Een team bouwen, een vak apart!

Een team om je heen bouwen is iets anders dan je vak uitoefenen. Je zoekt een Virtueel Professional (Virtueel Assistent) of andere expertises om mee samen te werken. Via social media zie ik de oproepen regelmatig voorbij komen.

AANVRAGEN KOMEN NIET PROFESSIONEEL OVER

Waarom? Ik verbaas mij over de algemene vragen als:

  • Weet jij een goede VA?
  • Ik wil met een VA samenwerken. Weet jij iemand?
  • Misschien wil ik wel samenwerken met een VA. Heb jij ervaringen?
  • Of er wordt een VA gezocht die duizend-en-een taken op zich kan nemen.

Ik geef je graag 5 tips om rekening mee te houden als je gaat bouwen aan een team voor jouw bedrijf. Neem je bedrijf serieus en straal ook hierbij professionaliteit uit. Denk goed na wat je zoekt. In het bedrijfsleven wordt er ook een uitgebreid profiel samengesteld voor een functie en gaat er niet voor niets een HR manager mee aan de slag. Iedereen wil uiteindelijk met de beste en juiste mensen samenwerken. Je gaat voor de groei van jouw bedrijf!

Bij algemene, niet concrete vragen zul je ook heel veel reacties ontvangen. Dit bezorgt je eerder meer werk dan dat je de juiste persoon direct vindt. En natuurlijk is het goed om te sparren over ervaringen met andere ondernemers. Maar bedenk wel dat deze Virtueel Professional wellicht voor andere taken ingezet wordt dan voor de activiteiten die jij zoekt. Vergelijk dus geen appels met peren.

VOORDAT JE OP ZOEK GAAT NAAR EEN VA OF BEPAALDE EXPERTISE, INVENTARISEER DAN EERST DE VOLGENDE ZAKEN:

1. Breng in kaart welke taken je zelf uitvoert

Als je overzicht hebt van de activiteiten die je zelf allemaal doet kun je ook concreet bepalen welke werkzaamheden je uit wilt besteden. Steeds terugkerende taken die gestandaardiseerd kunnen worden zijn hier een prima voorbeeld van. Maak niet de fout om alleen klusjes uit te besteden want daar bevorder je de groei van je bedrijf niet mee.

2. Welke taken kun je uitbesteden?

Bepaal aan de hand van je inventarisatie welke taken je zelf wilt en moet doen en welke taken uitbesteed kunnen worden. Je kunt dan misschien al redelijk inschatten hoeveel uren het jou oplevert die jij weer voor declarabele uren in kunt zetten. Of je meer vrije tijd oplevert als je op zoek bent naar meer balans zakelijk/privé.

3. Kun je deze taken aan 1 persoon uitbesteden of ben je op zoek naar meerdere expertises?

Liggen de werkzaamheden die je uit wilt besteden erg uiteen? Bijvoorbeeld puur op administratief gebied of online marketing, website beheer of moet iemand grafisch onderlegd zijn? Er zijn veel voorbeelden te noemen. Bedenk ook hier, een VA hoeft niet van alle markten thuis te zijn. Ook VA’s bepalen een doelgroep waar zij voor werken en doen werk waar zij blij van worden en hun passie ligt. Net zoals jij dat voor jouw business doet.

4. Over welke kennis en vaardigheden moet deze persoon beschikken?

Wat vind je belangrijk waar iemand over moet beschikken qua kennis en vaardigheden? Wat past binnen jouw bedrijf? Is er sprake van klantcontact? Is ervaring binnen jouw branche noodzakelijk? etc. etc.

5. Wil je een teamlid/teamleden aanhaken of wil je samenwerken met een online business manager die zelf samenwerkt met virtueel professionals?

Het is altijd weer een stap om verder te bouwen aan je bedrijf. Wil je graag sparren over ontwikkelingen op strategisch niveau of wil je dat alle werkzaamheden gecoördineerd worden binnen jouw team? Denk dan aan de samenwerking met een Online Business Manager. Vind je de verantwoordelijk te groot om zelf teamleden aan te haken? Ook dan kan een Online Business Manager de oplossing zijn. Bespreek de mogelijkheden. Er kan vaak meer dan je denkt.

JE HEBT EEN PROFESSIONEEL BEDRIJF, BOUW PROFESSIONEEL VERDER

Pak het professioneel aan als je een team om je heen wilt bouwen. Dat voorkomt ergernis of een mismatch. Door gericht je vraag uit te zetten ontvang je ook reacties van VA’s die zich aangesproken voelen en over de juiste expertise beschikken. De laatste tip die ik je wil geven is: gebruik nooit de term solliciteren. Ook dat zie ik nog wel eens voorbij komen. Als zelfstandig ondernemers werk je met elkaar samen en solliciteren associeer ik bij een baan in loondienst.

De juiste mensen vinden om mee samen te werken is een vak apart. Vind jij het lastig om te bepalen welke activiteiten je uit kunt besteden en aan wie? Als Online Business Manager kan ik je helpen een team te bouwen en aan te sturen. Wil je niet de verantwoordelijkheid van een eigen team? Ook daar zijn mogelijkheden voor. Wil je meer weten, neem dan contact op via support@hetvirtueleregelhuis.nl ik vertel je er graag meer over.

 

“TOGETHER EVERYONE ACHIEVES MORE”

13 augustus 2017 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: