Een krachtig fundament heeft een krachtige leider nodig

Een krachtig en stevig fundament van je bedrijf, hoe ziet dat er uit?  Veel online ondernemers weten niet waar te beginnen. Het is vaak zo overweldigend. Je leest het ene boek na het andere. Volgt online workshops. Alles is interessant. Je wilt implementeren, maar hoe? Voordat je het weet ga je op in de dagelijkse operatie. Je weet dat je dingen doet die niet op jouw bord horen te liggen. En toch ga je door, want vandaag is niet het juiste moment en je had net de beslissing gemaakt om even niet te investeren.

Een krachtig fundament voor je bedrijf

Ik vergelijk het fundament van een bedrijf vaker met dat van een huis. Stel je bent van plan om een huis te laten bouwen en hebt verschillende gesprekken met een aannemer die alle acties en plannen uitwerkt. Maar dan geef je aan bij de aannemer dat je budget niet helemaal toereikend is en dat je kosten wilt besparen op de fundering door eventueel materialen van een andere kwaliteit te gebruiken. Dit zou je nooit doen toch?

En de reden waarom je dat niet doet, is omdat het niet gaat werken en de kans groot is dat je scheuren in je huis krijgt en je huis gaat verzakken. Dat brengt uiteindelijk alleen nog maar meer kosten met zich mee.

Een stevig fundament is net zo belangrijk voor je huis als voor je bedrijf. Heb je jouw bedrijf niet op een stevig fundament gebouwd, dan worden er langzaam maar zeker problemen zichtbaar. Problemen die je niet kunt negeren. Vind je het lastig om te bepalen welk probleem je als eerste moet aanpakken? In mijn blog over de behoeftenpiramide van de ondernemer stel ik je een aantal vragen zodat je erachter komt waar je nu behoefte aan hebt. Door hier constant aan te werken, werk je ook aan een stevig fundament.

Een krachtige leider

Een bedrijf kan niet zonder krachtige leider. Die leider, dat ben jij! Jij bent diegene die keuzes maakt voor jezelf en je bedrijf. Wanneer jij je laat leiden door de stemmetjes in je hoofd en geen serieuze stappen neemt in de goede richting, kun je niet creëren wat je wilt.

Een krachtige leider laat zich niet tegenhouden, die maakt keuzes. Ook als deze minder leuk zijn om te nemen. Wanneer jij wilt dat jij bedrijf echt gaat groeien, dan kun je niet achterover blijven leunen.

Welke acties onderneem je?

Neem de tijd om acties te bepalen die gedaan moeten worden. Acties die ervoor zorgen dat je:

  • Kunt werken aan een stevige en krachtige fundering
  • Aan een financieel gezond bedrijf bouwt
  • Met de juiste mensen samenwerkt
  • Bedrijf niet alleen afhankelijk is van jou

Als jij aan het roer wilt staan van je eigen bedrijf en niet zonder doel wilt blijven rondrennen, dan wordt het tijd om samen in gesprek te gaan. Welke stap als krachtige leider zet jij vandaag?

12 mei 2020 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: