Een Online Business Manager of een VA?

Samenwerken met een Online Business Manager klinkt interessant. Maar wanneer ondernemers mij benaderen voor een samenwerking, dan schrikken zij soms van de investering. Ik merk dat zij zich niet bewust zijn van wat een Online Business Manager voor hen kan betekenen, ook wel Virtueel Manager genoemd. Dit gaat verder dan de werkzaamheden van een Virtueel Assistent (VA).

De ene ondernemer heeft wel eens  met een Virtueel Assistent gewerkt of werkt nog steeds met een Virtueel Assistent en is met de tarieven bekend. De Online Business Manager is echter compleet nieuw. Wat ik merk tijdens de gesprekken met deze ondernemers is dat het soms niet helemaal duidelijk is wat het verschil nu is tussen een VA en een OBM. En waarom er dus ook sprake is van een verschil in tarief. Om die reden leg ik uit wat een VA doet en wat een OBM doet, maar ook voor welke je het beste kan kiezen in de fase waarin jij zit met je bedrijf. Er is één ding dat zeker is: met een team kom je verder.

Wat doet een Online Business Manager? 

Een Online Business Manager is een strategisch sparringpartner en manager van jouw bedrijf. Dat wil niet zeggen dat een OBM alles van jou overneemt, maar wel dat jij je leiderschap kunt claimen. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen een manager en een leider.

Als ondernemer heb jij als leider van je bedrijf namelijk een visie en een missie waar je met je bedrijf naar toe wilt groeien. Je hebt vaak nieuwe ideeën, stelt doelen die je wilt realiseren, maar je bent je er ook van bewust dat je dit niet alleen kan.

Er worden om die reden regelmatig sparringsessies ingepland waarin je met de Online Business Manager gaat sparren over hoe deze doelen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. De focus van een Online Business Manager ligt echt op de strategie, efficiency, de monitoring van de dagelijkse operatie en winstgevendheid van het bedrijf. De OBM heeft het overall beeld van jouw bedrijf en ziet de samenhang tussen de verschillende elementen binnen jouw bedrijf.

In een samenwerking met een Online Business Manager houd jij je dus niet met de dagelijkse operatie bezig, maar met het ontwikkelen van je bedrijf en doen waar jij goed in bent. Jij bent de persoon die zich bezighoudt met de “ontwerpfase” zoals Mike Michalowicz het in zijn boek ‘Het Clockwork-effect‘ beschrijft.

Wat doet een Virtueel Assistent? 

Een Virtueel Assistent is (vaak) gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het dagelijks management, sales, online marketing, websites bouwen, etc. Als ondernemer schakel je een Virtueel Assistent in wanneer je graag een aantal taken wilt uitbesteden. Jij geeft bij de VA aan wat je wilt en de VA voert deze taken uit.

Indien je geen Online Business Manager in jouw team hebt, dan stuur jij zelf jouw team aan en heb je geen sparringpartner om te kijken welke ideeën er gerealiseerd kunnen worden en hoe. Je zit als ondernemer dan meer in de rol van manager dan van leider.

Wanneer kies je voor een OBM of VA? 

Als ondernemer kun je het niet allemaal alleen. Maar wanneer kies je nu voor een samenwerking met een Online Business Manager en wanneer voor een Virtueel Assistent?

Wanneer jij een bedrijf hebt dat werkt met een bewezen verdienmodel, dan kies je voor een Online Business Manager. Je draait nu al een mooie omzet en wilt groeien naar een volgend level. Als ondernemer kies jij er bewust voor om de leider van je bedrijf te zijn en stap je uit de rol van manager. Je kunt bepaalde zaken loslaten en de OBM waarmee jij gaat samenwerken vertrouwen. Alles wordt voor je geregeld en jij zit niet meer in de dagelijkse operatie.

Ben jij echter een ondernemer die te veel werk op zijn of haar bord heeft liggen, dan zal de praktijk uitwijzen dat het belangrijk is om eerst met een Virtueel Assistent te gaan samenwerken. De VA is echt de doener van jouw bedrijf en denkt mee op zijn of haar expertise. Jij delegeert de werkzaamheden die je zelf niet kan of wil doen. De uitvoering wordt voor je gedaan en jij zit nu in de rol van de manager. Stap voor stap groei je dan naar de fase om met een Online Business Manager samen te werken.

Wil jij graag weten wat de mogelijkheden zijn om samen te werken? Vraag dan een gratis gesprek aan. 

26 maart 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: