Zomervakantie? Niet voor mij!

‘Het is zomervakantie. De kinderen staan op wanneer het hen uitkomt. Niets hoeft, alles mag. Voor mij gaat het werk gewoon door. Ik had wel een planning gemaakt zodat ik ook vrij kon nemen, maar dat is niet gelukt. Het voelt alsof ik harder moet werken dan alle maanden hiervoor.

Ik wil ook genieten van het gevoel alles mag en niets hoeft. Lekker met de kinderen op pad, shoppen in de stad, naar de bios, lekker uiteten, boeken lezen of gewoon niets doen. Het is een spagaat. Diep van binnen weet ik dat het niet kan. Het werk moet af. Alles is urgent en moet afgerond worden. Daarna kan ik misschien ook nog even van de zomer genieten.’

Komt dit je bekend voor?

Dag en nacht werken voor de zomervakantie

Ik ben over deze situatie in gesprek met één van mijn klanten en het is zo herkenbaar voor mij. Het is alsof ik mijzelf hoor praten, maar dan wel een hele tijd geleden. Jarenlang heb ik tot diep in de nacht doorgewerkt. Zo erg zelfs dat ik de nacht voor vertrek naar onze vakantiebestemming, de was nog kon gaan strijken en pas daarna alles kon loslaten. Al klinkt dat nu vrij optimistisch, want het duurde toen echt een dag of drie voordat de rust ruimte kreeg in mijn hoofd.

Ik heb het zo vaak tegen mijzelf gezegd: ‘volgend jaar doe ik het anders’. Maar tussen zeggen en doen zit een groot verschil. Ik heb het jarenlang laten gebeuren en oprecht voor 200% genieten van een zomervakantie was er niet bij. Tijdens mijn vakantie dacht ik na over de werkzaamheden die op mij lagen te wachten bij terugkomst. Met als gevolg dat ik na de vakantie met tegenzin weer begon. Ik was altijd aan het werk met de gedachte: ‘Het is de aard van het beestje’. Zo bleef ik doorgaan in dezelfde vicieuze cirkel.

Werken aan verandering

Het ondernemersleven heeft mij veel lessen geleerd. Bewustwording komt dan op de eerste plaats en verandering in gang zetten op de tweede. Dat laatste gaat niet van de één op de andere dag. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren en ik hoor het zo vaak om mij heen: ‘Volgende keer ga ik het anders doen’. Maar ik weet wat vaak de uiteindelijke werkelijkheid is en dat is dat je tijd altijd weer wordt opgeslokt door de dagelijkse dingen.

Toen ik een keer op een begrafenis aanwezig was, besefte ik dat ik te weinig geniet van de kleine dingen in het leven en daar echt mee aan de slag moet. Het enige probleem: dit dacht ik bij een begrafenis daarvoor ook al. Misschien herken je dit soort momenten wel.

En hoe kun je dan toch werken aan verandering? Iedereen weet dat verandering moeilijk is. Daarom geef ik je alvast één tip: creëer momenten in je agenda om bewust na te denken over verandering. Ik heb 2 blokken die standaard in mijn agenda staan en ik deel ze graag met je.

Reflectie

Ik werk met een wekelijks reflectiemoment. Dat staat in mijn agenda en daar neem ik bewust de tijd voor. Denk aan het gesprek waarmee ik deze blog begon. Het zijn realistische situaties en gedachten om bij stil te staan. Ik denk tijdens mijn reflectiemoment na over wat deze gevoelens met mij doen. Wat ik anders kan doen om te werken naar een ander en positiever resultaat. En dan stel ik mijzelf de vraag: ‘Hoe ziet de ideale situatie er voor mij uit? En wat betekent dat in de acties die ik ga ondernemen?’

Ik raad je aan om het boek GRIP van Rick Pastoor eens te lezen. Ik heb het in één adem uitgelezen, ondanks dat deel 1 voor mij geen nieuwe informatie bracht. Dat deel gaat over het juist indelen van je agenda, goed gebruik maken van een takenlijst en het afhandelen van je mail. Deel 2 en 3 gaven mij daarentegen veel inzichten als het gaat om je doelen en accountability.

De grootste take away is voor mij de agenda aan onderwerpen die je met je accountabillity partner kunt bespreken.

Ik benader alles altijd zakelijk en schuif privé zaken wat meer naar de achtergrond of geef ze geen aandacht. Tijd dus om mijn wekelijkse reflectiemoment uit te breiden en een stevige accountability partner voor mijzelf te zoeken.

Thinking Time

De afgelopen weken komt de term Thinking Time steeds voorbij in artikelen die ik lees en webinars die ik volg. Wat regelmatig in je vizier komt, heeft toch een bepaalde betekenis. Dus ook hiervoor ga ik na de zomervakantie tijd inplannen in mijn agenda. Het gaat bij Thinking Time om het stellen van uitdagende vragen aan jezelf. En welke vragen stel je dan? Ja, dat was ook mijn eerste gedachte. Het boek van Keith Cunningham; The Road Less Stupid, staat vol met voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen. Drie keer raden welk boek ik heb besteld?

Dankbaarheid

Al schrijvende realiseer ik mij dat de volgende acties op mijn takenlijst voor na de zomervakantie een feit zijn:

  • Een stevige accountability partner voor mijzelf zoeken
  • Thinking Time inplannen
  • Aan de slag gaan met Thinking Time (met het boek The Road Less Stupid naast mij)

Maar eerst ga ik genieten van een heerlijke zomer waar alles mag en niets moet.
Waarin ik kan genieten van de kleine dingen en mooie herinneringen kan maken.

Ik ben ontzettend dankbaar dat dit kan.
Dankbaar voor een team dat paraat staat voor mijn bedrijf.
En ook dankbaar dat ik de keuze heb gemaakt om niet alles zelf binnen mijn bedrijf te doen.
Dankbaar dat ik ook mijn klanten begeleid om een optimale efficiency binnen hun bedrijf te realiseren.

6 augustus 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: