Hoeveel salaris heb jij als ondernemer?

Ik ben zenuwachtig als ik voor een 2e gesprek ben uitgenodigd. Met kloppend hart stap ik het gebouw binnen waar ik vriendelijk door de receptioniste wordt ontvangen. De overheerlijke cappuccino in een smetteloos wit kopje met het logo van de organisatie wordt op tafel gezet. Of ik nog even wil wachten want de afspraak van de directeur loopt iets uit.

Met kloppend hart drink ik mijn cappuccino. De onderwerpen die ik wil bespreken malen door mijn hoofd en iedere keer als de lift opengaat kan ik het niet nalaten om te kijken of dat de vriendelijke rechterhand van de directeur is die mij komt halen om vervolgens met het verplichte praatje weer samen naar boven te gaan.

Salaris uit een tabelletje

Het is lang geleden dat ik een sollicitatiegesprek heb gehad. Dat was voor de tijd dat ik ondernemer was. Tijdens dit 2e gesprek kwamen verschillende onderwerpen aan de orde, waaronder het salaris. Criteria waren mijn leeftijd en ervaring. Dan werd er gekeken in welk ‘vakje’ ik paste en daar hoorde een salaris bij. En jaarlijks kwam daar de passende loonsverhoging bij. Als ik goed functioneerde kon dat percentage zelfs nog verder omhoog.

Een restje salaris

Hoe anders is dat als je ondernemer bent. Dan zijn er geen bijpassende staatjes die je kunt raadplegen om je salaris te bepalen. Dan vinden we het zelfs lastig om te bepalen welk salaris passend is.

De realiteit is vaak dat de cijfers je vertellen wat er aan het einde van de maand over is om aan jezelf te uit te betalen. Dan is het zuur als dat niet voldoende is. Is dat de vrijheid die je jezelf had voorgesteld toen je ondernemer werd?

Wat gaat er mis?

De levensader van je bedrijf is de sales. Zonder sales heb je geen bedrijf! Dat is op zich geen nieuws. Heb je weleens nagedacht wat je moet verkopen om dat salaris uit te betalen wat je nodig hebt om volgens jouw standaard te kunnen leven?

Dat is een belangrijk gegeven. Als je dat namelijk weet dat kun je terugrekenen wat je aan verkoop moet halen om jezelf een goed salaris te betalen. Het gaat niet om wat je ‘denkt’ dat voldoende is. Nee, de cijfers vertellen je de waarheid.

Kom in actie

Ga ervoor zitten en schrijf op wat je voor jezelf maandelijks privé nodig hebt om volgens jouw standaard te leven. Dan bedoel ik niet je droomsalaris, maar een salaris waarvan je kunt leven, de dingen kunt doen die je wilt doen en kunt sparen. Dan heb je gerichte cijfers waar je mee aan de slag kunt om je omzet te bepalen en welke acties je doet om dat te realiseren. Het gaat er dan niet om wat jij jezelf aan salaris  KAN betalen, maar wat je ECHT nodig hebt.

Sales is het eerste level van de behoeftenpiramide voor de ondernemer om te bepalen waar jouw bedrijf NU behoefte aan heeft. En het salaris wat je zelf nodig hebt speelt daar een grote rol in. Want jezelf zorgen maken om geld geeft je niet de vrijheid waar jij als ondernemer voor hebt gekozen.

Vraag de Fix This Next intakevragen aan. Door het beantwoorden van deze vragen weet jij op welk level er binnen jouw bedrijf werk aan de winkel is en kun jij werken aan bedrijfsgroei.

18 mei 2020 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: