3 pijlers voor een stevig bedrijf. Bouw aan een fundament!
3 pijlers voor een stevig bedrijf
26 september 2018 
2 min. leestijd

3 pijlers voor een stevig bedrijf

De pijlers voor een stevig bedrijf zijn niet bij iedere ondernemer bekend. Een bedrijf opbouwen doe je uiteindelijk niet zomaar. Daar komt wel wat meer bij kijken dan sommige mensen denken. Waar je eerst nog alles in je eentje doet, merk je al snel dat je daar de oorlog niet mee gaat winnen. Er zitten maar 24 uur in een dag en een paar daarvan moeten we ook nog slapen. Je komt tijd tekort en je vrienden en familie zie je steeds minder. Dat is niet waarom jij ondernemer bent geworden. Jij wilt juist die vrijheid. Alleen maar doen wat je echt leuk vindt. Je richten op jouw bedrijf. En genieten van het leven.

Maar waar begin je? Een bedrijf starten is 1, maar een bedrijf runnen is een hele andere expertise.

3 Belangrijke pijlers

Er zijn 3 pijlers die van ongekende waarde zijn voor je bedrijf. Profit, processen en people. Kijk eens eerlijk naar deze 3 pijlers en vraag jezelf af of jij dit op orde hebt of dat er nog verbetering mogelijk is.

Profit

Een bedrijf dat geen winst maakt is eigenlijk geen bedrijf. Als jij wilt groeien met je bedrijf, dan moet je kunnen investeren. Jij bent je bedrijf en als je jezelf daarvoor niet kunt belonen, waar ben je dan mee bezig? Je wilt toch juist eens per kwartaal zien en voelen dat wat je doet ook echt wat oplevert. Het maken van een winstplan kan je hierbij helpen.

Processen

Heb jij alles in je hoofd zitten wat betreft de uitvoerende taken binnen jouw bedrijf? Want dan gaat er iets mis. Wanneer jij namelijk taken wilt gaan delegeren, dan moet iemand wel weten hoe de werkprocessen eruit zien, wat er wanneer gedaan moet worden en hoe. Andere mensen kunnen namelijk niet in jouw hoofd kijken hoe jij dat altijd precies doet. Het is dus belangrijk om die werkprocessen uit te schrijven. Elk proces neem je stap voor stap door. Dit kost in het begin misschien wat tijd, maar het levert je ook tijd op. En daarnaast merk je direct of je geen onnodige stappen zet. Is dat wel het geval, dan kun je die schrappen en het proces wijzigen. Want tijd is geld en je wilt zo efficiënt mogelijk werken. Zodra het hele proces helder is, kun je dit documenteren in een Virtueel Kantoor, oftewel jouw virtuele omgeving.

People

Pijler nummer 3 gaat over het werken met de juiste mensen. Het schaap met de 5 poten is echt niet meer van deze tijd!
De tijd verandert snel en dat betekent ook dat er steeds meer expertises bij komen. Expertises die niet iedereen allemaal kan beheersen. En mocht je dan toch die uitzondering vinden, besef dan dat je heel kwetsbaar bent. Want wat als diegene stopt met werken voor jou? Of ziek wordt? Dan heb je niemand anders om die taken op te vangen.

Werken met meerdere expertises betekent ook dat mensen aangestuurd moeten worden. De volgende vraag is dan: doe je dat zelf? Ben jij de manager van je bedrijf? Besef dan dat je nog in de dagelijkse operatie zit. Lees mijn blog over of jij de leider of de manager bent van jouw bedrijf.

Heb je alles op orde?

En, nu je dit zo leest. Heb je dan al die drie pijlers op orde of is er nog werk aan de winkel? Pas wanneer je dit op orde hebt, dan heb je een bedrijf dat draait als een geoliede machine. Pas dan kun je ook doorgroeien naar het volgende level met jouw bedrijf.

Vind jij het lastig om dit inzichtelijk te krijgen? Of zou je graag eens iemand hebben die meekijkt naar de rollen die jij hebt? Welke bedrijfsprocessen er zijn en of die verbeterd kunnen worden? En of werken met een team al iets voor jou is? Neem gerust contact op.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.