Vertrouwen in je team creëert vrijheid!

Het is 04.45 uur, de wekker gaat. Buiten is het nog stikdonker. Het liefste draai ik mij nog even om. En het is niet zo dat mijn wekker gaat omdat ik even moet werken voordat de rest wakker wordt. Nee, vandaag is de mogelijkheid om het spotten van de big five compleet te maken. Alleen de neushoorn hebben we nog niet gezien en dat is onze missie voor vandaag.

Onze gids is ervaren en weet waar hij het over heeft. Kent de wildparken op zijn duimpje. Vandaag staan we als eerste bij de poort om het park in te rijden. De dieren zijn vroeg in de ochtend nog actief voordat de temperatuur stijgt en er meer jeeps op de paden rijden. Dan gaan ze luieren en zoeken een rustigere plek op.

Safety first

Het is nog mistig, koud en donker wanneer we het park inrijden. De toegangsweg hebben we al diverse keren gereden en ik weet dat aan de linkerkant van de jeep het stijl naar beneden loopt. We zien geen hand voor ogen. Ik zit stilletjes in de jeep, dit is niks voor mij. ‘Waarom doe ik mezelf dit aan’ hoor ik mijzelf denken. ‘Vind ik dit nu echt leuk?’ Onze gids heeft het in de gaten en maakt er grapjes over. ‘Safety first’ zegt hij, ik hoef mij geen zorgen te maken. Dan ineens uit het niets lopen er 3 leeuwen op de weg, voor en naast onze jeep. Wow! Zo dichtbij zijn ze nog niet geweest. Dit is wat onze gids bedoelde: De mogelijkheid om dieren van heel dichtbij te spotten als we vroeg op pad gaan. De leeuwen verdwijnen al snel verder het park in, terwijl achter ons steeds meer jeeps aan komen rijden. Wij hadden de primeur!

Uitdaging

Op zoek naar de neushoorn. In de Ngorogoro krater leven ongeveer 20 neushoorns. Een uitdaging om ze te vinden. We rijden naar het bosrijke gedeelte. Als enige jeep in dit deel van de krater, speuren onze ogen de omgeving af. Inmiddels is het licht geworden. Samen met mijn dochter zie ik als eerste een neushoorn in de verte. We stoppen, verrekijkers bij de hand en wachten in alle stilte. Het dier komt in beweging en achter de bosjes vandaan verschijnen ineens 4 neushoorns. Wat een geluk hebben we vandaag. Onze gids is door het dolle heen, hij weet als geen ander hoe moeilijk het is om dit dier te spotten. We maken volop foto’s om het moment vast te leggen. Voor 8 uur in de ochtend is onze missie al geslaagd.

Tijd om te ontbijten. Op de picknickplaats volgen langzaamaan meerdere jeeps, reizigers die ook gaan ontbijten. Onze gids vertelt vol trots aan de andere gidsen wat we gezien hebben. Ik zie balende gezichten, want zij hebben nog geen neushoorn gezien. Ze geloven het niet en komen bij ons om foto’s te bekijken. Zij waren later in de krater en niet direct naar het bosrijke gedeelte gereden. Gedurende de dag merken we dat wij de enige zijn die de neushoorns gezien hebben. Weer komt het wow gevoel naar boven.

Ik sta wat te mijmeren aan de waterkant. Wat een geluk hebben we met deze gids. Met zijn ervaring weet hij wat je ervoor over moet hebben om de juiste dingen te zien. Daarom rijden we zo vroeg in de ochtend weg. Wat ben ik blij dat we dat hebben gedaan, ondanks dat het voor mij niet makkelijk is om zo vroeg om te staan. Ik voel een soort euforie over mij heen komen dat ik een mijlpaal heb bereikt.

Overeenkomsten met het ondernemerschap

Er zijn best wel wat overeenkomsten met het ondernemerschap als ik er zo over nadenk:

  • In de actiestand komen op momenten waarop je er eigenlijk geen zin in hebt;
  • Beginnen met de belangrijkste activiteit van je werkdag;
  • Vertrouwen hebben in de mensen waar je mee samenwerkt;
  • Loslaten en niet alles zelf willen doen.

Tijdens deze reis door Tanzania heb ik mij volledig overgegeven aan de begeleiding van onze gids. In Nederland ben ik goed geadviseerd door de persoon van de organisatie waar ik heb geboekt. Op de één of andere manier dacht ik totaal niet na hoe alles in Tanzania zou verlopen, maar had ik volledig het vertrouwen dat alles goed geregeld zou zijn. Zo anders dan vroeger, waar ik tijdens onze reizen zelf de rol van reisgids had. Alles werd door mij geregeld, waardoor ik nooit ‘echt’ vakantie had en tussendoor checkte ik ook nog vaak mijn mail of deed ik toch even iets voor werk. Nu, volledig uitgetuned kon ik alles loslaten en genieten.

Vertrouwen zorgt voor vrijheid

Het vertrouwen in de mensen waar je mee samenwerkt. Volledig dingen loslaten. Ik voel mij een rijk mens als ik op dat moment besef dat in Nederland mijn team mijn bedrijf draaiende houdt. Ik kan intens genieten van deze mooie omgeving en de ervaringen die we meemaken. Qualitytime met mijn gezin. Dit vertrouwen geeft mij enorm veel vrijheid. In de praktijk weet ik dat veel ondernemers dit lastig vinden. Werkzaamheden loslaten en vertrouwen dat het werk gedaan wordt. Met als gevolg dat je als ondernemer zelf in de uitvoering blijft hangen en je bedrijf volledig afhankelijk is van jouw aanwezigheid.

Wat zou het voor jou betekenen als je ook een bedrijf creëert dat doordraait als je niet aanwezig bent?
Een mooie vraag om over na te denken. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat je het mij weten?
Wil je in de tussentijd al werken naar meer vrijheid met je team? Ik schreef eerder een blog waarin je in 3 stappen gaat voor meer vrijheid met een team.

Het is inmiddels een jaar geleden dat ik deze geweldige reis maakte. In de huidige situatie is het helaas niet mogelijk om een verre reis te maken en heb ik mijn plannen bijgesteld. Natuurlijk heb ik tijd ingepland om heerlijk te ontspannen en te relaxen in Nederland. Maar ook wil ik jou meenemen hoe jij kunt werken aan een bedrijf dat draait als een geoliede machine. Schrijf je in voor het eerstvolgende webinar.

3 september 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: