Welke rol wil jij?

Rollen hebben we allemaal. En dan bedoel ik niet een rol in een musical. Nee, we gaan geen stukje opvoeren maar het gaat hier om het echte leven. Je kent het wel. De rol van moeder, dochter, zus, vriendin, partner, ondernemer. Vul gerust aan wanneer je nog meer rollen vervult in het leven.

MEERDERE ROLLEN VERVULLEN

Als je het in kaart brengt dan denk ik wel eens: hoe fix ik dat allemaal? Voel ik stress, ben ik chagrijnig. Als vrouw heb je heel wat te managen. Ik wil de mannen niet buitensluiten want die werken echt wel mee. Maar de realiteit is toch wel dat je als vrouw vaak het voortouw neemt en de regelaar bent, de spil bent van het gezin.

Of het nu gaat om het bepalen wat er op tafel komt, de boodschappen doen, afspraken plannen, kinderen brengen/halen, het huis schoonmaken, koken etc. etc. En als je de rol van ondernemer hebt, heb je ook  nog een bedrijf te runnen.

IK VERGAT ALLES OM MIJ HEEN

Toen ik mijn eigen bedrijf begon vergat ik alles om mij heen. Een eigen bedrijf opbouwen. Dat kost tijd, heel veel tijd.  En ja, dan stond mijn hoofd niet altijd naar gezellig koffie drinken of met iemand lunchen. Laat staan dat ik tijd vrij maakte om mijn huis schoon te maken. Het avondeten stond dan niet om zes uur op tafel. In de rol van moeder kon ik niet alle ballen in de lucht houden.

Als ik geld wilde verdienen moest ik zorgen dat de basis van mijn bedrijf stond, dat ik klanten kreeg en declarabele uren kon maken. Ik ging helemaal op in de wereld van de ondernemer. Vond ik dat vervelend? Nee. Maar ik voelde mij wel schuldig. Schuldig dat ik er niet was voor het thuisfront. Het voelde als falen. Ik wist het niet te combineren.

TIJD OM JOUW ROL ANDERS TE ORGANISEREN

Dat betekende dat ik het anders moest organiseren. Dingen los moest laten. Leren dat anderen het ook prima kunnen. En dat het niet altijd op mijn manier ging? So be it.
Dus kwam er een schoonmaakhulp, moeten gezinsleden meer in actie komen en ben ik mijn tijd meer en meer gaan blokken.

Binnen jouw onderneming is het niet anders. Dat is namelijk nooit klaar. Je bedrijf  krijgt vorm en groeit . Je krijgt er alleen maar meer rollen bij. Want als je uit passie voor je vak als zelfstandig ondernemer start dan oefen je niet alleen je vak uit. Ik wil je niet ontmoedigen hoor. Nee, je zal een heel bedrijf moeten runnen.  Met alles wat daarbij hoort. Van de afdeling communicatie/marketing, boekhouding tot verkoop. Als je ooit in loondienst hebt gewerkt was ook overal een afdeling voor. En nu, nu moet je het allemaal zelf doen.

De werkelijkheid is dat je daar niet altijd kaas van hebt gegeten of je vindt er geen klap aan om het te doen.  Ook hier speelt tijd een belangrijke rol. Je wilt niet dag en nacht werken.

BRENG IN KAART WAT JE NIET MEER WILT DOEN

Daar waar je in je privé leven wellicht al actie hebt ondernomen op het moment dat je dacht dit ga ik allemaal in mijn eentje niet fixen, wordt het tijd dit ook als ondernemer te doen.

Net zoals ik thuis in kaart heb gebracht wat ik wel en niet zelf meer wilde doen en gekeken heb op welke manier ik het mij gemakkelijker kon maken, kun je dat ook voor je bedrijf doen.

Breng in kaart welke werkzaamheden je gedurende een bepaalde periode zelf doet. En bepaal dan of dat werkzaamheden zijn die je ook echt zelf moet en wil doen. Op dat moment zie je waar je niet blij van wordt en wat je dus kunt uitbesteden. Dat kan op doorlopende basis zijn, maar het kunnen ook projectmatige werkzaamheden zijn.

Ik houd dit zelf met regelmaat bij. Omdat mijn bedrijf verandert en omdat ik verander. Bij de groei van je bedrijf ontstaan er nieuwe activiteiten. Op deze manier werk je aan een continue optimalisatie van je bedrijf en waarborg je jouw professionaliteit.

Het is dus belangrijk om hierbij stil te staan en je bedrijf te analyseren. Waar kun je bijsturen, welke mensen heb je nodig en wat draagt bij aan de doelen en aan de groei van jouw bedrijf.

Als ik samen met een klant aan het werk ben om haar bedrijf te scannen en een actieplan te maken waar we kunnen optimaliseren, kijken we ook welke teamleden nodig zijn.

Je ziet het zelf niet altijd, blinde vlekken hebben we allemaal. Misschien vind je het lastig om werkzaamheden los te laten en te bepalen wat je nou wel en niet zelf moet doen. Neem gerust contact met mij op als je ook samen aan de slag wilt via support@hetvirtueleregelhuis.nl of maak direct een afspraak. 

9 mei 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: