Winst, welke perceptie heb jij?

Winst, profit of welke benaming je er maar aan geeft. Als ik in gesprek ga met andere ondernemers heeft iedereen zijn eigen perceptie bij het woord winst. Soms ook met een negatieve lading. Want waarom ga je voor winst?

BIJ IEDEREEN MOET DE SCHOORSTEEN ROKEN

In de ogen verschijnen dollartekens en denkt men vaak dat je er alleen zelf profijt van wilt hebben. Het gaat om voldoening en plezier hebben in het werk en daarnaast meer voor de wereld willen betekenen. En dat is ook heel erg belangrijk, maar laten we wel eerlijk zijn. Bij iedereen moet de schoorsteen roken. Bij mij wel in ieder geval. De vaste lasten moet je betalen, dus een salaris uit je eigen onderneming is wel een vereiste. Behalve wanneer er andere personen in je leven zijn die alles voor je betalen en jij ervoor kiest om werk als een  hobby uit te voeren. Maar ik schrik als ik berichten in de media lees dat veel ZZP’ers onder de armoedegrens leven, dan heb ik echt mijn vraagtekens. Werk jij als vrijwilliger in je eigen bedrijf? Word je daar gelukkig van?

IK WIL VOOR MIJZELF KUNNEN ZORGEN

Ik heb jaren in loondienst gewerkt. In de beginjaren, toen mijn dochter naar de kinderopvang ging terwijl ik werkte, bleef er nauwelijks iets over van mijn salaris. Toen ik bij mijn volgende werkgever een mooie CAO had waar kinderopvang voor een groot deel vergoed werd, had ik duidelijk meer te besteden. Eindelijk had ik het gevoel dat ik zelf weer ergens aan kon bijdragen en ook mijzelf soms iets cadeau kon doen. Ik wil als vrouw namelijk niet afhankelijk zijn. Ik wil voor mijzelf kunnen zorgen en geen verantwoording af hoeven leggen voor elke uitgave die ik doe.

IEDER KWARTAAL WINST UITBETALEN

Als zelfstandig ondernemer was ik weer terug bij af. Vooral in het begin was het best lastig om weer te bouwen naar een vast salaris per maand. En als ondernemer heb ik ook hart voor de zaak, net als in loondienst trouwens. Een beloning voor je inzet en het harde werken is dan echt niet abnormaal. Hoe mooi is het als je bedrijf groeit en je jezelf ieder kwartaal een deel van de winst kunt uitbetalen? Een beloning waarvan je zelf bepaalt welke bestemming het krijgt. Mooie herinneringen maken met familie, gezellig uiteten of je koopt iets waar je al jarenlang van droomt. Of je spaart voor iets waarvan je dacht dat het nooit tot de mogelijkheden zou behoren. Ik heb een wensenlijst gemaakt waar mijn winst een bijdrage aan levert. Zo ben ik heerlijk een paar dagen naar Marrakech met mijn dochters. Mooie herinneringen maken, familytime. En dat van de winst van mijn bedrijf!

WINST IS NIET VIES

Maar daarnaast maakt het ook andere dingen mogelijk. Een deel van mijn winst gaat jaarlijks naar microkrediet voor moeders in Azië. Ik weet hoe belangrijk het is als vrouw om onafhankelijk te zijn. Het doet wat met je en je bouwt zekerheid en zelfvertrouwen op dat je het ook alleen kan. Deze vrouwen wordt de mogelijkheid geboden om een eigen bedrijf op te bouwen. Zelf zouden ze dat nooit kunnen doen en met mijn bijdrage help ik vrouwen met de opbouw van hun eigen bedrijf.

Maar wanneer mijn bedrijf groeit, kan ik ook investeringen doen die ten goede komen aan mijn bedrijf. Denk aan een team opbouwen, trainingen volgen, etc. Investeren is een keuze  Het maakt veel mogelijk in je bedrijf en voor de rest van de wereld. Bouw aan een financieel gezond bedrijf dat groeit en maak meer mogelijk.

Ik ben benieuwd, weet jij wat er voor jou mogelijk is? Of ben je blij als er onder aan de streep een restje over blijft? Dat kan anders. Wil je weten hoe, neem dan contact met mij op.

11 juli 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: