Het nut van kleine borden!

De kleine borden zijn de verschillende rekeningen waarmee je werkt bij de Profit First methode. Profit First is eigenlijk een gewoonte waarbij je op vaste momenten je acties uitvoert. Het is net als tandenpoetsen. Het wordt een automatisme, zonder dat het je heel veel tijd kost.

Natuurlijk moet je aan deze gewoonte wennen. Dat is met alles waar je nieuw mee begint en in je leven wilt integreren. Maar als het eenmaal gewoon is, dan wil je niet anders meer.

Ik ben ruim een jaar geleden gestart om volgens deze methode te werken en ik wil niet anders meer.
Je integreert Profit First niet een beetje. Nee, je gaat er helemaal voor. Alleen met percentages vaststellen ben je er niet. Door te blijven monitoren weet je wat er met je cashflow gebeurt en wanneer je bij moet sturen.

HET PRINCIPE VAN DE KLEINE BORDEN

Profit First kent 4 principes, waarvan ik het eerste principe in deze blog met je deel. Het principe van de kleine borden.
Veel ondernemers, en ik ook voordat ik met Profit First ben gestart, hebben één betaalrekening en daarnaast een spaarrekening. Zo reserveerde ik op de spaarrekening geld voor de belastingen. Het bedrag wat op mijn betaalrekening stond, voelde voor mij als het beschikbare bedrag waarvan ik alles kon betalen. Met in mijn achterhoofd ongeveer het bedrag wat ik voor de btw moest reserveren. Dus dat moest ik in ieder geval op de rekening overhouden.

Je herkent het waarschijnlijk wel. Wat erop staat, dat kan uitgegeven worden. Als die training, workshop of dat ene event aangekondigd wordt waar je zo graag heen wilt dan onderneem je direct actie. En zo slinkt het bedrag op de betaalrekening en voordat je het weet is er aan het einde van de maand geen salaris voor je zelf.

Mike Micalowicz maakt de vergelijking met de dieet industrie. Als je af wilt vallen gebruik dan kleinere borden. Je eet dan minder en krijgt minder calorieën binnen. Uiteindelijk zul je dan afvallen. En daar komt Parkinson’s Law om de hoek kijken. Je neemt wat er beschikbaar is. Of dat de hoeveelheid eten is wat op je bord ligt of de hoeveelheid tijd die beschikbaar is om een taak af te ronden.
Want ook dat kennen we allemaal. Als je een week de tijd hebt om een blog te schrijven, dan doe je er een week over. Maar als de deadline nadert, lukt het je ook in een avond. Of welk project je dan ook te klaren hebt.

5 KLEINE BORDEN

En zo is het ook als je met Profit First werkt. In de basis werk je met 5 rekeningen. Deze rekeningen zijn de bordjes/potjes waarover je de ontvangsten verdeelt. Dit zijn de doelen waar het geld voor bestemd is en geeft direct voerzicht van de beschikbare ruimte is op deze rekeningen.

1. ontvangsten

De rekening waar alle ontvangsten van je klanten op binnen komen.

2. winst

De rekening waar je allereerst de winst voor jezelf reserveert.

3. salaris

De rekening waar je jouw salaris reserveert. Salaris is geen restje meer wat aan het einde van de maand overblijft, maar waar je zelf recht op hebt.

4. belastingen

De rekening waar je de btw en de reservering voor de inkomstenbelasting op reserveert. Zelf heb ik ervoor gekozen om de inkomstenbelasting direct naar een spaarrekening over te hevelen, zodat de betaalrekening alleen voor de btw reservering gebruikt wordt.

5. kosten

De rekening waarvan je jouw leveranciers betaalt. Zo heb je direct inzichtelijk welke kosten je kunt maken. Het heeft mij duidelijk laten inzien waar ik kon bezuinigen. Ik weet nu wat ik in ieder geval maandelijks aan vaste kosten heb en wat ik vervolgens aan andere zaken kan uitgeven.

PROFIT FIRST WORDT STEEDS MEER ‘EIGEN’

Na verloop van tijd zul je merken dat de methode Profit First steeds meer ‘eigen’ wordt en ontstaat de behoefte om voor meerdere doelen geld te reserveren. Zo maak ik een budget voor het komende jaar voor trainingen die ik wil volgen en reserveer ik hier al geld voor.

En weet je wat altijd een heel dankbaar moment is? Als je per kwartaal de winst aan jezelf uitkeert. De beloning voor jou!

Vind jij het lastig om Profit First te implementeren? Als gecertificeerd Profit First professional help ik je graag. Heb je begeleiding nodig, plan dan een gesprek in. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

8 augustus 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: