Out of office: ja of nee?

Out of office. Je kent het wel, de afwezigheidsassistent voor als jij er niet bent. De vakantietijd is in volle gang. Misschien ben jij nog met de voorbereidingen bezig of ben je al heerlijk aan het genieten. De mail is dan altijd zo’n dingetje. In dit artikel van Frankwatching wordt mooi aangegeven wat je als medewerker in loondienst kunt doen. Deels ook goede tips voor de ondernemer trouwens.

OUT OF OFFICE, AAN OF UIT?

Tijdens mijn baan in loondienst zette ik standaard mijn out of office aan. Of ik nu op vakantie was of een dagje vrij. Heerlijk weg en het werk werd overgenomen door mijn lieftallige collega’s. Ik hoefde nergens over na te denken en na mijn vakantie zag ik wel verder.

Als zelfstandig ondernemer is dat anders, afhankelijk van de fase waarin je bent met je bedrijf. Als je jouw bedrijf alleen runt, dan heb je geen keuze om iemand anders je mail uit te laten lezen of in je bericht aan te geven bij wie men terecht kan met vragen. En dat is niet altijd een fijn gevoel. Zelf weet ik dat als ik heerlijk op reis ben, ik geen behoefte heb om mijn telefoon of mail te checken. Tja, en dan moet je toch vaak een compromis stellen. Ik zat dan bij de Starbucks met de wifi de nodige berichten te beantwoorden. In verre oorden is de wifi niet altijd even goed is mijn ervaring. En dan koos ik toch voor een out of office bericht om te laten weten dat het beantwoorden van mijn mail wat langer duurde dan gebruikelijk. Maar dat het ook anders kan weet ik inmiddels als ondernemer. Mijn bedrijf groeit en dat van mijn klanten ook. Hoe fijn is het als je dan geen compromis hoeft te stellen en de mail gewoon gelezen en beantwoord wordt. Het front wordt bewaakt. Dat kan als je met een team om je heen werkt. En een team hoeft echt niet heel groot te zijn. Zo werk ik met 3 vaste teamleden. Een heerlijk gevoel dat alle werkzaamheden dan doorlopen als ik er niet ben (en van mijn klanten ook :-)) Hoe fijn is dat! In mijn optiek zijn er 3 keuzes voor jou als ondernemer:

DOE HET LEKKER ZELF

Je kunt het zelf blijven doen. Als je maar weinig mailverkeer hebt kan dat natuurlijk.ook. De keuze is geheel aan jou. Als ik op een bestemming dicht bij huis zit, doe ik dat wel eens. Ik bof dat ik over een fantastisch huisje beschik in het bos met goede wifi :-). Dan besluit ik om mijn mail 1x per dag bij te werken. Met als voordeel dat ik na mijn vakantie helemaal up to date ben. Maar als ik verre reizen maak dan regel ik het anders. Dan kan ik volledig op mijn team vertrouwen.

JE BENT ER EVEN NIET

Je kiest ervoor om toch jouw afwezigheidsassistent in te stellen en bent heerlijk een aantal weken offline. Na de vakantie zie je wel wat er op je wacht in de mailbox. Ook dat is een keuze.

DE PERFECTE OPLOSSING, EEN DREAMTEAM! 

Je hebt het goed voor elkaar en werkt met een team. De leider van je bedrijf ben jij en je hoeft niet te managen dat alle uitvoerende taken gedaan worden. Jouw keuze is om te werken met een team, dus alle uitvoerende zaken incl. de mail lopen door en jij geniet van een heerlijke ontspannen vakantie. Als ondernemer wil je vaak teveel zelf blijven doen. En dat is echt niet nodig. Als jij niet de manager van je bedrijf wilt zijn dan kan ik je helpen. Samen met mijn team zorgen we dat alles achter de schermen doorloopt als je met vakantie bent.

Wil jij de volgende vakantie ook niet half werken en half vakantie vieren? Dan wordt het tijd om jouw bedrijf onder de loep te nemen. Wat doe je zelf en wat kun je uitbesteden?

Neem contact met mij op zodat jij er ook naartoe kunt werken om je bedrijf als een geoliede machine te laten draaien, ook als jij er niet bent :-).

25 juli 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: