Claim jouw quality time! Of geef je liever jouw leftover time?
Claim jouw quality time!
19 februari 2019 
4 min. leestijd

Claim jouw quality time!

Wat is nou quality time? Ik betrapte mijzelf er onlangs weer op. Tijdens een gesprek met mijn dochter was ik er met mijn gedachten niet bij. In mijn hoofd was ik bezig met mijn bedrijf, met als gevolg dat ik het verhaal niet compleet meekreeg en later op de avond iets vroeg waarover ze mij eerder uitgebreid had verteld. Op dat soort momenten voel ik mij niet fijn. Het voelt alsof ik tekortschiet terwijl dit soort momenten juist zo belangrijk zijn. Want wat is er nou echt belangrijk in het leven?

Juist. De dierbare mensen om mij heen waar ik meer tijd mee wil doorbrengen zijn echt belangrijk in het leven. Maar ook de tijd voor mijzelf is belangrijk. Tijd is kostbaar en heb je maar één keer. Het is dus van belang om niet alleen maar aan de business te denken en te werken. Je letterlijk en figuurlijk ‘vrij’ voelen, dat is wat ik wil bereiken. Tijdens een 3-daags seminar ‘Voor Altijd Vrij’ bij Eelco de Boer werd ik mij hier nog bewuster van.

QUALITY TIME VERSUS LEFTOVER TIME 

Ik werd mij er bewust van dat het nu tijd werd om hier echt mee aan de slag te gaan. Ook al ben ik iemand die staat voor structuur en het slimme werken, is het belangrijk om hier zo nu en dan bij stil te staan. Want ook de afgelopen jaren ben ik compleet voor mijn bedrijf gegaan. Waarom? Omdat ik het supergaaf vind om te groeien en ondernemers te helpen om te bouwen aan een winstgevend en efficiënt bedrijf. Toch vergat ik daarbij de mensen om mij heen. Dat begon nu aan mij te knagen.

Eelco maakte tijdens het seminar een hele mooie vergelijking: Welke tijd geef jij aan de mensen die belangrijk voor je zijn? Is dat quality time of leftover time?

Zo, die kwam ontzettend hard bij mij binnen tijdens het seminar. Mijn ogen werden op dat moment geopend. Ik besefte dat ik de mensen die mij dierbaar zijn mijn leftover time geef. Mijn bedrijf gaat altijd voor. Het inzicht wat ik tijdens dit seminar kreeg, was dat ik dat zo snel mogelijk wilde veranderen.

Komt dit je bekend voor? Wat voor tijd geef jij aan jouw dierbaren? Je quality time of je leftover time?

Wanneer jij ze ook leftover time geeft dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te veranderen. Het mooie is, dat dit niet eens zo heel ingewikkeld hoeft te zijn. Door te starten met wat kleine aanpassingen werk je stap voor stap naar de ideale situatie. Maar belangrijker nog: BEGIN!

PLAN QUALITY TIME IN

De eerste stap naar verandering is het bekijken van je agenda. Daarbij stel je jezelf de volgende vragen:

  1. Wanneer, hoe vaak en met wie wil ik op vakantie?
  2. Op welke dagen wil ik niet werken, zodat ik die kan indelen zoals ik wil?
  3. Welke momenten wil ik vast inplannen voor family & friends?
  4. Op welke dagen wil ik fundagen plannen met mijn meest dierbare personen?

Cluster en plan deze momenten net zoals je met je werk doet. Het is belangrijk om dit echt te doen en er ook niets aan te veranderen. Alleen dan zorg je ervoor dat jouw dierbaren quality time van jou krijgen in plaats van leftover time.

GEEN LEFTOVER TIME MEER 

Tijdens het seminar was dit natuurlijk één van mijn inzichten. Niet een inzicht dat nieuw was, maar ik merkte wel dat het nu het juiste moment was dat ik ermee werd geconfronteerd. Dat zorgde ervoor dat ik ook direct actie heb ondernomen.

Zo heb ik:

  1. Vaste vrije dagen voor mijzelf ingepland
  2. Fundagen met dierbaren afgesproken
  3. Vaste blokken tijd gereserveerd voor vrienden

Mijn vakanties plande ik wel al altijd in en dit jaar ga ik 4 weken met het hele gezin geweldige herinneringen maken tijdens een mooie reis. Vier weken niet bezig zijn met je bedrijf is altijd weer spannend, maar met een team om mij heen ben ik gedurende deze weken misbaar.

Als ondernemer gaat niet alles vanzelf. Ik heb de laatste 3 jaar keihard gewerkt. En ook met veel plezier. Maar het is belangrijk om slim en efficiënt te werken en de tijd die je daardoor overhoudt te besteden aan leuke dingen en niet direct weer een megaproject te starten die vervolgens nog meer tijd opslokt.

Voor mij geen leftover time meer, maar alleen maar quality time!

KOM ZELF OOK IN ACTIE

Ben jij erachter gekomen tijdens het lezen van deze blog dat jij jouw dierbaren ook alleen leftover time geeft in plaats van quality time? Dan is het tijd om zelf ook in actie te komen. Als ondernemer kan dit soms lastig zijn, vooral wanneer je nog geen team om je heen hebt. Je hebt dan het gevoel dat zonder jou het bedrijf niet doorgaat. Vrije dagen, vakanties en fundagen inplannen wordt dan lastig.

Wil jij eens met mij sparren over de mogelijkheden? Ik enk graag met je mee.  Plan dan een gratis afspraak in. Want juist die quality time met de mensen waar je om geeft, dat zorgt ervoor dat jij je energie blijft behouden, zelfs meer energie krijgt en jouw bedrijf nog verder kan doorgroeien. Ook wanneer jij een dagje vrij bent ?

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.