Verandering betekent vooruitgang! Maar doe het samen!
Verandering betekent vooruitgang!
28 mei 2019 
3 min. leestijd

Verandering betekent vooruitgang!

Verandering, als mens zijn we daar niet altijd blij mee. De angst wat deze verandering gaat brengen houdt ons vaak tegen. Zo merk ik dat ook als ondernemers de start maken om met een team te gaan werken. Het is belangrijk om een eenheid met elkaar te creëren in plaats van als losse eilandjes met elkaar te werken. Want betrokkenheid is heel belangrijk in een samenwerking.
Hoe klinkt dat voor jou? Ook als ondernemer kun je op een betrokken manier samenwerken zonder het gevoel te krijgen dat je een ‘werkgever’ bent.

Ik heb lange tijd gedacht altijd in mijn eentje te blijven werken. Waarom? Omdat ik niet kon loslaten, de manier waarop ik alles deed daar had ik het meeste vertrouwen in. Dan wist ik dat de uitkomst was zoals ik het voor ogen had.  Een eigenschap die trouwens niet alleen zakelijk voorkwam, ook thuis had ik daar een handje van :-).

Voor mij was het echter niet de ideale oplossing om alles alleen te blijven doen. Ik had als ondernemer dromen, doelen en als ik de expert wilde zijn dan kon ik niet alle werkzaamheden binnen mijn bedrijf zelf blijven doen. De start van een nieuw proces diende zich aan. Het voelde best eng kan ik je zeggen, maar als ik iets wil dan ben ik heel gedreven en dan ga ik er ook voor!

EEN TEAM SAMENSTELLEN

Het samenstellen van een team ging dan ook niet over 1 nacht ijs. Ik heb er 6 maanden over gedaan om de juiste mensen te vinden. Stap voor stap kwam er een teamlid bij en nu zijn we met zijn vieren.
En dan gaat het pas echt beginnen. Want uit ervaring wist ik dat niet iedere samenwerking echt als een ‘team’ voelt. En dat wilde ik niet. Ik wil een eenheid vormen samen met mijn team. Met elkaar bouwen aan Hét Virtuele Regelhuis en de wens om iedereen te laten groeien aan de hand van zijn eigen kwaliteiten, vaardigheden en talenten. Dat is een win-win voor alle partijen.

DOE HET SAMEN

Dat kan alleen als iedereen daar voor openstaat en meedenkt. Volgende maand hebben we onze kwartaalsessie met elkaar, live op locatie. Tijdens dit soort dagen bespreken we onze processen, waar kan het beter, waar moeten we bijsturen. Kijken we terug naar afgelopen kwartaal en kijken we vooruit naar de projecten voor het komende kwartaal.

Een groot project is ons programma ‘Het Clockwork-effect’ voor jouw bedrijf. Een programma waar we in het najaar mee starten om ondernemers te leren hun bedrijf als een geoliede machine te laten draaien. het gaat hier niet alleen om systemen, het heeft ook alles te maken met de manier waarop er wordt samengewerkt en gecommuniceerd en of ieders talenten op de juiste manier worden ingezet. Verandering die je als ondernemer niet alleen kunt doen. Dit doe je samen, samen met alle teamleden. Dan bereik je het beste resultaat! Ook dit kun je als ondernemer niet alleen. Veranderen doe je met elkaar.

WAT IS HET CLOCKWORK-EFFECT

Het Clockwork-effect betekent je bedrijf dusdanig organiseren dat het ook doorloopt als jij er niet bent. Voor een deel heeft dit maken met de standaardisering van de processen en het automatiseren, maar ook welke rol jij hebt binnen het bedrijf en of de verschillende teamleden optimaal met elkaar samenwerken en communiceren. Doet iedereen echt datgene waar hij/zij in uitblinkt? Of werk je met iemand die niet gemotiveerd is? In dat laatste geval is de betrokkenheid niet optimaal en kun je je afvragen of je de juiste persoon hebt aangetrokken.

Maar ik denk verder, wat als een van je teamleden voor langere tijd uit de roulatie raakt of ook eens langer op vakantie gaat?
Want het gaat niet alleen om het doordraaien van jouw bedrijf als jij er niet bent, maar ook als een van de teamleden er niet is. Hoe ga je dat dan oplossen? Hoe kwetsbaar is jouw bedrijf?  Je denkt er vaak niet bewust bij na, totdat het je overkomt. Dan kan je maar beter voorbereid zijn.

Ook binnen Hét Virtuele Regelhuis doorlopen we alle stappen uit deze methode en verfijnen en verbeteren we daar waar het nodig is. Onze kwartaalsessie is dan een mooi moment om daar bij stil te staan en aan te werken.

Wil jij ook een bedrijf dat draait volgens het ‘Clockwork-effect’? Neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.