Welke rollen heb jij binnen jouw bedrijf?

Welke rollen heb jij binnen jouw bedrijf? Het zijn de verschillende petten die je op hebt binnen je bedrijf.  En is het nodig dat je op al deze fronten zelf de ballen hoog houdt? Vorige week belde Martine, business coach en trainer. Ze wil doorgroeien naar het volgende level met haar bedrijf, maar wordt geleefd door de dagelijkse operationele werkzaamheden en voelt of ze in haar 1’tje zit te ploeteren.

STARTFASE, JE DOET ALLES ZELF

Martine is 2 jaar geleden gestart als zelfstandig ondernemer en heeft veel tijd en geld geïnvesteerd in trainingen, kennis & kunde. Een echte doorzetter. Een vrouw met lef en bereid te investeren. Dat heeft het voor haar mogelijk gemaakt om met haar trainingen ook veel kennis door te geven aan haar deelnemers. Haar bedrijf loopt goed. Van haar omzet kan ze haar kosten betalen en in haar levensonderhoud voorzien, maar toch heeft ze een ontevreden gevoel.

‘Angelique, ik heb hulp nodig. Ik wil graag doorgroeien naar het volgende level, ik wil high-level ondernemen. Ik heb alleen geen idee waar ik moet beginnen en hoe ik dat moet doen. Er zitten niet meer uren in een dag en op deze manier kan er gewoon niet meer omzet binnenkomen. Het voelt of ik mijn plafond bereikt heb. Ik raak eerder gestresst dan dat ik de vrijheid voel. Ik zit hier gewoon in mijn 1’tje te ploeteren’.

FUNDERING, TERUGKERENDE TAKEN UITBESTEDEN

Martine werkt samen met een Virtueel Assistent. Haar assistent zet zij in voor alle terugkerende werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn beschreven in processen zodat haar assistent exact weet wat ze moet doen. Goed geregeld. Toch kan Martine het niet loslaten. Ze controleert veel en ondertussen is ze bezig met marketing, beantwoorden van e-mails, het regelen van haar trainingen, haar boekhouding en ga zo maar door. Ze wordt geleefd door de operationele kant van haar bedrijf. En als ze al een moment heeft om over de strategie van haar bedrijf na te denken, voelt het alsof ze er alleen voor staat.

Op deze manier kan Martine nooit doorgroeien naar het volgende level met haar bedrijf. Haar doel om een omzet van 200.000 euro per jaar te halen zal ze zo niet realiseren. Misschien als ze dag en nacht doorwerkt, maar dat houdt geen ondernemer vol. Jij bent je bedrijf! Dus zorg goed voor jezelf.

OPSCHALEN, THE NEXT LEVEL

Ik maak een afspraak met Martine. Tijdens deze afspraak brengen we in kaart welke rollen zij binnen haar bedrijf vervult. Welke petten heb jij eigenlijk op? vraag ik haar. Denk eens aan een grote organisatie. De directeur is echt niet zelf bezig met werkzaamheden op de verschillende afdelingen binnen zijn bedrijf. Daar heeft hij zijn medewerkers voor. Hij spart met de managers van de afdelingen om te zorgen dat zijn plannen ook tot uitvoer komen en heeft vervolgens vertrouwen in de uitvoering.

WELKE ROLLEN ZIJN ER BINNEN EEN BEDRIJF

Ik werk volgens de SOM7 methode van Petra Fehring. Een methode van 7 systemen, waar je de structuur binnen je bedrijf neerzet. Je kunt het ook zien als afdelingen binnen jouw bedrijf, waar voor iedere afdeling een teamleider/manager nodig is:

  • Dagelijks Management
  • Financiën
  • Online Marketing
  • Statistieken
  • Communicatie
  • Diensten
  • Sales

Ik kijk met Martine naar haar rollen. Je bent CEO maar ondertussen ook manager afdeling marketing, secretaresse, boekhouder etc. etc. Ik adviseer haar om haar team uit te bouwen. Martine wordt er wat onrustig van. ‘Hoe vind ik deze mensen, en vooral hoe ga ik dat aansturen?’

Daar komt de pet van manager en hoofd personeelszaken om de hoek kijken. Ik kijk haar aan en stel haar gerust. Vraag haar hoe het voor haar zou zijn als ik haar ga helpen. Dit hoort allemaal bij de groei van je bedrijf. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

“SAMEN IS BETER”
– SIMON SINEK

 

Ik ben graag jouw sparringpartner, neem de operationele kant van jouw bedrijf uit handen en stuur teamleden aan zodat jij door kunt groeien naar het volgende level. Welke rollen heb jij binnen jouw bedrijf? Wil je meer weten, plan een vrijblijvend gesprek in. Ik vertel er graag meer over.

 

7 juni 2017 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: