Ga voor bedrijfsgroei en meer vrijheid

Vrijheid is een van de vele antwoorden die ik krijg als je een ondernemer de vraag stelt ‘Waarom ben je ondernemer geworden?’ Als je start met je bedrijf, doe je in deze fase vaak nog alles alleen binnen je bedrijf. Best een uitdaging, net zoals vele andere facetten van het ondernemerschap. Jouw bedrijf draait om hetgeen waar jij goed in bent, om het vak dat jij uitoefent. Alle andere activiteiten die daarbij komen kijken zoals marketing, boekhouding, sales, etc., die krijg je erbij cadeau. Of je wil of niet. Zo snel als mogelijk verdiep jij je in alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken en word je ook steeds beter in deze werkzaamheden. Want je runt jouw bedrijf uiteindelijk alleen en van vrijheid is vaak geen sprake.

In de opstartfase van je bedrijf ben jij de enige én echte doener.

JE WERKT MEER DAN JE ZOU WILLEN

Als ondernemer ga je voor groei en dan komt er een moment dat het gaat schuren binnen je bedrijf. Klanten merken dat je druk bent, voelen dat ze minder aandacht krijgen en zelf merk je dat je niet alles meer alleen kan doen. Je werkt op dit moment meer uren dan je eigenlijk zou willen. Dat heeft niet alleen zijn weerslag op jouw bedrijf, maar ook op je privéleven en word je in je vrijheid beperkt.

LOSLATEN

Het is lastig om dingen los te laten, want jij weet als de beste hoe iets moet en kan het ook niet gemakkelijk loslaten. Logisch, want jouw bedrijf is als het ware jouw kind. Jij bent er vanaf het begin al mee bezig en hebt het gebracht tot waar het nu staat. Wanneer je de rol van doener blijft aanhouden, stagneert jouw bedrijf in groei. Dit is het moment waarop je keuzes moet maken.

KEUZES MAKEN

Hoe pak je dat aan? Keuzes maken. Door steeds na een bepaalde periode in kaart te brengen waar je mee bezig bent, hoeveel uur je werkt en aan welke taken je deze uren besteed, kun je gericht keuzes maken. Je kan besluiten om iets zelf te blijven doen of om werkzaamheden uit te besteden.

Een belangrijk onderdeel van het uitbesteden van werk, is het in kaart brengen van de wijze waarop de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Leg dit op een simpele manier vast in een document of aan de hand van een instructievideo. De kans is aanwezig dat de werkwijze steeds weer aangescherpt moet worden en een tekstdocument of video kan dan makkelijk en snel geüpdatet worden.

MEER VRIJHEID

Als ondernemer blijf je altijd voor een bepaald percentage de doener binnen je bedrijf. Door keuzes te maken welke specifieke taken jij echt zelf moet blijven doen en welke taken jij kan uitbesteden, werk je aan een ideale mix van jouw activiteiten en kun je je vrijheid terug claimen.

De training ‘Het Clockwork-effect van jouw bedrijf’ neemt je stap voor stap mee hoe je jouw bedrijf optimaliseert naar een goed lopend, geolied bedrijf. Ben je geïnteresseerd? Ik vertel je er graag meer over!

16 april 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: