Met een team kom je verder!

We kunnen niet zonder team! Mensen zijn er niet voor gemaakt om alles alleen te doen. Je hebt elkaar nodig om verder te komen en om die reden bouwt men privé een team om zich heen, maar is het ook belangrijk om dit op zakelijk vlak te doen.

Een mooi voorbeeld is de politie. In onze wijk wordt al gedurende een lange tijd ingebroken. Er is een bende actief. De politie heeft iedereen opgeroepen om een oogje in het zeil te houden. Ze hebben zelfs door middel van een oefening samengewerkt met bewoners om hen te laten ervaren hoe ze juist kunnen handelen wanneer er zich een inbraak voordoet. Hierin zie je dus dat de politie ook de samenwerking zoekt met bewoners om resultaat te behalen. De politie kan het ook niet alleen.

SAMEN KOM JE VERDER

Als ondernemer ben je ooit je bedrijf gestart, helemaal in je eentje. Je pakt alles op wat er aan werkzaamheden op je pad komt. Van sales tot administratie en van dagelijks management tot online marketing. Bijna elke ondernemer begint op deze manier. Ik ook.

Maar dan ga je als ondernemer een volgende fase in. De opdrachten stromen binnen en je gaat aan de slag. Op dat moment komen de eerste signalen dat je niet alles alleen kan. Je komt tijd tekort en voelt je een soort slaaf van je eigen onderneming.

Stel jezelf nu eens de volgende vragen en neem er echt de tijd voor om ze serieus en zo volledig mogelijk te beantwoorden.

  • Waarom ben ik ondernemer geworden?
  • Wat betekent vrijheid voor mij?
  • Op welke manier en wat wil ik voor de wereld betekenen?
  • Welke missie heb ik?
  • Wat heb ik ervoor nodig om mijn missie te bereiken?

De antwoorden die voortkomen uit deze vragen, bepalen uiteindelijk hoe jij je bedrijf wilt inrichten. Dit zal best pittig worden en elke ondernemer weet dat de ondernemersreis niet altijd over rozen gaat. Maar wanneer jij jezelf blijft ontwikkelen en de stap naar groei durft te zetten, kun je veel meer voor de wereld en voor jezelf betekenen. Begin met een team om je heen te bouwen.

MAAK EEN KEUZE

Het is nu tijd om keuzes te maken binnen je bedrijf. Anders blijf je hangen op dit punt en zal ook de groei van jouw bedrijf stagneren. Hoog tijd dus om een team om je heen te bouwen en om werkzaamheden te delegeren.

Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Het bouwen van een team?

Je begint weer met het stellen van vragen aan jezelf. Dit schept namelijk helderheid in welke taken je wilt uitbesteden, wat daarvoor nodig is en waar iemand aan moet voldoen. Vragen die jij jezelf kunt stellen voordat je een team gaat bouwen:

  • Welke rol wil ik in mijn bedrijf? Wat wil ik zelf blijven doen?
  • Welke expertise is er nodig om taken van mij over te nemen? Betreft dit één of meerdere expertises?
  • Waar moet iemand aan voldoen binnen mijn team? Welke karaktereigenschappen moet iemand hebben?

Wanneer je een antwoord hebt op deze vragen, dan is het belangrijk dat jij niet op zoek gaat naar het schaap met de 5 poten. Blijkt dat jij meerdere, diverse taken wilt uitbesteden, schakel dan ook meerdere teamleden in. Iedereen heeft zijn eigen expertise en er is niemand die alles kan. Ga dus ook gericht werven. Beschrijf wat je wilt uitbesteden, welke expertise daarvoor nodig is en waar iemand aan moet voldoen om in aanmerking te komen.

SAMENWERKEN MET EEN TEAM BLIJFT EEN PERSOONLIJKE ERVARING

Laat je niet in de verleiding brengen om een vraag op social media te posten wie nog iemand weet of goede ervaringen heeft met iemand. Samenwerking blijft een persoonlijke ervaring. Wat voor de één goed is en fijn samenwerkt, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het is namelijk ook sterk afhankelijk van jouw persoonlijkheid en in welke fase en branche je zit met jouw bedrijf. Kijk vooral naar welke talenten jouw bedrijf nodig heeft.

Ben jij een serieuze ondernemer die toe is aan een volgende stap en vind je het lastig om zelf in kaart te brengen met welke mensen je kan samenwerken. Neem contact op support@hetvirtueleregelhuis.nl.

19 maart 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: