Mirjam en Sander, een jaar na Profit First!

Het is alweer een jaar geleden dat Mirjam en Sander bij mij terecht kwamen voor een Profit Assessment.  We kwamen elkaar tegen op een event van Eva Brouwer en raakten aan de praat over Profit First. In het kader van mijn leertraject als Profit First Professional waren zij mijn eerste klant.  En ook voor mij was dat best spannend.

En eerste klanten hebben altijd een speciaal plekje in mijn hart. Ik volg hun op de voet en zie ze groeien. Dat is zo geweldig! Nu een jaar later na de implementatie van Profit First ben ik benieuwd naar de reis die zij de afgelopen 12 maanden hebben afgelegd en ben ik met hen in gesprek gegaan.

WIE ZIJN MIRJAM EN SANDER?

Zij zijn twee ontzettend enthousiaste en ambitieuze ondernemers die samen het bedrijf ‘FourWaves’ runnen. Met FourWaves leren ze andere ondernemers hoe zij hun bedrijf kunnen laten groeien zonder trucjes, maar wel met een heldere focus en strategie die bij hen past.

Mirjam volgde haar hart om ondernemers te coachen met het succesvol opzetten en runnen van hun online bedrijf na jaren voor grote bedrijven te hebben gewerkt als online marketing en salesexpert.

Sander weet alles van techniek en vertaalt alle ingewikkelde technische bits and bites naar licht verteerbare kost. Hij zet de technische ‘achterkant’ om naar een succesvolle ‘voorkant’.

DE ADMINISTRATIE WAS EEN BLACK BOX

Voordat ze van Profit First hadden gehoord, stortten ze alle inkomsten op één rekening. De inkomsten van Mirjam vanuit haar bedrijf en het salaris van Sander, die toen nog in loondienst zat. Ook toen zij besloten om samen een bedrijf te starten was er nog sprake van één rekening.

Er was op dat moment totaal geen inzicht in de financiële administratie, het was één grote black box. “We doen maar wat” zeiden zij toen ze bij mij aan tafel zaten. Ze hadden geen idee hoeveel geld ze konden investeren, welk salaris ze zichzelf konden uitkeren, of er winst was of welk bedrag er in de blauwe envelop van de belastingdienst zou staan. Maar dat er iets moest veranderen was zeker.

Toch was er enige twijfel om aan de slag te gaan met Profit First. Voor hen was het op dat moment nog een onbekend begrip. Ze wisten niet wat ze konden verwachten en dat zorgde ervoor dat het toch wel spannend was. Naast dat je natuurlijk iemand inkijk geeft in jouw totale financiële plaatje.

PROFIT ASSESSMENT VS. HET BOEK

Mirjam en Sander kozen voor het Profit Assessment in plaats van dat zij zelf aan de hand van het boek aan de slag gingen. Voor hen een goede keuze omdat er behoefte was aan concreet professioneel advies en zij ook direct vragen konden stellen. En hoe fijn is het als die dan direct beantwoord kunnen worden.

Bij de aanlevering van alle benodigde cijfers werden ook de plannen besproken. In hun plan was een lancering opgenomen voor een nieuw product. Helemaal overtuigd dat dit in de maand september moest gaan gebeuren. Maar al snel bleek dat het financieel gunstiger zou zijn om dat eerder in het jaar te doen. Profit First maakt inzichtelijk aan welke knoppen je binnen je bedrijf moet draaien. En dit was één van de mooie inzichten die gelijk een verandering in gang heeft gezet.

Maar om hun bedrijf op te starten was er ook geld geleend en dat moest uiteraard ook ingelost worden. Ook dat werd vanaf de implementatie van Profit First meegenomen. En dat betekende niet dat je jezelf dan geen salaris uit kunt keren.

Ze hebben zelf Profit First geïmplementeerd na het Profit Assessment. Met de stappenplannen in de hand is dat prima gelukt. Daarnaast werken zij met een businesscoach die ook voorstander van Profit First is, wat natuurlijk ook heel fijn is.

MEER INZICHT EN RUST MET PROFIT FIRST

Het grootste voordeel van Profit First wat zij ervaren is meer inzicht in je financiën.  Heel bewust keuzes maken wat je wel en niet gaat doen. Je weet direct of je een investering kunt doen en zo niet dan is het belangrijk om je plan daarop af te stemmen.  Deze methode zorgt ervoor dat je geen stress ervaart als het gaat om salaris en de blauwe envelop. Nu is er een stabiel salaris en ook voor de inkomstenbelasting is voldoende gereserveerd. Dat is op zich al winst :-). Naast de winst die je ieder kwartaal uitkeert. Het gezinsleven is voor ons prioriteit nummer 1 en van de winst doen we dan ook alleen maar leuke dingen. Geen enkele ondernemer kan zonder een stevig financieel fundament.  Dat is wat Mirjam en Sander hun klanten ook meegeven.

Dat de financiële administratie niet op orde is, is heel herkenbaar. Zij zien het bij veel ondernemers gebeuren. Niet iedereen is thuis in cijfers en vindt het dan ook niet overzichtelijk. Het is en blijft dan een grijs gebied en motiveert niet om er mee aan de slag te gaan. Mirjam en Sander raden Profit First dan ook aan iedereen aan. Heb je geen inzicht in je financiën of maak jij geen salaris maandelijks over aan jezelf dan is het tijd voor verandering!

KRIJG GRIP OP JE CIJFERS

Wil jij net zoals Mirjam en Sander ook grip krijgen op je cijfers? Is het tijd om die black box vaarwel te zeggen en meer financieel inzicht en rust te creëren door middel van het Profit Assessment, de financiële analyse van jouw bedrijf? Neem dan contact met mij op. Wil je liever zelf aan de slag? Dat kan ook. Ik neem je in mijn online training Profit First DIY stap voor stap mee. Hier vind je meer informatie.

 

8 maart 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: