Het gevaar van controle blijven houden!

Controle, loslaten, het zijn onderwerpen waar we als ondernemer best moeite mee hebben. Onlangs overkwam het een ondernemer uit mijn vriendenkring. Een van de kinderen werd plotseling ernstig ziek en dan verandert je leven van de één op de andere dag. Je wil het liefst dag en nacht in het ziekenhuis zijn, maar je bedrijf moet ook door, dus uiteindelijk schipper je van het één naar het ander. Dat vergt veel van je als persoon, maar het zegt ook iets over hoe jouw bedrijf is ingericht.

WAT GEBEURT ER MET JE BEDRIJF ALS JIJ ER NIET BENT?  

Het is een situatie waar we liever niet over nadenken. Maar stel dat je door bepaalde omstandigheden voor langere tijd niet kan werken. Dit kan zijn omdat een familielid dat dichtbij je staat ziek wordt, maar je kan ook zelf ziek worden. Of om andere redenen tijdelijk niet kunnen werken.

Wat gebeurt er dan met je bedrijf? Draait het ook door zonder jou? Of valt het totaal stil en betekent dit ook dat je inkomsten stagneren?

Heb je daar weleens over nagedacht?

DAT OVERKOMT MIJ NIET

Natuurlijk kun je die vraag nu overslaan en denken: dat overkomt mij niet. Er is alleen een Plan A en dat is dat je zelf altijd blijft doorwerken en je bedrijf draaiende houdt. Je kiest ervoor om alles alleen te blijven doen. Besef dan wel goed dat jouw bedrijf afhankelijk is van jou. En hopelijk overkomt jou ook niets en kun je jouw bedrijf draaiende houden, maar hoe doe je dat dan bijvoorbeeld tijdens de vakanties? Want die heeft iedereen nodig om weer op te laden en met frisse energie weer te starten.
Welke gedachte speelt er waarom je jouw bedrijf niet op een andere manier in wilt richten?

ZELF CONTROLE HOUDEN

Vaak gaat het om de controle. Je wilt precies weten wat er gebeurt. Maar waarom wil jij zelf graag de controle houden over alles?

Wil je de controle houden over je agenda, omdat je vindt dat anderen anders je schema in de war gooien?
Beantwoord je liever alle mails zelf, omdat je dan zeker weet dat ze precies op jouw manier worden beantwoord?
Voer jij alle acties uit voor je klanten, omdat niemand dat zo goed en op dezelfde manier kan als jij?

Het zijn belemmerende gedachten, die ervoor zorgen dat jij de kansen om jouw bedrijf te laten groeien. Je brengt jouw bedrijf zelfs in gevaar wanneer er zich wel situaties voordoen waardoor jij even niet meer kan werken.

TIPS OM DE CONTROLE LOS TE LATEN

Wil je wel een stap maken start dan met de volgende tips, zo kun je langzaamaan wennen om de controle los te laten:

  1. Breng in kaart welke taken je kunt delegeren. Dat kan beginnen met eenvoudige taken. Taken die elke expert op dat vakgebied kan uitvoeren. Op die manier kun je ook wennen aan het loslaten van taken en ga je stap voor stap meer door teamleden laten doen.
  2. Geef je teamleden jouw vertrouwen en beslissingsbevoegdheid. Ga niet de controlfreak uithangen, maar communiceer duidelijk wat jouw wensen zijn m.b.t. de uitkomst en laat het HOE over aan de persoon die het uitvoert. Hij of zij is de expert en weet hoe een taak efficiënt en goed uitgevoerd moet worden.
  3. Communiceer naar je teamleden waar je met je bedrijf naartoe wilt groeien. Vertel over jouw dromen en plannen. Door iedereen betrokken te houden over waar jij mee bezig bent, komen teamleden niet voor verrassingen te staan.

HET CLOCKWORK-EFFECT

In het boek ‘Het Clockwork-effect’ van Mike Michalowicz lees je hoe je jouw bedrijf op alle fronten zo efficiënt mogelijk inricht, zodat je bedrijf ook doorloopt als jij niet aanwezig bent. Ook kun je in Nederland de bijbehorende trainingen volgen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met me op.

2 april 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: