Cijfers vertellen de waarheid! Je hebt het of je hebt het niet!
Cijfers vertellen de waarheid!
20 juni 2018 
2 min. leestijd

Cijfers vertellen de waarheid!

Cijfers zijn soms best lastig. Je vindt het leuk of niet en het kan ook nog eens heel confronterend zijn. Toch zijn cijfers je beste vriend. Als het goed is zeggen jouw beste vrienden ook waar het op staat en durven ze eerlijk tegen je te zijn.
Cijfers zijn dat ook. Je weet direct hoe je ervoor staat.

WEET JIJ WAT DE CIJFERS JOU VERTELLEN?

Weet jij altijd WAT de cijfers jou vertellen? In het eerste jaar van mijn ondernemerschap heb ik dat ook moeten leren.

Wat vertelt de jaarrekening mij? Ik bladerde het document door en vervolgens belandde het in de kast. Ik begreep er werkelijk helemaal niets van. Maar zolang er geld op mijn rekening stond, vond ik het wel prima. Zo lang ik kon investeren in de zaken die ik wilde, was het goed.

Ik wist natuurlijk wel dat btw en inkomstenbelasting apart gezet moesten worden. De btw hield ik keurig bij, maar wat het bedrag voor de inkomstenbelasting zou zijn, dat wist ik niet exact. Ik hoopte dat ik genoeg apart had gezet.

Als ik niet begrijp wat er staat, vind ik cijfers namelijk niet leuk. Dan zit het direct in mijn allergie. Dus ik ben aan de slag gegaan om te leren hoe ik de jaarrekening moet lezen. Maar ondanks dat had ik toch niet het gevoel dat ik grip op mijn cijfers had. Hoe ik dat wel kon krijgen, wist ik eigenlijk niet.

MEER INZICHT MET PROFIT FIRST

Totdat ik Profit First ontdekte. Toen kreeg ik meer inzicht in mijn cijfers aangezien het een makkelijke methode is om mijn financiën te managen. Ik werd er echt blij van en heb het direct geïmplementeerd. Maar wow! Wat een confrontatie. Want de cijfers vertelden mij NU dat ik wel aan andere knoppen moest draaien binnen mijn bedrijf wanneer ik financieel gezond wilde zijn en blijven. Mijn kosten waren veel te hoog. Ik investeerde vooral in kennis, want dat doe ik namelijk graag.

Kan dat nu dan niet meer? Is een veel gehoorde vraag van mijn klanten. Ik wil wel alles graag blijven doen, vooral investeren in kennis en opleidingen. Het antwoord is heel erg simpel. Als het geld er niet is, kun je het ook niet uitgeven. Of je nu wel of niet met Profit First werkt. Het grote verschil is dat de cijfers, als je via de Profit First methode werkt, je exact vertellen hoeveel er beschikbaar. Verder zorgt Profit First er ook voor dat jij kan genieten van de zomer. De tijd dat het voor veel ondernemers wat rustiger is. Lees meer in mijn blog ‘Geniet van de zomer door Profit First’.

PROFIT FIRST IS MIJN BESTE VRIEND

Profit First heeft mij bewust gemaakt van het feit dat het zoveel gemakkelijker is om op deze manier zicht en grip op je cijfers te krijgen. Dagelijks zie ik hoe ik ervoor sta en vertellen de cijfers mij of ik een bepaalde uitgave wel of niet kan doen.

Profit First is inmiddels mijn beste vriend. Vrienden voor het leven kun je wel zeggen. Dat gun ik jou ook. Wil jij meer weten over Profit First? Plan dan een gesprek waarin ik je graag vertel wat de mogelijkheden zijn om met Profit First te starten.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.