Betaal jij jezelf een salaris uit? Jouw bedrijf zorgt voor jou!
Betaal jij jezelf een salaris uit?
17 januari 2018 
4 min. leestijd

Betaal jij jezelf een salaris uit?

Salaris.Het is niet voor iedere ondernemer vanzelfsprekend om maandelijks een salaris aan jezelf te betalen. Jarenlang heb ik in loondienst gewerkt en hoefde ik mij geen zorgen te maken over mijn salaris. Dat werd keurig aan het einde van de maand op mijn rekening gestort.

Als zelfstandig professional is dat wel anders. Een bedrijf opbouwen is hard werken, keihard werken.
Je wil opleidingen volgen en jezelf blijven ontwikkelen. Dat kost geld, veel geld. Voor mij was het afwachten wat ik maandelijks aan salaris kon betalen. Dus steeds weer keuzes maken, wat niet altijd even gemakkelijk is. Maar mijn bedrijf zorgt voor mij, dus heb ik recht op salaris!

Maar de grootste verandering die een kentering teweeg bracht is: Profit FirstDe methode om te bouwen aan een financieel gezond bedrijf en waar je vanaf de eerste dag direct winst maakt ?

LIFECHANGING!

Mijn gedachten gaan terug naar een ver verleden. Het eerste zaterdagbaantje van mij was bij de Hema. Ik was 16 of 17 jaar.

Ik werkte bij de afdeling brood, banket en snoep. Heerlijk… af en toe even lekker (en stiekem) snoepen tussendoor. Het belangrijkste voor mij was de uitbetaling van het maandelijkse salaris.

Handje contantje in een enveloppe. Aan het einde van de maand ging de vlag uit, want wat was ik altijd blij met de uitbetaling van mijn salaris. Hard voor gewerkt!
Maar het werd er ook snel doorheen gejaagd. Het brandde in mijn hand. Ik had het vaak al uitgegeven voor ik het ontving.

Dan hoorde ik mijn vader al: ‘Jij hebt een gat in je hand. Doe eens wat zuiniger en spaar geld bij elkaar’. Diep van binnen wist ik dat hij gelijk had. Het spreekwoord: aan het einde van mijn salaris houd ik altijd een stukje maand over, was destijds echt op mij van toepassing.

Jaar in, jaar uit.

Niet alleen in de tijd dat ik bijbaantjes had. Nee, ook toen ik mijn eerste baan in loondienst kreeg. Altijd was ik hard aan het werk, gaf graag geld uit aan leuke dingen doen. Uitgaan, shoppen, reizen, met vriendinnen op pad. Kortom ik kwam altijd geld tekort, maar genoot oprecht van alles wat ik deed. Ik was tenslotte nog jong!

GEGREPEN DOOR PROFIT FIRST

In die tijd had nog nooit iemand van Profit First gehoord. Hoewel, mijn moeder had zo’n mooie spaarkist van de Brabantia, met allerlei vakjes om te sparen voor verschillende doeleinden. Achteraf gezien kun je dat wel de voorloper van Profit First noemen.

Ik ben me gaan verdiepen in deze methode en werd erdoor gegrepen. Ook als ondernemer investeer ik graag in mijn persoonlijke ontwikkeling en in kennis en vaardigheden. En dat kost geld, veel geld.

Maar zolang ik geen geld hoefde te lenen of in de ‘min’ stond maakte ik mij nog geen echte zorgen. Toen ik de eerste scan volgens Profit First maakte kwam bij mij het bewustzijn dat ik ook niet op deze manier door kon blijven gaan, want dan zouden de problemen zich toch een keer gaan aandienen.

Hmmm een déja vu. De Hema herinnering kwam weer naar boven.

Maar vastberaden als ik ben. Ik heb tenslotte niet voor niets de de afgelopen jaren hard gewerkt. Keihard gewerkt. Mijn doelen, zowel zakelijk als privé, worden stap voor stap werkelijkheid.

VERLIEFD OP CIJFERS

In de tijd dat ik zelf met de Profit First methode werk, kijk ik dagelijks met veel plezier op mijn bankrekeningen. Ik ben bij wijze van spreken ‘verliefd’ op de cijfers die ik zie. Echt genieten!

Het lijstje met wensen voor de uitbetaling van de kwartaal winst groeit. Dat is bewust geld uitgeven aan mijzelf! Ik kan je vertellen dat je ook bewust geniet. Er zit toch een andere lading op dan dat je achteloos iets in de winkel koopt.

Mijn salaris staat nu ook vast en wisselt niet meer maandelijks afhankelijk van mijn uitgaven. De tijd dat ik dacht: ik koop toch liever dit of dat en dan betaal ik mijzelf maar minder salaris uit is echt voorbij.

De methode Profit First heeft mij het inzicht gegeven aan welke knoppen ik binnen mijn bedrijf moest draaien om verandering in gang te zetten. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik mij op heb laten leiden tot Profit First Professional bij Femke Hogema. Zo kan ik jou en nog meer ondernemers laten kennismaken met Profit First.

PROFIT FIRST, DE BASISBEHOEFTE

Ik zie Profit First als een basisbehoefte voor die ondernemers die moeite hebben met financieel overzicht binnen hun bedrijf. Er is geen reden om je te schamen, want inmiddels weet ik dat er genoeg ondernemers zijn die daar moeite mee hebben. Je kan bijna zeggen: laten we deze basisbehoefte toevoegen aan de piramide van Maslow.

Mijn plan voor dit jaar staat. Ik weet wat mij te doen staat, want het gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet er wel wat voor DOEN.

Ik heb aan de knoppen gedraaid en dat betekent dat ik aanpassingen heb gedaan binnen mijn bedrijf en ga voor:

  • winst
  • vrijheid
  • meer groei

Wil jij dit jaar ook stappen zetten? Heb jij geen overzicht en grip op cijfers? En wil jij met Profit First aan de slag maar heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Zet de eerste stap en neem contact met me op. Start met het bouwen aan een financieel gezond bedrijf.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.