Zwanger en een eigen bedrijf, wat nu? Clockwork gaat je hierbij helpen
Zwanger en een eigen bedrijf, wat nu?
30 juli 2019 
2 min. leestijd

Zwanger en een eigen bedrijf, wat nu?

Toen je net begon met je bedrijf wist je misschien dat je ooit kinderen wilde of je kreeg deze wens later, toen je al even bezig was met je bedrijf. Nog een andere optie is natuurlijk dat het helemaal niet gepland was. Maar hoe dan ook, je kunt en wilt waarschijnlijk niet blijven doorwerken en dat betekent iets voor jouw bedrijf. Jij bent dan namelijk voor een langere tijd niet aanwezig binnen je bedrijf. Wat nu? Hoe ga je dit aanpakken? Durf jij de controle los te laten?

De hele wereld mag weten dat jij zwanger bent en je bent superblij. Het is fantastisch en je gaat een mooie periode in. Toch moet er veel geregeld worden en je start met nadenken over wanneer je met verlof gaat. Dan word je opeens geconfronteerd met de werkelijkheid. Want hoe ga jij je bedrijf runnen als je een paar maanden wilt genieten van je verlof? Wanneer je helemaal wilt uittunen?

Je wilt oprecht tijd nemen voor jezelf en jouw gezin, alleen heeft jouw zwangerschapsverlof wel effect op 2 zaken:

  • De samenwerking met jouw klanten 
    Hoe ga jij ervoor zorgen dat het jouw klanten aan niets ontbreekt tijdens jouw verlof? Heb je er al over nagedacht hoe je deze klanten weet te behouden? Want een paar maanden geen werk uitvoeren, betekent ook voor jouw klanten iets.
  • Jouw inkomen 
    Dat je inkomen daalt, dat is een feit wanneer je zwangerschapsverlof neemt en een paar maanden uit de running bent. Best een beangstigende gedachte, vooral wanneer je zelf de kostwinner bent.

Je krijgt het best benauwd van de gedachte om verlof te nemen, maar ook aan de gedachte hoe het gaat zijn na de geboorte van jouw kind. Het kan zelfs dat je nu denkt: misschien was het beter geweest om niet aan kinderen te beginnen. Want hoe ga jij je tijd straks verdelen zodat je zowel van je kind kunt genieten als je bedrijf draaiende kunt houden?

Wanneer jouw bedrijf compleet afhankelijk is van jouw tijd en jouw inzet, dan is het heel reëel dat je bedrijf voor een langere periode stil ligt. Maar als je weet dat je toe kan werken naar een situatie dat je bedrijf ook doordraait zonder jou, zou je daar dan werk van maken?

Dit klinkt misschien als een te grote uitdaging, maar het heeft alles te maken met de inrichting van jouw bedrijf en hoe gestroomlijnd het bij jou loopt. Diep van binnen weet je wel dat je een aantal zaken moet veranderen, maar toch schuif je het voor je uit.

Verandering begint bij jezelf. Start ermee voordat het te laat is. Dit is niet alleen belangrijk wanneer je zwanger bent, maar ook voor andere situaties waar je geen invloed hebt. Situaties die je wel en niet kunt plannen. Denk maar eens aan wat er gebeurt wanneer jij langere tijd ziek bent, de zorg voor iemand uit je gezin veel tijd kost of wanneer je voor een langere periode op vakantie wilt.

Door de Clockwork methode toe te passen richt jij jouw bedrijf zo in dat het ook doordraait op de momenten dat jij er niet bent.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.