Leiderschap, claim je rol!

Leiderschap, een term waar we tegenwoordig niet omheen kunnen. Als je namelijk je leiderschap niet pakt dan stagneert je groei. Ik word er dagelijks mee geconfronteerd. Is het niet bij mezelf dan is het wel bij mensen in mijn directe omgeving of bij mijn opdrachtgevers.

Je bent de leider over je eigen gedrag

Leiderschap pak je zowel in je privé- als zakelijke omgeving. Door mijn leiderschap te pakken zet ik dingen in verandering. Zo staat dit jaar voor mij vooral in het teken van verandering op persoonlijk vlak. Daar pak ik mijn leiderschap door te zorgen voor verandering op het gebied van gezond eten, afvallen en beweging. Dit heb ik vele jaren niet (voldoende) gedaan, met alle gevolgen van dien. En de eerste veranderingen zijn inmiddels zichtbaar en voelbaar. Door te reflecteren weet ik waar ik kan bijsturen en ook hier mijn resultaten kan halen.

Maar ook op zakelijk vlak hebben we te maken met leiderschap. Onderzoek eens bij jezelf hoe jij dat doet op de verschillende fronten binnen jouw bedrijf. Als je vanuit loondienst de overstap naar zelfstandig ondernemerschap hebt gezet en nooit een functie hebt gehad met leidinggevende capaciteiten dan is het een grote verandering als je met teamleden gaat werken. Want je vak uitoefenen is één, maar een bedrijf runnen is een vak apart. Dat is inmiddels mijn vaste slogan geworden.

Leidinggeven aan een team

Op welke manier neem jij de leiding over jouw team(leden). Geef je hen verantwoordelijkheid en maak jij ze ‘owner’ van hun eigen taken? Of blijf jij graag de beslisser en vraagbaak en creëer je zo onzekerheid bij de mensen waar je mee werkt? Als leider heb je vertrouwen in de mensen waar je mee werkt en durf je los te laten. Jij houdt je namelijk bezig met datgene wat het allerbelangrijkste voor jou is en niet met geneuzel wat je alleen maar tijd kost. Als je virtueel samenwerkt is dit nog uitdagender omdat communicatie een belangrijke rol speelt. Neem de mensen mee in de visie voor jouw bedrijf, jouw doelen en zorg ervoor dat ze betrokken zijn bij jouw bedrijf. Samen kun je tot grote resultaten komen.

Leiderschap over financiën

Hoe staat het op het gebied van financiën? Heb jij grip op je cijfers en weet je of je bedrijf financieel gezond is? Of geef je lekker geld uit zonder te weten of de uitgave wel verantwoord is? In de praktijk merk ik dat er veel ondernemers afhankelijk zijn van een boekhouder, zelfs niet over durven te stappen als ze niet tevreden zijn. Een struisvogel zijn, door hun kop in het zand te steken en denken dat het zo’n vaart niet loopt. Totdat de bodem bereikt is en ze merken dat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden.
Wees ook op dit gebied de leider, ondanks dat het confronterend kan zijn is het nooit te laat om te bouwen aan een financieel gezond bedrijf.

Het blijft een ongoing proces

Het is volgens mij een continu proces om aan je leiderschap te werken. Door steeds weer nieuwe stappen te zetten groei je naar het volgende level met je bedrijf.  Bouw aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine, dan wordt jouw rol ook duidelijk. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met me op.

 

 

21 mei 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: