Wat ben jij aan het uitvogelen?

angelique van der meyden - online business strateeg

Ik hoorde getik en gerommel. Ik volgde het geluid en zag mijn moeder over de keukentafel heen gebogen staan. Het leek wel een operatiekamer. Elektriciteitstape en schroevendraaiers lagen voor haar uitgespreid met talloze piepkleine onderdeeltjes van een ontmantelde Tropicana-sinaasappelradio.

‘Mam, is alles goed? Wat is er met je radio? Is ie kapot?’

‘Niks aan de hand. Stelt niets voor. De antenne was kapot en de afstemknop liep niet zo lekker meer, dus dat ben ik aan het repareren.’

Ik lees deze passage uit het boek ‘Alles is uitvogelbaar’ van Marie Forleo terwijl ik in het zonovergoten Ermelo geniet van een paar heerlijke vrije dagen.

Iedereen heeft zijn eigen talent

Het doet mij denken aan de ondernemer die graag alles zelf wil doen, maar niet overal de kennis en vaardigheden voor heeft. Ja iedereen heeft zijn eigen talent. En dat betekent dus dat je niet alles in je uppie hoeft te doen.

Wat ben jij op dit moment aan het uitvogelen? Misschien ben je omdat het nu zomer is eindelijk die online academie aan het bouwen?
Natuurlijk houd jij je bezig met de inhoud. Maar de rest kun je delegeren. Denk aan:

  • Het inrichten van de online academie
  • De opmaak van afbeeldingen
  • De opmaak van werkboeken
  • Het editen van video’s
  • Het programma management
  • De mailflow behorende bij de modules

Of ben je jezelf aan het verdiepen in allerlei tools omdat je wilt weten hoe het werkt? Waarom is het noodzakelijk dat je alle ins en outs weet? Dit kun je prima delegeren. In de werkprocessen kun je een uitlegvideo op laten nemen zodat in geval van nood iemand anders het werk over kan nemen.

Jij bent niet overal verantwoordelijk voor

Als leider van je bedrijf betekent het niet dat je voor alles verantwoordelijk bent in de uitvoering. Sterker nog, daar hoef jij je helemaal niet mee bezig te houden. Het vraagt van jou een andere manier van denken en een andere manier van werken in de dagelijkse operatie. Als je blijft rennen in de machinekamer van je bedrijf dan kun je dit niet loslaten en komt er geen tijd vrij om je bezig te houden met de strategie van je bedrijf.

Stel jezelf eens de vraag waarom je dit echt zelf moet doen. Wat zit daarachter?
Heb je geen vertrouwen in je team?

In dat geval zijn A-Players om je heen belangrijk. De juiste mensen op de juiste plek die kennis en vaardigheden hebben en goed zijn in hun expertise.
A-Players zetten die stap extra, zijn betrokken, zijn goed in hun vak, communiceren goed, gaan voor resultaat. Bouw het juiste team om je heen en dat hoeft echt niet heel groot te zijn. Dan hoef jij niet zo te rommelen en kun jij je bezig houden met serious business.

En zelfs dat hoef je niet zelf uit te vogelen. De eerste stappen kun je zetten tijdens de online masterclass ‘Hoe bouw ik een team om mij heen’ op donderdag 27 augustus.

Aarzel niet en stop met uitvogelen!

11 augustus 2020 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: