De gevolgen van jouw verhalen! En de invloed op je doelen.
De gevolgen van jouw verhalen!
14 mei 2019 
3 min. leestijd

De gevolgen van jouw verhalen!

Verhalen die je jezelf vertelt, we doen het allemaal. Misschien herken je het wel. De stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je iets wel of niet moet doen. Stemmetjes die je misschien opzwepen of juist zorgen voor angst zodat je iets niet gaat doen.

Zelf ben ik iemand die alles heel goed zakelijk kan beredeneren. Ik scherm mijn diepste gevoel als het ware af voor deze stemmetjes. Totdat er onlangs een doorbrak kwam. Een inzicht. Iets wat ik lange tijd onbewust onderdrukt heb en wat ervoor zorgt dat mijn persoonlijke doel stagneert. Zonder dat ik het eerst doorhad.

REFLECTIE OP MIJN HANDELEN EN GEDACHTES

Na een goed gesprek met mijn coach ben ik gaan reflecteren. Ik heb met name de dingen die in mijn leven gebeuren en van invloed kunnen zijn op mijn resultaten onder de loep genomen. Daarbij heb ik niet alleen gereflecteerd op mijn eigen handelen, maar ook op mijn gedachtes over bepaalde situaties. Ik heb mijzelf de vraag gesteld: Wat doet dit met mij?

Dit zijn vooral situaties waar ik energie in steek en als normaal beschouw, maar uiteindelijk niet het resultaat behaal wat ik graag zou willen. Dan gaat het voelen als een negatieve energie, gevoelens van teleurstelling en frustratie. En onbewust is dit van grote invloed op mijn persoonlijke doel.

WELKE VERHALEN VERTEL JIJ? 

Wat zijn de verhalen die jij jezelf vertelt? Heb jij wel eens gereflecteerd en gekeken op welke manier jouw handelen en gedachtes invloed hebben op jouw doelen? Dat hoeft niet direct zakelijk te zijn. Het mag ook een persoonlijk doel zijn.

Ik weet dat ik hier niet alleen in sta. Ik zie en hoor het om mij heen van andere ondernemers. Ondernemers die het even niet meer zien zitten. Twijfelen of ze op de goede weg zijn en misschien zelfs willen stoppen met hun bedrijf. Het zijn de stemmetjes, de verhalen die jij jezelf vertelt. Het is jouw waarheid geworden. Het is nu tijd om in actie te komen! Wat ga jij doen om te veranderen?

BLIJVEN LEREN EN ONTWIKKELEN

Vraag hulp. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Voor mij ook niet. Ik heb altijd alles alleen gedaan. Nu weet ik wel beter. Juist door de vragen die de ander aan je stelt, krijg je inzichten en kun je weer verder. Bij mij zijn dat mijn coach(es), buddy of team. Op die manier krijg ik feedback waar ik verder mee kan. Iedereen is hierin even belangrijk voor mij.

Doorzettingsvermogen en positiviteit zijn super belangrijk in het ondernemersleven. Je blijft leren en ontwikkelen, want het gaat uiteindelijk niet vanzelf.

JE KUNT NIET ALLES ALLEEN

Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je kunnen helpen bij jouw ontwikkeling en bij het behalen van jouw persoonlijke en zakelijke doelen. Om tijd te hebben voor die ontwikkeling, is het wel nodig om jouw bedrijf zo goed mogelijk in te richten en misschien zelfs één of meerdere teamleden aan te haken. Werk jij 24/7 in jouw bedrijf, dan ga je merken dat dit niet alleen de groei van jouw bedrijf stagneert, maar ook jouw persoonlijke groei en je vrijheid.

In mijn e-book  ‘3 musthaves voor de ambitieuze ondernemer die gaat voor bedrijfsgroei en vrijheid’ schrijf ik erover. Het geeft je praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kunt om die bedrijfsgroei en vrijheid te realiseren, zodat jij ook tijd hebt om aan jouw eigen ontwikkeling te werken. En dat is belangrijk als ondernemer, want jij bent jouw bedrijf.

 

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.