Een buffer laat je genieten van de zomer!

Een buffer is de oplossing om extra te genieten van de zomer. Menig ondernemer kijkt uit naar de zomervakantie. Een periode waarin je als ondernemer vaak minder opdrachten hebt en de zogenaamde komkommertijd begint. Ik besluit vaak om vier weken compleet ‘dicht’ te gaan met mijn bedrijf. Heerlijk vier weken op reis, los van werk en genieten van de zon, familie en andere culturen. Me-time, familytime, echt genieten.

IK HAD ER PIJN IN MIJN BUIK VAN

Maar financieel betekende dat wel iets. Een complete maand geen omzet. De eerste keer dat ik 4 weken ‘dicht’ ging had ik er pijn in mijn buik van. Want hoe ging ik dat fixen? De vaste kosten moesten betaald worden en hoe zorgde ik die maand voor een salaris? Na een inventarisatie van mijn bankrekening kwam ik tot de conclusie dat ik een compromis moest doen. Als ik al mijn kosten zou betalen, betekende dat dat ik die maand geen salaris had. Dat doet best pijn kan ik je zeggen. Ik had geen reserve.Wat ik op dat moment niet had ingecalculeerd was dat na deze 4 weken natuurlijk niet alles zonder zorgen verder ging. Want op de eerste dag na de vakantie heb je niet direct de omzet van de komende maand binnen en privé begon ik het dan ook aardig te voelen. Even kwam het gevoel terug van de werknemer willen zijn. Dat is toch wel makkelijk. Je salaris wordt altijd doorbetaald of je nu vakantie hebt of niet. En dan heb ik het nog niet eens over vakantiegeld.

ALS JE DOET WAT JE DEED, DAN KRIJG JE WAT JE KREEG

TIJD OM HET ANDERS TE DOEN

Het jaar erna ziet er compleet anders uit! Ik wilde niet in herhaling vallen. Ik ging weer vier weken ‘dicht’. Want dat houd ik erin. Met één groot verschil. Ik hoef mij geen zorgen te maken over de betaling van de kosten en mijn salaris. En dat is me toch een heerlijk gevoel! Het voelt als rijkdom. Dat ik het financieel goed voor elkaar heb als ondernemer. En weet je dat dat op een hele eenvoudige manier kan? Bouw een buffer op!

PROFIT FIRST HELPT MIJ DE ZOMER DOOR

Door te werken volgens de Profit First methode heb ik veel kunnen realiseren. En zo helpt Profit First mij ook de zomer door!
Bij de start van de Profit First methode ben ik ook gaan bouwen aan een buffer. Het ‘reserve’ potje voor tijden waarin er minder inkomen binnenkomt.

Ja, ook hierover moet je als ondernemer goed nadenken en je voorzorgsmaatregelen nemen. En als Profit First Professional merk ik dat dit best onderschat wordt. Ik geef je graag een advies. Maak een jaarplan en kijk op welke momenten in het jaar je minder omzet verwacht. Dat betekent dat je op andere momenten in het jaar focus moet hebben op een bepaalde omzet. En nee, deze omzet gebruik je niet allemaal om direct extra uitgaven te doen. Nee, je reserveert het voor mindere tijden. Mijn streven is om een minimale buffer te hebben voor 3 maanden.

WERK AAN EEN FINANCIEEL GEZOND BEDRIJF

Voel jij ook een mindere tijd aankomen op financieel gebied? Ik kan het niet van vandaag op morgen voor je veranderen. Wat je wel kunt doen is met mij in gesprek gaan om te kijken wat ik voor je kan betekenen om met Profit First te starten. Neem vandaag de eerste stap om te werken aan een financieel gezond bedrijf door contact met mij op te nemen. Ik spreek je graag!

30 mei 2018 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: