Loop jij de marathon of trek jij sprintjes binnen jouw bedrijf?
Loop jij de marathon of trek jij sprintjes in jouw bedrijf?
17 juni 2019 
3 min. leestijd

Loop jij de marathon of trek jij sprintjes in jouw bedrijf?

Een marathon lopen! Diep respect heb ik voor de mensen die hard trainen voor een marathon. Voor mij blijft het nog bij een droom. Maar de marathon in mijn favoriete stad New York staat zeker op mijn bucketlist. Nu train ik samen met Evy, de app die mij helpt om weer tot de 5 kilometer te komen en vervolgens uit te bouwen naar de 10 kilometer. Wanneer ik ga trainen voor de marathon, dan heb ik veel meer persoonlijke begeleiding nodig. Begeleiding die ik op een later moment zeker inschakel om deze droom te realiseren.

De ondernemersreis is te vergelijken met één grote marathon. Je volgt trainingen, leest boeken om je vakinhoudelijk en op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Je volgt misschien wel de ene na de andere challenge en zoekt naar gratis informatie. Je grijpt alles aan om de groei binnen jouw bedrijf te stimuleren.

Het resultaat is dat je best een eind komt. In de praktijk merk ik bij ondernemers dat het  lastig is om alle kennis die je opdoet bij trainingen die je volgt, direct te implementeren. Je loopt tussendoor wat sprintjes om een stap verder te  komen. De realiteit is dat het dagelijkse werk uiteindelijk gewoon doorgaat en voordat je het weet werk je weer volgens de waan van de dag en haal je niet het optimale uit een training. Op een later moment implementeren blijft vaak uit. Hoe jammer is dat?! Voor een marathon moet je ook blijven trainen om resultaat te behalen.

Een app is niet voldoende voor groei

De eerste groei heb je zelf gerealiseerd. Mijn oprechte complimenten. Voor groei naar een volgend level is meer nodig! Dan is een app (om een marathon te realiseren) niet meer voldoende. Je wilt dat de essentiële elementen binnen jouw bedrijf geolied lopen, zaken geïmplementeerd worden en er overzicht is in planning en prioritering. Want groei betekent: meer processen, een team wat je mogelijk moet uitbreiden en waar taken (opnieuw) verdeeld moeten worden. Jouw rol verandert wanneer jouw bedrijf groeit. Het is belangrijk om de juiste mix van werkzaamheden voor jou te bekijken en ook te ontdekken waar het anders moet. Vaak zie je dit zelf niet en is een mentor die je gedurende dit pad begeleidt geen onnodige luxe.

Leven is meer dan alleen werken

Uiteindelijk is leven meer dan alleen werken. Vrijheid is hetgeen wat aantrekt om het ondernemerschap aan te gaan.
Maar hoe ziet die vrijheid er in werkelijkheid uit? Dat is voor iedereen anders. Er is niks mis met hard werken, maar er is wel een grens. Als je daar geen verandering in brengt, moet je altijd kei en keihard blijven werken en kun je niet verder groeien. Dan is jouw bedrijf afhankelijk van jou.

Het is niet de bedoeling dat bij de groei van je bedrijf er weer allerlei taken terug op jouw ‘bordje’ komen. Dat betekent dat er aan de organisatorische kant van jouw bedrijf verandering nodig is.

Meer doen in minder tijd

Als je vaker een bepaalde afstand hardloopt of de marathon loopt, wil je je tijden blijven verbeteren. Dezelfde afstand in minder tijd volbrengen. En zo is het ook met werken. Bouw aan een geoliede machine binnen jouw bedrijf zodat je uiteindelijk zelfs meer kunt doen in minder tijd. Ook op de momenten dat je er niet bent.

Tijd die je kunt besteden aan andere dingen in het leven. Aan wat? Die keuze is aan jou. Voor mij betekent dat meer reizen. Verschillende keren per jaar. En ja, die marathon lopen elders in de wereld! En natuurlijk blijf ik werken, maar is mijn bedrijf niet compleet afhankelijk van mij.

Clockworken heet dat, naar het boek ‘Het Clockwork-effect van Mike Michalowicz!

 

Running is the greatest metaphor for life
because you get out of it
what you put into it
-Oprah Winfrey

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.