Kosten, bewuste of onnodige uitgaven? Waar blijft je geld!
Kosten, bewuste of onnodige uitgaven?
04 januari 2018 
3 min. leestijd

Kosten, bewuste of onnodige uitgaven?

Kosten, vaak zijn we ons niet bewust waar ons geld naar toe gaat. Al het geld wat binnenkomt is bestemd voor een bepaald doel. En bij onnodige uitgaven kan het maar zo zijn dat een van deze doelen in het ‘gedrang’ komt.

HOE VAAK BEKIJK JIJ HET OVERZICHT VAN DE KOSTEN?

Dat kunnen vaste terugkerende kosten zijn.
Maar ook variabele kosten.
Of zijn het voor jou bewuste uitgaven?

Op dit soort momenten denk ik altijd terug aan mijn vele abonnementen bij de sportschool. Ik was ook iemand die altijd braaf in januari begon met goede voornemens.  Je kent het wel, meer bewegen, afvallen, sporten en vol goede moed naar de sportschool.

Veel mensen hebben goede voornemens, misschien hoor jij ook wel tot deze doelgroep. Misschien herken je mijn verhaal van de sportschool.

Dat gaat een paar weken of maanden goed en dan komt de klad erin.

Zo ook bij mij.

Uiteindelijk vergat ik het abonnement op te zeggen en was ik gedurende een jaar de vaste maandelijkse sponsor van de lokale sportschool. Ik betaalde wel, maar maakte er nauwelijks tot geen gebruik van.
Wow, mooie bron van passief inkomen ?

Goede voornemens maak ik al lang niet meer en ik sluit ook geen abonnement meer af bij welke sportschool dan ook.

WAAR LEKT JOUW GELD HEEN?

Hoe gaat dat binnen jouw bedrijf? Ken je dat gevoel van: waar blijft mijn geld?

Er zijn veel voorbeelden te noemen. Door de groei van je bedrijf besluit je te werken met een andere tool. De proefperiode is te kort, dus test je het voor een langere periode.

Je sluit een abonnement af. Uiteindelijk voldoet het toch niet helemaal aan je wensen. En na een paar maanden switch je over naar een andere tool. Teamleden richten dit voor je in en naar de kosten wordt niet meer gekeken. Het eerdere abonnement loopt door, zonder dat je de tool gebruikt.

Of

Je registreert verschillende domeinnamen. Maar je doet er uiteindelijk niets mee.  Je business verandert gedurende de jaren en zijn deze domeinnamen niet meer interessant. Inmiddels heb je ook geen idee meer wat je allemaal hebt geregistreerd en worden de kosten jaarlijks automatisch van je rekening afgeschreven.

Of

Een tool die je maar sporadisch gebruikt. Is het wel eens in je opgekomen om te checken of je een abonnement tussentijds kan opschorten? Soms behoort het tot de mogelijkheden en kan he tje toch een paar tientjes schelen.

HOE VAAK MAAK JIJ EEN OVERZICHT VAN ALLE UITGAVEN?

En kijk je dan heel bewust of bepaalde uitgaven nog nodig zijn? Of denk je: het zal mijn tijd wel duren?

Afgelopen jaar ben ik gestart met de Profit First methode. Een moment waarop ik heel bewust naar mijn kosten moest gaan kijken. Dan kom je erachter dat je inderdaad kosten maakt, hoe laag ook, voor zaken die je nauwelijks of helemaal niet gebruikt.

Dus de bezem erdoor. Normaal gesproken doe ik dit altijd één keer per jaar. Vaak in de maand december wanneer ik toch de administratie voor een groot gedeelte al gereed maak voor mijn boekhouder.

Het kan geen kwaad om nog eens de puntjes op de ‘i’ te zetten als het de kosten betreft, dacht ik vorige maand.Zo kon ik toch weer iets besparen. Sinds ik met de Profit First methode werk denk ik heel bewust na over mijn uitgavenpatroon. Wat heb ik echt nodig en wat is van toegevoegde waarde.

BRENG DE KOSTEN IN BEELD

Ik geef je graag de volgende tips mee om te kijken of jij ook onnodige kosten kunt schrappen en voortaan alleen nog maar bewuste uitgaven doet.

  1. Breng alle kosten in beeld.
  2. Schrap bij de vaste terugkerende kosten direct de kosten voor zaken die je niet gebruikt.
  3. Check de data wanneer abonnementen aflopen en zet deze in je agenda. Je kunt dan t.z.t. opnieuw bepalen of je het abonnement wilt laten doorlopen of wellicht is er een goedkopere oplossing, een alternatief. Werkt alles naar tevredenheid, dan maak je in ieder geval een bewuste keuze.
  4. Stel jezelf de volgende vragen bij iedere uitgave die je doet:
  • Heb ik dit echt nodig?
  • Wat levert het mij op?
  • Is it nice to have of need to have?

Werk aan een financieel gezond bedrijf. De basis voor iedere ondernemer als je het mij vraagt. Ben je benieuwd wat Profit First voor jou kan betekenen? Neem contact op voor meer informatie.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.