Impact maken met Profit First

Laatst moest ik weer denken aan mijn bezoek aan India. Samen met een aantal kinderen van een kinderhuis bracht ik een bezoek aan het strand. Dit waren kinderen die veel hebben meegemaakt. Na de verwoestende tsunami in 2004 zijn ze veel verloren en dat heeft ontzettend veel impact gehad op deze kinderen. Hun ouders en andere familieleden zijn omgekomen en ouders die het hebben overleefd, zijn vaak niet in staat om voor hen te zorgen. De kinderen waren bang en ik voelde ze in mijn handen knijpen. Schoorvoetend gingen ze met mij mee het water in. De angst overheerst en we zetten een symbolische stap op weg naar een betere toekomst. Langzaam verscheen er een glimlach op hun gezichten.

Impact realiseren

Wanneer ik terugdenk aan dit fantastische project waar ik aan mee heb mogen werken, dan is de voldoening nog steeds groot. We kregen de kans om kinderen weer een thuis te geven. Om een huis te bouwen waar zij zich veilig voelen en door een fijne familie verzorgd worden. Destijds heeft mijn werkgever er financieel aan bijgedragen. En ja, daar is veel geld voor nodig om dit soort impact te realiseren. Kinderen een (t)huis geven, naar school laten gaan en in hun dromen laten geloven om leraar, piloot of arts te worden.

Twee jaar geleden stond ik aan de andere kant van de oceaan. Sri Lanka. Het land waar dezelfde tsunami ook van grote impact is geweest. De plek waar het water aan land kwam ligt er nog steeds bij zoals toen. Het restaurant op het strand is niet meer opgebouwd en ik probeer mij in te beelden hoe het water deze mensen heeft overvallen. Ik zie mijn dochter aan de rand van het water staan. Destijds stonden daar ook mensen. Ik denk weer aan de kinderen in India en ik ben er even stil van…

Microkrediet voor moeders

Ik besloot om naar een informatieavond van Microkrediet voor Moeders in Azië te gaan. Zij helpen moeders door hen een eigen bedrijf te laten starten door middel van een kleine lening. Op deze manier kunnen ze bijdragen aan het inkomen van het gezin en hun kinderen een toekomst geven door hen naar school te laten gaan. Zonder deze extra inkomsten is dat niet mogelijk. Ik voel het weer kriebelen in mijn buik. Met dit project worden niet alleen vrouwen geholpen, maar ook hun kinderen krijgen hierdoor een betere toekomst en kunnen aan hun dromen werken. Mijn droom is om mee te gaan met een leadershipreis naar India. Een fantastische reis om aan je eigen leiderschapskwaliteiten te werken en direct ook een bezoek te brengen aan deze projecten en hen te steunen.

De harde realiteit

Wanneer ik mijn financiën onder de loep neem, weet ik dat het op dit moment niet haalbaar is. Er staan veel investeringen op de planning, maar wel is het een fantastisch doel om naartoe te werken voor 2021. Vanuit de Profit First gedachte open ik een aparte rekening om hiervoor te sparen en besloot ik om mijn winst van Q4 te doneren.

Impact maken kun je op vele manieren doen, met een klein en groot gebaar. Naarmate mijn bedrijf groeit, kan ik meer betekenen. Maar daarvoor is een goede fundering noodzakelijk.

Impact maken op deze wereld

Hoe duidelijk maakt Mike Michalowicz dit tijdens ProfitCon. Een 2-daags seminar afgelopen juni in de mooie bossen van Doorn. Ik hang aan zijn lippen. Op dat moment besef ik wat er nog meer binnen mijn bedrijf moet gebeuren om mijn doel voor 2021 te kunnen realiseren.

Hij tekent een piramide, vergelijkbaar met de piramide van Maslow. De basis van je bedrijf is Sales. Zonder sales heb je geen klanten en inkomsten. Sales is het bestaansrecht van je bedrijf. Daarna ga je pas winst maken. Winst om te investeren in de groei van je bedrijf. Winst is het voedsel voor je bedrijf.  Daarna kun je werken aan een gestroomlijnd bedrijf, zorgen dat alles efficiënt loopt.  Je werkt aan een situatie dat jouw bedrijf niet alleen afhankelijk is van jouw tijd en jouw inzet. Dan komt er tijd voor impact en kun je werken aan een transformatie die je in gang wilt zetten. Kun je geven, geven en nog eens geven. Op welke manier dan ook.

Op dat moment kom ik tot het besef, hoe goed ik bezig ben met de groei van mijn bedrijf maar ook wat ik nog te doen heb. Mijn reflectiemomenten worden nog belangrijker voor mij. Waar moet ik veranderen om resultaten te verbeteren? Dat kan op alle vlakken zijn binnen mijn bedrijf. Ik weet waar ik het voor doe. Uiteindelijk wil ik impact maken voor deze moeders en kinderen. Moeders van kinderen, kinderen die bescherming nodig hebben en ook hun dromen waar willen maken.

Wat is jouw droom om meer impact te maken op deze wereld?

Op welke manier ga jij dat realiseren?

Profit First & Clockwork

Voor mij zijn de methodes Profit First en Clockwork life changing geweest. Met Profit First werk je aan winst in geld en met Clockwork aan winst in tijd. Voor mij is het de toegang tot het bereiken van mijn doelen. Verandering begint bij jezelf, daarna kun je impact maken op de wereld en situaties veranderen. Is jouw bedrijf meer dan Sales alleen en wil je ook toewerken naar de fase om impact te creëren? Neem contact met mij op. Als iedereen aan zijn doelen kan werken om impact te realiseren in deze wereld, op welk vlak dan ook, maken we met elkaar de wereld een stukje beter.

20 augustus 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: