Ben jij de leider of de manager?

Ben jij de leider of manager van jouw bedrijf? Sta eens even stil bij deze vraag voordat je verder leest.

En?

Kun je direct een antwoord geven, of ben je misschien wel beiden?

Ik kan je één ding verklappen: er zit een wezenlijk verschil tussen deze twee. En het antwoord bepaalt of jouw bedrijf verder kan groeien of niet.

LEIDER VS. MANAGER

Er zijn een paar cruciale verschillen die bepalen of jij de leider of de manager bent van jouw bedrijf. Om erachter te komen waar je op dit moment staat is het belangrijk om eens eerlijk naar je zelf te kijken welke eigenschappen nodig zijn voor deze rollen. Bij welk profiel voel jij je het meest aangesproken of match jij het meest?

De Leider

 • geeft leiding aan een team
 • zorgt voor de ideeën
 • is bezig met de strategie en visie van het bedrijf
 • focust zich op ontwikkeling, maar zorgt ook dat teamleden mee groeien met de ontwikkeling van het bedrijf
 • zorgt voor betrokkenheid

De Manager

 • zorgt dat de uitvoering van jouw plannen gerealiseerd wordt
 • stuurt een team aan
 • is voor jouw een sparringpartner
 • denkt op strategisch niveau mee
 • boekt resultaat door zich te focussen op doelstellingen, afspraken en procedures. Monitort de acties die uitgevoerd worden door het team maar houdt ook jou als leider verantwoordelijk als je input moet leveren
 • is van de structuur

IK BEN GEEN LEIDER, WAT NU?

Ben jij iemand die aan het managen is? Je hebt destijds gekozen om met een team te werken maar uiteindelijk merk je in deze situatie dat je niet meer ruimte in je agenda krijgt.

Dat klopt! Als je bedrijf groeit en je teamleden aanhaakt met expertise betekent dat ook iets. Er zullen zaken afgestemd worden, en op afstand moet goed gecommuniceerd worden om de juiste resultaten te krijgen. Hier gaat het vaak fout. Het resultaat wat opgeleverd moet worden is vaak niet duidelijk genoeg en er wordt nog teveel adhoc gewerkt of content te laat aangeleverd.

Een bedrijf managen doe je er niet even bij. Denk aan de directeur van een groot concern, die houdt zich ook niet operationeel bezig met de activiteiten op de werkvloer. Daar heeft hij zijn manager voor. Hij is bezig met acties waardoor zijn bedrijf kan groeien. Is dat waar jij naar op zoek bent, onderneem dan actie!

Jouw bedrijf kan alleen maar groeien wanneer jij bewust kiest voor het leiderschap en die rol ook op je neemt. Dit zorgt er namelijk voor dat jij uit het proces stapt, maar met focus AAN je bedrijf gaat werken. Jij bent diegene die met nieuwe ideeën komt, maar niet diegene die ze tot uitvoer brengt. Die nieuwe ideeën zorgen ervoor dat jouw bedrijf gaat groeien en niet stagneert wat gebeurt als je de dagelijkse operatie bezig houdt.

WERK JE AL MET EEN TEAM?

Dan is het tijd om nu in de rol van leider te stappen en afscheid te nemen van jouw rol als manager.  Heb je al eens gedacht aan het samenwerken met een Online Business Manager? Dat maakt voor jou de weg vrij om de leider van je bedrijf te zijn.

ALLES LIGT OP JOUW BORD?

Wanneer je alles alleen doet, dan ben je zelfs uitvoerder, manager en leider tegelijk van je bedrijf. Deze situatie is voor geen enkele ondernemer fijn. Je vraagt je vaak af waarom ben ik dit begonnen. Vrijheid voel je niet en je bent 24/7 aan het werk. Hier is verandering echt nodig! Een team van experts helpen je om een stevig bedrijf neer te zetten. Experts op vakgebieden waar je geen kennis van hebt of waarvan de taken echt niet op jouw bord horen.  Denk aan online marketing, administratie, techniek inrichten etc.

Natuurlijk kun je zelf op zoek gaan naar teamleden maar dan heb je de pet op van een HR manager en ook dat kost veel tijd en energie. Hoe fijn zou het voor je zijn om direct een Online Business Manager aan te haken die zelf met een team van experts werkt. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een afspraak met mij in.

EEN EXPERT HEEFT BEIDE ROLLEN

Zelf ben ik het voorbeeld van een expert die beide rollen heeft. Ik ben de leider van mijn eigen bedrijf, Hét Virtuele Regelhuis. Ik deel met mijn team de ontwikkelingen waar ik heen wil en zij voeren de plannen voor mij uit. De jaarplanning wordt uitgebreid besproken waarin de projecten in kleine stappen worden gehakt en de taken verdeeld. Ik geef hen de ruimte om mee te denken, zo houd ik ze betrokken bij mijn onderneming. En natuurlijk manage ik de zaken die uitgevoerd moeten worden.

Voor mijn klanten ben ik juist de manager van hun bedrijf. Ik zet als Online Business Manager mijn team in voor hun bedrijf. Ik zorg ervoor dat alle taken worden toebedeeld aan de juiste personen en dat ze tijdig worden uitgevoerd. Maar daarnaast fungeer ik ook als sparringpartner voor de ondernemer en kijk ik hoe wij de doelstellingen kunnen behalen, om dat plan vervolgens tot uitvoer te brengen. Structuur, planning en alleen die dingen doen die bijdragen aan je doel.

Werken met een Online Business Manager maakt het  jou gemakkelijker om die leiderschapsrol op je te nemen. Het uitvoeren van je passie is jouw vak maar een bedrijf runnen is echt een vak apart. Als de achterkant van je bedrijf niet geolied loopt dan piept en stagneert het. Dat maakt groei niet mogelijk. Ben je ambitieus en wil je een stevig bedrijf neerzetten dat groei bestendig is, neem dan contact met mij op. Ik vertel je graag wat ik met mijn team voor jou kan betekenen.

5 september 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: