Processen zijn nodig! Dat bevordert een optimale samenwerking.
Processen zijn nodig!

Processen, je kunt niet zonder. Wat denk jij als iemand het over werkprocessen heeft? Toen ik in loondienst werkte was ik wel een beetje allergisch voor de term werkproces. Documenten die opgesteld werden en ergens in een archief verdwenen, niet wetende of iemand er naar omkeek of dat het wel geüpdatet was. Soms zo onduidelijk weergegeven dat ik absoluut niet handig vond.

BEN JIJ STEEDS OPNIEUW HET WIEL AAN HET UITVINDEN?

Maar weet je dat werkprocessen heel belangrijk zijn voor je bedrijf. Nu ik ondernemer ben besef ik dat des te meer. Wanneer je start met je bedrijf ben jij degene die alles doet. Dan denk je nog niet na over werkprocessen. Maar zeg eens eerlijk, denk je soms ook niet: ‘Hoe deed ik dit ook alweer?’ Ben je daar weer opnieuw het wiel aan het uitvinden? Dan baal je toch, weer tijd verloren. Of niet? Er zit veel informatie in je hoofd en je denkt dat dat voldoende is.

Maar als je wilt optimaliseren is het echt noodzakelijk om processen vast te leggen. Want taken delegeren aan teamleden vraagt om instructie. En hoe fijn is het als een terugkerend proces duidelijk is vastgelegd zodat teamleden ook direct aan de slag kunnen. En jij het vertrouwen hebt dat het dan ook gebeurt zoals jij dat voor ogen hebt.

MAAR WAAROM HEB JE DAN GEEN WERKPROCESSEN?

  • Je denkt ik kan het zelf beter, dus laat maar
  • Het kost teveel tijd om het uit te leggen
  • Als iemand anders het doet wordt het één grote puinhoop
  • Wat een gedoe een werkproces maken, krijg je geen energie van
  • En welke andere belemmeringen er ook in jouw hoofd spelen.

Laat het los…

A BAD SYSTEM WILL BEAT A GOOD PERSON EVERY TIME

– W.E. DEMING

MEER VRIJHEID ERVAREN DANKZIJ WERKPROCESSEN

Als je zelf meer vrijheid wilt ervaren als ondernemer, dan zul je taken moeten uitbesteden. Kijk naar welke rol jij wel wilt en niet wilt binnen je bedrijf. Lees meer in mijn blog ‘Welke rol wil jij”. Terugkerende taken kun je heel goed standaardiseren. En je weet direct wat voor afspraken er dan vastliggen. Ook als jij bijvoorbeeld wekelijks content aan moet leveren. Het geeft structuur en duidelijkheid.

Heb je nog geen processen vastgelegd? Start vandaag! Welke terugkerende taak die nu door jou uitgevoerd wordt zou je kunnen delegeren? Schrijf eens stap voor stap uit wat je doet. Dat kost nu misschien tijd, maar denk eens aan hoeveel tijd het je in de toekomst gaat besparen.

Wat staat er dan in een werkproces:
  • Hoe voer je de taak uit
  • Welke tools gebruik je hiervoor
  • Wie voert wat uit.

WERKPROCESSEN ZIJN EEN MUST HAVE MET EEN TEAM

Bij mijn 1-op-1 dagen met klanten sta ik stil bij de processen binnen het bedrijf. Als jij wilt optimaliseren en met een team wilt werken is het echt noodzakelijk dat ze er zijn. Het geeft rust. Werkzaamheden gebeuren voor een groot deel automatisch en het scheelt niet alleen jou veel tijd, maar ook degene die het uitvoert hoeft niet steeds om instructie te vragen. Hoe zou dat voor jou voelen?

Krijg je er geen energie van om hier zelf mee aan de slag te gaan? Neem dan contact met mij op en neem de eerste stap naar het volgende level!

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.