Financiële cijfers vertellen de waarheid
Financiële cijfers, je bent er dol op of je steekt liever je kop in het zand als het over financiële cijfers gaat. Of je wilt of niet, als ondernemer moet je dealen met deze cijfers in je bedrijf om op resultaat te kunnen sturen. Neem je financiële cijfers serieus om te streven naar financiële onafhankelijkheid. Doe je dat niet, it’s up to you. Maar met een hobby word je ook niet rijk.
Als we kijken naar de financiële cijfers zijn de volgende gegevens belangrijk:
Omzet
De mooie gesprekken over prachtige omzetcijfers verwonderen mij regelmatig. Er wordt door veel ondernemers gesproken over de magische 100k omzet en door businesscoaches over het verdubbelen van je omzet. Of hoe makkelijk je het online wel kunt verdienen. Geloof me daar moet je echt hard voor werken. Zonder acties geen resultaat.
Hoe mooi de omzetcijfers ook zijn, het zegt niets over de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Je kunt meer dan €100k omzet draaien per jaar, maar nog steeds te weinig geld hebben doordat je kosten extreem hoog kunnen zijn.
Is het dan niet belangrijk om je omzetcijfers te kennen? Jawel! Alles valt en staat binnen je bedrijf met die omzet die binnenkomt. Daar moet je uiteindelijk de kosten, belastingen en je salaris van kunnen betalen.
You can’t argue with facts
Luister je liever dan dat je leest? Dit Winstkwartiertje gaat over de winst, omzet en kosten.
Omzet bepalen
Maar hoe weet je hoeveel omzet je nodig hebt als ondernemer? Dat is echt niet zo ingewikkeld. Zelfs als je niets met financiële cijfers hebt, kom je daar met de volgende gegevens snel achter:
- Wat heb je nodig om privé van te kunnen leven, dat heb je nodig als salaris.
Dit betekent dat je in kaart brengt welke kosten je privé maakt en wat dat betekent voor de hoogte van het salaris dat je jezelf moet uitkeren. Hier bedoel ik dan echt een goed salaris mee en geen ‘zakgeld’ omdat je partner een goede baan heeft. Ik vergelijk het altijd met werken in loondienst. Als je in loondienst zou werken, zou je ook niet tegen je baas zeggen ‘laat mijn salaris maar zitten’. - Bekijk welke kosten je maakt binnen je bedrijf. Denk aan kosten voor tools, eventuele teamleden, producten die je wellicht nodig hebt, etc.
- Tel deze bij elkaar op en dan weet je wat er minimaal netto binnen moet komen om dit te kunnen betalen. Vergeet daarbij niet de belastingen. Jaarlijks betaal je de inkomstenbelasting, dus reserveer hier altijd een percentage van je omzet voor.
Kosten
In de praktijk zie ik het veel gebeuren dan ondernemers geen idee hebben waar hun geld naar toe gaat. Toch is dat heel erg belangrijk om te weten. Zelf maak ik altijd een overzicht van de vaste en de variabele kosten.
Vaste kosten
- De huur van mijn kantoor
- Telefoonkosten
- Kosten voor software, etc.
Deze vaste kosten kan ik voor het hele jaar al uittekenen, dus weet ik exact welke kosten ik in ieder geval maandelijks maak.
Variabele kosten
De variabele kosten zijn wisselend, maar ik neem hier wel stelposten voor op. Zo bepaal ik aan het begin van het jaar welke acties ik ga doen en welke kosten ik hierbij verwacht. Ook voor events die ik wil bijwonen, heb ik een budget.
Op die manier weet ik wat er maandelijks aan omzet binnen moet komen om mijn kosten te kunnen betalen, zakelijk en privé. Daarbij werk ik er altijd naar toe om een buffer op te bouwen, zodat ik in maanden dat het eventueel wat minder gaat of als ik ziek ben, toch voldoende geld achter de hand heb.
Ik ben benieuwd, heb jij inzicht en overzicht?
Winst
Wat is nou precies winst? Voor de één is dat de fiscale winst waar het bij de Belastingdienst om gaat. Voor de ander zijn het de harde euro’s op de bankrekening. Ik hoor bij die laatste categorie mensen.
En ik vertel je graag waarom.
De winst volgens de belastingen is omzet min de kosten. Over deze winst betaal je vervolgens de inkomstenbelasting en wat er dan nog over is, is het bedrag wat je aan jezelf aan salaris hebt betaald. In de praktijk is het vaak afwachten of er onderaan de streep dan nog wat over blijft. En komt het vaak voor dat ondernemers niet voldoende hebben gereserveerd voor de belastingen.
Toen ik net startte als ondernemer, was ik eigenlijk altijd teleurgesteld. Ik zag de fiscale winst die ik had volgens de boekhouder, maar voelde het niet in mijn portemonnee. Totdat ik met een ander systeem ging werken en direct winst reserveerde op een aparte rekening. Dat doe ik nu nog steeds.
Ik begon met 1% van de omzet die ik binnenkreeg en stap voor stap groeit dit door naar een hoger percentage. Op die manier heb ik echte euro’s op mijn winstrekening staan in plaats van alleen op papier.
Ken je financiële cijfers & wordt een winstgevend bedrijf
Ook jou gun ik een winstgevend bedrijf. Met winst op de bankrekening in plaats van alleen op papier. Lees hier meer als jij graag de baas worden over je cijfers zonder dat je alles van boekhouding af hoeft te weten. Plan een gratis afspraak in en dan bekijken we samen of dit passend voor je is.
30 april 2021 |
Angelique van der Meyden