ik prettig vind. Ik hoef namelijk geen vragen meer te stellen over de taak en kan hem afvinken wanneer ik de taak heb afgerond. Het geeft mij een flinke boost dat dit vertrouwen er is en niet alles continue nagevraagd of gecontroleerd hoeft te worden” – Marlou

DESIGNING

Als jij echt de visionair en leider van je bedrijf bent, dan is het managen van de dagelijkse operatie niet aan jou besteed. Dan werk je AAN de ontwikkeling van je bedrijf en zul je de meeste tijd hieraan besteden. Dan zul je vrijheid in tijd en financiële vrijheid ervaren. Tijd om jouw ideale ondernemersleven te leven.

IN WELKE FASE ZIT JIJ?

In welke fase zit jij? Ik ben heel benieuwd. Laat het me weten. En wil je hulp om meer inzicht te krijgen hoe je jouw bedrijf zo kunt inrichten zodat het ook een goed geoliede machine wordt? Neem dan contact met me op

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.