Investeren in een keuze!

Investeren is een keuze, altijd! Gekscherend zeg ik het wel eens jij bent ‘de eeuwige student’, tegen iemand die altijd maar aan het studeren is, altijd kennis tot zich neemt en niet van ophouden weet. Maar als ik heel reëel ben, dan kan ik mijzelf ook tot deze groep rekenen.

Waar ik als 18-jarige na een jaar Schoevers helemaal klaar was met school, ben ik gaan werken. Weg uit het keurslijf van school, leren en studieboeken. Totdat ik na jaren een andere baan kreeg. Toen kreeg ik het gevoel of de tijd voor mij had stil gestaan. Ik kan je zeggen: dat voelde niet fijn.

ONDERNEMERSCHAP IS EEN LEERSCHOOL

Ik kreeg een baan waar je jaarlijks een ‘persoonlijk’ budget had. Een budget waarmee ik mij verder kon ontwikkelen op persoonlijk of vakinhoudelijk vlak. De eerste jaren werd dit voornamelijk besteed aan opleidingen en trainingen die nodig waren voor de functie die ik uitoefende. Wow, onbewust had ik al die jaren niet in de gaten gehad hoe ik stil was blijven staan. En dan te bedenken dat ik op dat moment een jaar of dertig was. Daarna heb ik jaar in, jaar uit gestudeerd naast een vaste baan. Soms tot ergernis van mijn naaste omgeving als ik mij weer een weekend opsloot om te leren voor een examen.

Deze week is het alweer 3 jaar geleden dat ik bij de Kamer van Koophandel naar binnen stapte. Ook tijdens mijn ondernemersreis staat mijn ontwikkeling niet stil. Sterker nog, deze 3 jaar lijken wel 10 jaar. Het ondernemerschap is één grote leerschool met alles wat daarbij hoort. Vallen, opstaan, uit je comfortzone. Alles komt voorbij!

Ook nu merk ik hoe belangrijk het is een plan te hebben waar je naar toe wilt werken. Focus hebben om deze doelen te bereiken. Blijven ontwikkelen. Keuzes maken in het aanbod van trainingen, programma’s en events die bijdragen aan deze ontwikkeling.

“Wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid”

GEEN BUDGET VOOR INVESTERINGEN

Ja, en dat daar een kostenplaatje aan zit, dat zal ik niet ontkennen. Duizenden euro’s heb ik geïnvesteerd. Daar waar ik in loondienst een budget ‘toegewezen’ kreeg, moet ik het nu alles zelf bekostigen. Althans mijn bedrijf zorgt nu voor mij.

Ik hoor het regelmatig om mij heen. Ondernemers die maar al te graag een bepaalde opleiding of programma willen volgen, maar er geen budget beschikbaar voor hebben. Daar waar de één creatief is en er toch voor gaat, is de ander terughoudend en schuift het voor zich uit. Ook ik heb het ondervonden. Soms dacht ik: ‘waar ga ik dit van betalen?’ En dan kwam er een opdracht op mijn pad waardoor het mogelijk was toch weer een investering te doen. Onbewust voelde ik van binnen dat ik moest zorgen voor extra inkomsten als ik echt op dat moment de investering voor een training wilde doen.

INVESTEREN LEVERT OMZET OP

Uiteindelijk zijn het die vele duizenden euro’s waard. Alle investeringen leveren uiteindelijk meer op (lees: omzet). Mits je de keuze maakt dat hetgeen wat je kiest op dat moment ook van meerwaarde is voor jouw bedrijf. Het gaat voor mij althans om de need to have en niet om de nice to have. Ik maak echt een weloverwogen keuze. En dat er af en toe een kleine misser tussen zit, tja ook dat is mij overkomen. Iedereen is mens, ook ik en soms maak je een keuze die je misschien niet had moeten maken. Maar daar leer je van. Je leert wat er wel en niet bij je past.

Wil je weten wat mijn misser was? Ik kocht een online training voor een tool en tot op vandaag moet ik deze nog steeds volgen.

ZONDER INVESTERING, GEEN GROEI

Ontwikkeling en kennis is voor mij een groot goed. Ik kan niet zonder. Als ik de afgelopen 3 jaar niet zoveel had geïnvesteerd, dan stond ik niet waar ik nu ben. Online Business Manager en Profit First Professional voor ambitieuze ondernemers. Een eigen bedrijf met een team in opbouw. Ik had het 3 jaar geleden niet kunnen denken. Wat ben ik gegroeid! Letterlijk en figuurlijk en zonder investeren was dit niet mogelijk geweest. En… Mijn plafond is nog niet bereikt!

Ik denk nu al na over volgend jaar. Vooruitkijken en voorsorteren. Welke coach gaat mij helpen naar het volgende level? Welke trainingen zijn nodig voor de volgende stap? Ik breng het de komende maanden allemaal in kaart.

Ondertussen reserveer ik geld in mijn ‘potje’ investeringen. Zo creëer ik een budget en kan ik verder bouwen aan ontwikkeling en groei. Net als destijds in loondienst ben ik nu de ‘eeuwig studerende ondernemer’.

PROFIT FIRST MAAKT INVESTEREN MOGELIJK

Profit First is de basis die dit voor mij mogelijk maakt. De methode om mijn doelen te realiseren en om mijn financiën te managen. En één ding, zonder omzet is doelen realiseren niet mogelijk. Het gaat niet vanzelf. Ook ik moet er hard voor werken.

Door:

Investeren in kennis
Kan ik meer waarde leveren
Pas ik mijn verdienmodel aan
En zorg ik voor groei.

Voor mijzelf en anderen.

Ik ben en blijf ambitieus. Dat is de aard van het beestje. Ik heb dromen en ideeën en wil graag de medemens in de wereld helpen. Ik denk al langere tijd na aan welk goed doel ik mijn steentje wil bijdragen. Ik voel dat ik er steeds dichterbij kom en de cirkel rond kan maken.

2 mei 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: