Jouw salaris als ondernemer? Bepaal wat je nodig hebt!
Jouw salaris als ondernemer?
27 november 2018 
3 min. leestijd

Jouw salaris als ondernemer?

Ondernemers vinden het lastig om hun salaris te bepalen. Veel mensen denken zelfs dat je het als zelfstandig ondernemer goed voor elkaar hebt. Dat het geld binnenstroomt en dat je direct meer verdient dan in loondienst. Ik kan niet zeggen dat dat vanaf de start direct het geval is. Je investeert in de opbouw en groei van je bedrijf en dat geeft niet direct een stabiel salaris. Dat is een groeiproces. In het eerste jaar heb ik echt wel moeten schipperen omdat ik minder aan salaris uit kon betalen dan ik gewend was in loondienst.

DE JAARLIJKSE BEOORDELING

In loondienst kwamen altijd de jaarlijkse beoordelingsgesprekken aan de orde. Altijd blij als iedereen tevreden was en ik er weer salaris bij kreeg. Maar hoe anders is dit bij de zelfstandig ondernemer. Ik vind dat je als ondernemer ook goed naar je salaris moet kijken. Het is niet rechtvaardig als jij keihard werkt en er onder aan de streep amper iets overblijft om jezelf een salaris uit te betalen. En nee; dit hoeft ook niet jaar in, jaar uit hetzelfde bedrag te zijn.

Met de groei van je bedrijf, groeit ook het salaris met je mee. Hoe hoog dit salaris moet zijn? Dat is voor iedereen persoonlijk. Het is belangrijk dat je in ieder geval je maandelijkse lasten kunt betalen. Zo vind ik het belangrijk om als vrouw financieel onafhankelijk te zijn. Maar heb ik ook mijn wensen in hoe ik mijn leven wil leven en wat ik voor anderen wil betekenen. Daar is geld voor nodig. En nee, voor ondernemers is er geen CAO, loontabel of hokje waar jij in past en er vastgesteld wordt welke bedrag jij mag verdienen.

Ik maak jaarlijks een plan voor mijn bedrijf waar mijn salaris ook aan bod komt. Dus de komende weken staat de vaststelling van mijn salaris ook op mijn agenda. Net zoals voorheen de beoordeling door anderen werd gedaan. Nu neem ik mijn salaris mee in mijn plan en wordt deze bepaald op basis van mijn cijfers en het doel wat ik het komende jaar wil bereiken. Dat is allemaal mogelijk als je bouwt aan een financieel gezond fundament.

PROFIT FIRST ZORGT VOOR EEN STEVIG FINANCIEEL FUNDAMENT 

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met Profit First krijg je inzicht in jouw financiële situatie. Stap voor stap werken aan een gezond fundament afgestemd op de doelen die je wilt bereiken. Dat maakt het ook mogelijk om te werken naar een stabiel salaris. Natuurlijk is het hard werken, want je start niet met de ultieme situatie. Maar iedereen heeft recht op een goed salaris. En goed betekent voor iedereen iets anders. Maar uiteindelijk wil je zonder zorgen leven en wil je ook meer betekenen voor de wereld.

ALS ONDERNEMER KUN JE ZELF BEPALEN

Ik heb mijn financiële fundament ook stevig neergezet en werk maandelijks toe naar het behalen van mijn doelen.  Het heeft best even geduurd voordat ik hetzelfde salaris had als in loondienst. Dit klinkt misschien vreemd, maar daarmee wil ik je ook laten zien dat het niet allemaal vanzelf gaat. Natuurlijk kun je vanaf het begin ook al hetzelfde bedrag of zelfs een hoger bedrag naar jezelf overmaken als salaris, maar de kans is dan groot dat je dan niet voldoende geld hebt voor de andere kosten die je moet betalen. Ik schrik bijvoorbeeld niet als nu de blauwe envelop op de deurmat valt. Rust en inzicht in mijn cijfers, dat gun ik iedere ondernemer. Wil je zelf ook met een concreet plan aan de slag gaan? Neem dan eens contact met mij op. Een groeiplan kun je gedurende het hele jaar opstellen.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.