Ondernemen is net als skiën

Skiën, de dagelijkse bezigheid tijdens de wintersportvakanties. Helaas is het vaak meer een weekje per jaar. Althans als je ‘verplicht’ bent om tijdens de schoolvakanties te gaan. Ik geniet ook jaarlijks een paar dagen van het heerlijke winterse zonnetje in de Alpen. Toch speelt angst ook ieder jaar een rol gedurende deze week.

Hoezo angst? Vakantie is toch om lekker van te genieten?

Ik geniet ook met volle teugen tijdens een wintersportweek. Maar skiën is voor mij geen dagelijkse bezigheid en ik kijk dan ook jaloers naar mijn kinderen die al vanaf hun vierde jaar skiën en inmiddels zelfs skilerares zijn. Allround zijn ze, waar ik veel van kan leren. Ik, daarentegen krijg steeds meer angst. De techniek beheers ik volledig, maar toch overheerst de angst dat er iets kan gebeuren en sta ik niet heel zelfverzekerd op mijn ski’s. Toch ga ik ieder jaar weer de confrontatie aan. Blijf ik op mezelf inpraten dat er helemaal geen angst nodig is. Als ik niet doorzet dan kan het maar zo de laatste keer zijn dat ik op de berg sta. En dat is niet wat ik wil!

ANGST

Ook in het ondernemerschap komt het op momenten aanwaaien. We hebben er allemaal last van. Juist door de  confrontatie aan te gaan, zorg je voor groei en ontwikkeling. Je kunt meer dan dat je zelf denkt. Een bedrijf laten groeien doe je niet zomaar. Daar is wel het één en ander voor nodig.

DOORZETTINGSVERMOGEN

Ben je zelf weleens op skivakantie geweest? Herinner jij je nog de eerste keer op de ski’s? Waarschijnlijk viel je regelmatig. Duurde het lang voordat je de techniek beheerste. Toch bleef je volhouden en kijk waar je nu staat. Je beheerst de techniek, valt (bijna) niet meer. En dat allemaal omdat jij toen hebt doorgezet! Skiën, iedere afdeling geniet je volop!

Zo werkt het ook met het ondernemerschap. Het leven van een ondernemer gaat niet altijd over rozen. De ene maand verkoop je lekker en de volgende maand zit de klad erin. Dat zijn frustrerende momenten. De kosten blijven toch doorlopen en je maandelijkse salaris is net zo belangrijk. Privé moet de schoorsteen ook blijven roken. Op die momenten blijf je doorzetten, vecht je voor je bedrijf en ga je hard aan de slag. Dat doorzettingsvermogen wordt zeker beloond!

OEFENING BAART KUNST

Misschien ski je al jaren, maar waarschijnlijk leer je nog elke keer wel iets nieuws. Een handig trucje of een nieuwe techniek om je vaardigheden met skiën nog beter te maken. Ook ondernemers blijven leren, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Door je andere gewoonten eigen te maken en efficiënter te werken, ga je andere resultaten behalen. Als je bedrijf daardoor winstgevender wordt, dan bouw je aan een financieel gezond bedrijf en aan jouw ideale droomleven.

VERANDEREN IS (NIET) MOEILIJK

Niet iedereen staat direct te juichen als het om veranderingen gaat. Maar geloof me, het is makkelijker dan je denkt. En als je je met volledige toewijding richt op datgene wat je moet doen wat bijdraagt aan je doelen, dan behaal je ook resultaat. Dan ben je de moeilijkheid al snel vergeten. Waarschijnlijk denk je op dat moment: ‘had ik dat maar eerder gedaan!’

Hoe zou het voor jou zijn als je hiermee aan de slag gaat en een efficiënter en winstgevend bedrijf kan bouwen? Met als resultaat dat je meer winst haalt uit je bedrijf en ook nog tijd overhoudt omdat je efficiënter werkt? Neem contact op via support@hetvirtueleregelhuis.nl voor een afspraak.

12 maart 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: