Processen, het ingrediënt voor je bedrijf!

Als vrouw heb je veel ballen in de lucht te houden. Niet alleen in je bedrijf maar ook thuis zijn er de nodige activiteiten te doen. Daar heb ik gelukkig wel hulp bij, maar als het het eten aangaat ben ik toch zelf in the lead.  Zo maak ik wekelijks een plan voor de maaltijden die ik wil eten. Dat houd mij on track om gezond te eten en niet naar allerlei verkeerde suikers te grijpen.
Ik ga er dan ook echt voor zitten. Met allerlei tijdschriften en boeken om me heen waar heerlijke gerechten in staan. Ik blader en blader en kan me dan heerlijk verliezen in deze mooie boeken. Eigenlijk is dit ook een vorm van me-time, een genietmomentje. En dan komt daar de boodschappenlijst voor de week uit. Want de juiste ingrediënten zijn wel belangrijk om ‘mijn’ gerecht van de dag te maken.

Wat ontbreekt er?

Afgelopen week ging er toch iets mis. Ik had mijn plan nog niet gemaakt en voor de bewuste avond moesten nog boodschappen gedaan worden. Mijn man dus op pad gestuurd voor de boodschappen en het verzoek gedaan of hij wilde koken. Zo gezegd, zo gedaan en hij was voor zijn doen heerlijk aan het kokerellen. Het eten was klaar en we konden aan tafel.
Ik schepte op en begon te eten. Ik voelde dat er iets niet klopte maar kon het niet thuisbrengen. Wat een smakeloze maaltijd! Voorzichtig vroeg ik wat hij gekocht had, ik mis nog iets zei ik. Want ik wilde hem ook niet het gevoel geven dat hij het niet goed gedaan had. Hij had tenslotte zo zijn best gedaan. Ik liet het even voor wat het was, maar echt lekker gegeten had ik niet. Ik dacht wel, volgende keer kan ik het beter zelf doen. Totdat ik de volgende ochtend in de koelkast keek. Het gehakt en de kruiden was hij vergeten, vandaar dat het zo karig was 😉

Zo zie je dat een ingrediënt vergeten van grote invloed is op het resultaat van je gerecht. Mijn man had ook geen idee welke ingrediënten hij nodig had om deze maaltijd te bereiden. Alleen de boodschappen die hij had gedaan, heeft hij verwerkt in het gerecht. Verdere instructies had hij niet gekregen.

Processen, je kunt niet zonder

Ik merk dat ook binnen mijn bedrijf. Werken met verschillende professionals in een team vraagt om een goede afstemming. Iedereen moet weten waar zijn verantwoordelijkheid ligt. Voor mij is het heel belangrijk om niet continu voor de ander na te denken en te beslissen. Dat vraagt iets in het fundament van je bedrijf.
Een fundament waar alle processen helder zijn. Voor iedereen!
Binnen mijn bedrijf worden alle processen vastgelegd en continu aangescherpt. En dat is echt een must! Vaak weten we zelf prima hoe we bepaalde werkzaamheden binnen ons bedrijf uitgevoerd willen hebben. Dat zit allemaal in ons hoofd en herken je vast als ondernemer. Maar teamleden kunnen niet in je hoofd kijken en zo kan het zomaar voorkomen dat er een onderdeel wordt overgeslagen die juist heel bepalend kan zijn voor het resultaat. Met alle gevolgen van dien. En jij zit met een ontevreden gevoel. En denkt het volgende keer beter zelf te kunnen doen waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

De oplossing

Ik ga er altijd echt voor zitten om een proces uit te werken. Met post-its ga ik aan de slag om alle stappen in kaart te brengen. Zodat er niets kan ontbreken. En stel ik mezelf steeds de volgende vragen:
  1. Welke stappen/taken worden uitgevoerd?
  2. Welke tools of documenten gebruiken we hiervoor?
  3. Door wie worden de taken uitgevoerd?
Dat wordt vastgelegd. Daar gebruik ik verschillende vormen voor, afhankelijk van het proces. Ik werk bijvoorbeeld met video’s, checklists of stappenplannen.
Een proces is niet voor het leven geschreven. Er kan altijd weer iets veranderen door nieuwe ontwikkelingen of aanpassing in je diensten of het gebruik van nieuwe tools. Het blijft belangrijk om scherp te blijven waar je efficiënter kunt werken binnen je bedrijf. Binnen mijn team heeft ieder teamlid de verantwoordelijkheid voor één of meerdere processen. Dat zorgt ervoor dat ik zelf mijn aandacht weer op andere strategische zaken binnen mijn bedrijf kan richten.
Heb jij je processen wel eens in kaart gebracht? Of moet je daar nog mee starten? Ik raad je aan wekelijks tijd in te plannen om je processen goed vorm te geven. Dan zul je gaan ervaren dat de samenwerking met teamleden veel vlotter verloopt. En je bedrijf op rolletjes gaat lopen. Heb je daar hulp bij nodig? Plan een afspraak in mijn online agenda, dan bespreken we hoe ik je kan helpen.

28 januari 2020 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: