Know, like & trust je team!

Met een team samenwerken. Het is en blijft een hot topic bij ondernemers en met name ondernemers die op mijn pad komen. Soms zit er een bepaalde angst om met een team samen te werken en soms werken ze al met een team samen en verloopt dat niet helemaal lekker. Een teamlid laat bijvoorbeeld niet de resultaten zien die jij graag wilt. De vraag is dan wat er moet gebeuren om dit te veranderen. En die verandering begint bij jou!

Jij bent de leider in jouw bedrijf. Je bent de persoon die je teamleden van de juiste structuur, systemen en support voorziet. Geef hen ownership zodat zij de verantwoordelijkheid nemen voor de taken waar zij voor opgesteld staan.

Jouw klanten gaan door een Know, Like, Trust funnel heen om een samenwerking aan te gaan, maar die know, like & trust geldt ook voor jouw (toekomstige) team.

Know

Het is algemeen bekend dat er genoeg mensen op de wereld zijn die een baan of opdracht zoeken. Maar waar vind jij de juiste persoon voor het overnemen van taken binnen jouw bedrijf? Je neemt niet echt de tijd om je te verdiepen in het aanbod en vindt het maar gedoe. Het kost je allemaal veel te veel tijd. Vaak wordt er dan aan collega-ondernemers gevraagd of zij nog iemand kennen, zonder dat er in kaart wordt gebracht waar iemand aan moet voldoen.

En dat is precies waar het al mis gaat. Bedenk voordat je gaat rondvragen of een vacature plaatst, waar je naar op zoek bent:

  • Welke talenten en vaardigheden moet iemand in huis hebben?
  • In welke visie en missie moet iemand zich kunnen vinden?
  • Welke normen en waarden van jouw bedrijf zijn belangrijk?

Het creëren van een ijzersterk team start bij een goede inventarisatie. Pas dan kun je op zoek gaan naar de juiste mensen.

Like

Wanneer je één of meerdere teamleden hebt gekozen om de samenwerking met jou aan te gaan, is het belangrijk om te kijken hoe jij jezelf ziet ten opzichte van je team. Natuurlijk wil je op een fijne basis samenwerken en er moet een klik zijn, maar vergeet niet dat jij de leider bent van je bedrijf. Jij bepaalt uiteindelijk waar je met je bedrijf naartoe wilt en wat jij daarin van je team verwacht. Daarnaast is het belangrijk dat jouw teamleden weten welke standaard er van hen verwacht wordt.

Ik hoor vaak van ondernemers dat er zoveel fouten gemaakt worden binnen het team. Ga dan eens na waar dat door komt. Dat er fouten gemaakt worden, kan o.a. liggen aan:

  • Onduidelijke instructies
  • Een onduidelijk of incompleet proces

Maar het kan ook zo zijn dat iemand continue dezelfde fouten maakt. Dan is het belangrijk om met respect en opbouwende kritiek een gesprek aan te gaan met diegene.

Als er fouten gemaakt worden is het belangrijk dat het teamlid zelf deze fouten oplost en op de blaren zit. Dat is de beste leerschool. Anders blijf jij brandjes blussen en dat is juist wat je niet wilt.

Trust

Heb jij vertrouwen in het team waar je mee samenwerkt? Of ben je iemand die continue aan het controleren is? Vooral wanneer je net samenwerkt met een team, kan het lastig zijn om dingen los te laten. Toch is het belangrijk dat je die control freak in je loslaat. Het is wel belangrijk om te monitoren, want je wilt wel dat het werk tijdig gedaan wordt.

Wanneer jij nog (te) weinig vertrouwen hebt in je team, vraag jezelf dan eens af waardoor dit komt. En wat heb je nodig om dat te veranderen?

Vind jij het lastig om je team aan te sturen op een manier die jou zo min mogelijk tijd en energie kost? Plan hier een afspraak met me in dan bespreken we samen wat jij nodig hebt om hier verandering in aan te brengen.

22 juni 2020 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: