Ontspannen is niet zo ingewikkeld. Geef jij er al prioriteit aan?
Ontspannen is niet zo ingewikkeld
23 mei 2018 
4 min. leestijd

Ontspannen is niet zo ingewikkeld

Wat doe jij om te ontspannen? Of overheerst de stress in je lijf? Als ondernemer wil je altijd maar doorgaan en daardoor raakt ontspannen op de achtergrond. Het juiste moment om te ontspannen is vaak wanneer je daar geen tijd voor hebt. Herkenbaar?

Ontspannen staat vaak onderaan de prioriteitenlijst 

Hoe hoog op de prioriteitenlijst staat ontspannen bij jou? Vaak ga je maar door omdat er zoveel werk te doen is. Je to-do lijst wordt eerder langer dan korter. Er blijven maar nieuwe taken bij komen en je denkt steeds dat het wel rustiger wordt, maar dat blijkt dan toch weer niet het geval te zijn. Dat is tenminste de ervaring die ik had toen ik nog in loondienst werkte, maar ook in de afgelopen jaren bij het runnen van mijn bedrijf.

Diep van binnen weet je wel hoe het moet. Ik vergelijk het wel eens met afvallen. Je weet dat je vaker moet gaan sporten en gezonder moet eten, maar op de één of andere manier is de verleiding toch groot om te snoepen en de sportschool een keer over te slaan. Bij ontspannen werkt het net zo. Je weet vaak wel hoe het moet en weet dat je momenten bewust moet inplannen om te ontspannen, maar toch doe je het niet. De verleiding om je laptop nog een keer open te klappen is dan te groot.

Voor een groot gedeelte is het dus mindset die een rol speelt in waarom ontspannen onderaan op de prioriteitenlijst staat. Andere zaken die meespelen zijn discipline en tijd nemen voor wat jij belangrijk vindt. Misschien moet het eerst een noodzaak worden voordat je ermee aan de slag gaat. Dat is vaak wanneer de eerste signalen van stress om de hoek komen kijken.

Ontspannen is niet zo ingewikkeld

En weet je wat het is, ontspannen is eigenlijk niet zo heel erg ingewikkeld. Je moet er alleen wel bewust tijd voor inplannen. Zo merk ik bijvoorbeeld wanneer ik een aantal uren achter elkaar doorwerk, dat ik vastloop en veel minder effectief werk. Nu plan ik dus voortaan een wandeling in van een half uur. Even mijn hoofd leegmaken en daarna kan ik er weer tegenaan. Ik ben dan productiever en vind vaak sneller de oplossing die ik daarvoor niet zag. Deze kleine momenten van ontspanning, leiden dus direct tot een positief resultaat.

Toevallig zag ik laatst een programma waar Erik Scherder over het onderwerp stress vertelde en wat dit met je doet. Ontspanmomenten zijn echt een voorzorgsmaatregel om niet in de stress te schieten. En nee… Een week op vakantie gaan, een avond bankhangen of even niets doen is geen langdurige remedie voor stress. Het zijn eerder oplaadmomenten.

Hij geeft de volgende tips:

1. Luister naar muziek

Ik werk graag met een koptelefoon op en zoek dan een kanaal op Spotify wat past bij hetgeen ik op dat moment wil uitwerken. Meer gericht op concentratie of een lekker vrolijk kanaal. Een bijkomend voordeel is dat de personen die om mij heen werken (flexwerken) weten dat ik niet gestoord wil worden op het moment dat ik een koptelefoon op heb.

2. Maak een wandeling

Dagelijks wandel ik. Dat start al met een ochtendwandeling met de hond. En tussen de middag zit deze trouwe viervoeter weer op mij te wachten. Dus vind je het lastig om te bewegen, zorg dat er een reden is waarom je wel aan de wandel moet. Heb je geen hond? Wandel dan naar de supermarkt om een lunch te halen, doe iets op de post of neem jezelf voor om elke dag een podcast te luisteren tijdens het wandelen.

3. Leren

Door nieuwe indrukken ontstresst je brein.

4. Goed slapen

Een goede nachtrust  is voor mij altijd al belangrijk geweest. Ik heb echt 7 uur slaap nodig per nacht. Kijk wat jij nodig hebt en zorg ervoor dat je hier in je planning rekening mee houdt, zodat je altijd voldoende slaapt.

5. Stop met multitasken

Focus op 1 ding tegelijk. Je productiviteit daalt wanneer je van de ene naar de andere taak switcht. Het duurt echt langer wanneer je je weer opnieuw op een taak moet focussen. Voor mij ook een reden om mijn telefoon uit te zetten en vaste belmomenten op de dag te plannen.

Plan je momenten in om te ontspannen

Alleen jezelf voornemen om meer ontspanmomenten in te plannen gaat niet werken. Misschien de eerste en de tweede dag, maar daarna val je vaak terug in je oude patroon. Ontspannen heeft veel met planning te maken. Zo werk ik zelf nu volgens een methode waar ik echt grenzen stel aan werken in mijn bedrijf en werken aan mijn bedrijf. Daarnaast plan ik de ontspanmomenten in mijn agenda, waaronder standaard een uur lunchpauze met de dagelijkse wandeling. Voordat je het weet ben je aan dit nieuwe ritme gewend, echt!

Minder doen in minder tijd

Dankzij Clockwork kan ik ook meer ontspannen tegenwoordig. Het Clockwork-Effect heeft mij namelijk laten inzien hoe ik ervoor kan zorgen dat ik minder doe in minder tijd en toch mijn bedrijf laat groeien. Je bouwt als het ware aan een bedrijf dat draait als een geoliede machine, welke ook draait zonder jou.

Zo ben ik in de zomer bijvoorbeeld een maand op vakantie geweest en heeft mijn team al mijn taken uit handen genomen. Daardoor kon ik volledig ontspannen. Ook wanneer ik er wel ben, nemen zij veel taken uit handen, waardoor ik de ruimte heb om deze ontspanmomenten in mijn agenda te plannen.

Ben jij benieuwd of het Clockwork-Effect ook iets voor jou is?

Plan hier een afspraak in mijn agenda, zodat we samen kunnen sparren.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.