Heb jij een hekel aan de administratie?

De administratie, menig ondernemer heeft er een bloedhekel aan. Routine, ritme en regelmaat. Het is net als tandenpoetsen. Als je het dagelijks doet dan doe je het eigenlijk op de automatische piloot. En zo is het ook met je administratie. Als je dit volgens een vast patroon doet dan kan het eigenlijk niet mis gaan. En vaak ligt daar het probleem.

Het is het vierde en laatste principe van Profit First. Als je wacht met eten totdat je honger hebt, dan kun je vaak je grens niet meer bewaken en eet je veel te veel. Zelf grijp ik dan vaak naar de verkeerde dingen. Als ik op verschillende momenten van de dag gezond eet dan heb ik nergens last van. Maar ook het moment van boodschappen doen is hierin een bepalende factor. Een maaltijdplan opstellen zorgt er voor mij voor dat ik gezond eet en de juiste dingen in huis heb. Zoals veel dingen in het leven kun je het zien als een proces.

En zo kan het ook met je administratie. Als je dit volgens een vast ritme bijhoudt, dan heb je zicht op je cashflow. En dat is voor een ondernemer heel belangrijk.

KRIJG WEER PLEZIER IN JE ADMINISTRATIE

Volg onderstaand stappenplan en krijg weer plezier in het bijhouden van je administratie. Werken met een online boekhoudprogramma is een vereiste voor efficiënte verwerking, niet alleen voor jou maar ook voor degene die je boekhouding controleert.

Het stappenplan

DAGELIJKS

1. Check je banksaldo op de bankieren app en krijg gevoel bij je geldstromen
2. Archiveer de facturen die je per mail ontvangt in een aparte map administratie/facturen te betalen (in je mailprogramma)
3. Scan betalingen waar je bonnetjes van ontvangt direct in je boekhoud app

WEKELIJKS

4. Boek de inkoopfacturen
5. Verstuur verkoopfacturen
6. Verstuur aanmaningen
7. Betaal je inkoopfacturen
8. Werk je uren en kilometerregistratie bij

MAANDELIJKS

9. Mocht je bank niet gekoppeld zijn aan je boekhoudsysteem, lees dan de MT940 bestanden in
10. Verwerk de MT 940 bestanden (als je dit maandelijks doet dan verlang je naar een bankkoppeling, dus mijn advies is om direct de juiste keuze hierin te maken.

TIP: wat doe jij met de winst? Stel een wensenlijst op!

KWARTAAL

11. Maak 50% van de winstrekening over naar je privérekening
12. Waar ga je het aan besteden, check je wensenlijst
13. Maak 50% van de winstrekening over naar je winst aan te houden rekening (spaarrekening bij een andere bank)
14. Betaal de btw

JAAR

15. Actualiseer je Profit First plan aan de hand van je nieuwe doelen voor het komende jaar

Vraag het stappenplan hier aan, zodat je het bij de hand kunt houden als je de administratie gaat verwerken. Het is een mooie leidraad.

Veel plezier met je boekhouding!

29 augustus 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: