Wat heeft beslissen met delegeren te maken?

Als ondernemer ben je waarschijnlijk alleen je bedrijf gestart, zonder teamleden. Ik in elk geval wel. Je doet op dat moment alles alleen, van het nemen van beslissingen tot het uitvoerende werk. Dat gaat goed in het begin, maar uiteindelijk wil je groeien met je bedrijf. En dat kan niet als je alles alleen blijft doen. Het is een ontzettend spannende stap om één of meerdere teamleden aan te haken en dat is nog niet alles… Dan komt daar ook nog eens het leiden van een team bij, waarbij er een duidelijk verschil is tussen beslissen en delegeren.

Het verschil tussen beslissen en delegeren

Het is één van de grootste valkuilen voor ondernemers wanneer ze een team aanhaken: zelf de touwtjes in handen houden en alles zelf willen beslissen. Wanneer je nog alleen werkt, dan kan dat. Maar besluit je om met een team te gaan werken om jouw bedrijf te laten groeien, dan wordt het steeds belangrijker om die touwtjes uit handen te geven.

In de praktijk zie je vaak  dat delegeren wordt gezien als taken laten uitvoeren door anderen. De ondernemer neemt de beslissingen dan nog voor zijn rekening. Het resultaat is dat het werk wel wordt uitgevoerd, maar dat er constant terugkerende vragen worden gesteld. Wil je echt delegeren? Dan betekent dit dat je de beslissingen en verantwoordelijkheden ook bij de ander legt.

Klusjes over de schutting gooien

Delegeer jij op dit moment nog geen taken binnen jouw bedrijf, dan bestaat de samenwerking met jouw teamleden hoogstwaarschijnlijk uit klusjes over de schutting gooien. Een serieuze samenwerking ontbreekt en het zorgt ervoor dat jouw teamlid of teamleden heel erg afwachtend zijn op hun volgende taak en constant vragen stellen of:

  • Ze nog iets voor je kunnen doen. Ze durven zelf namelijk geen besluit te nemen over de volgende taak die opgepakt dient te worden.
  • Je nog wat extra uitleg kunt geven over de desbetreffende taak, want hij wijkt net iets af van de andere taken die ze ooit hebben uitgevoerd en ze willen het graag goed doen.
  • De taak goed is uitgevoerd.

Dit heeft als gevolg dat jij ontzettend veel tijd kwijt bent met het beantwoorden van vragen. Daarnaast ontbreekt het vertrouwen volledig, wat op de lange termijn voor jou niet prettig is, maar ook niet voor je teamleden.

Beloon de ander

Op de juiste manier delegeren betekent dus dat jij jouw teamlid het vertrouwen geeft dat hij of zij een bepaald eindresultaat oplevert. De weg er naartoe is niet van belang. Het HOE weet deze persoon prima en zal hij of zij ook zeker goed uitvoeren, misschien nog wel beter dan jij zelf. Beloon jouw teamlid voor de verantwoordelijkheid die hij/zij neemt. En natuurlijk zullen er fouten gemaakt worden. Maar van fouten kun je leren en wees ook eerlijk naar jezelf toe. Jij hebt ook vast wel eens fouten gemaakt.

Blijf dus niet in de beslissingsfase hangen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je voortdurend afgeleid wordt door vragen en je niet door kunt gaan met het werk wat er voor jou toe doet. Op de lange termijn kan dit frustraties veroorzaken en ga je vaak alsnog zelf het werk doen wat je eigenlijk wilt uitbesteden. Dit stagneert de groei van jouw bedrijf.

Duidelijk communiceren

Een goede en succesvolle samenwerking start bij jouw communicatie en jouw vertrouwen. Vertrouw de mensen waarmee je samenwerkt en communiceer duidelijk over het eindresultaat dat jij voor ogen hebt. Op die manier kun jij je los maken van bepaalde werkzaamheden en je focussen op andere zaken.

Vergelijk jezelf eens met een directeur van een groot bedrijf. Die wordt ook niet lastig gevallen door zijn medewerkers over de uitvoering van de werkzaamheden. Nee, deze werknemers zijn zelf tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor hun taken. En ook bij jou, als zelfstandig ondernemer, is dat mogelijk.

Houd jezelf dus eens een spiegel voor en bekijk of jij aan het beslissen of aan het delegeren bent. Kom je tot de conclusie dat jij nog vooral aan het beslissen bent? Ga daar dan aan werken. Wanneer je altijd de controle blijft houden, breng je namelijk jouw bedrijf in gevaar.

4D-mix

Het boek Het Clockwork-effect van Mike Michalowicz neemt je in een aantal stappen mee in hoe jij als ondernemer minder zelf in je bedrijf hoeft te doen. De 4D mix is hier een onderdeel van en laat je inzien wat de optimale mix is voor jouw bedrijf. Wat is de ideale rolverdeling voor jou als ondernemer. Werk eraan zodat jouw bedrijf niet alleen afhankelijk is van jou.

Wil je hierbij geholpen worden? Heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Plan dan een gratis gesprek in.

24 april 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: