Laat je niet leiden door angst
Laat je niet leiden door angst
10 september 2019 
3 min. leestijd

Laat je niet leiden door angst

Onze vakantie is ten einde. Wat een heerlijke weken hebben we gehad. Tijd om in te pakken en naar het vliegveld te gaan. Onze chauffeur staat op het afgesproken tijdstip op ons te wachten. In zijn gebrekkig Engels vertelt hij ons dat er 2 vliegvelden zijn op Zanzibar. Een voor de grote vliegtuigen en een voor de kleine vliegtuigen. Ik vertaal dat naar internationaal en nationale vluchten. Wij vliegen naar Dar es Salaam dus worden wij afgezet bij het vliegveld voor de kleine vliegtuigen.

En klein is het. Twee balies om in te checken, afhankelijk van met welke maatschappij je vliegt. De koffers worden gewogen op een weegschaal en ‘ingecheckt’. Niets is geautomatiseerd. Vervolgens worden onze koffers in een hoekje van de hal geplaatst. En dan is het wachten in een hal met 1 kiosk voor koffie en 1 winkeltje voor souvenirs.
Geen bord waarop aangegeven wordt of je vlucht op tijd vertrekt maar afwachten tot iemand de hal binnenloopt en een vluchtnummer roept.

Onze koffers worden weggehaald. Als iets niet automatisch gaat en enige tijd ergens geparkeerd wordt, dan blijf je dat toch in de gaten houden. Ze worden naar een busje gebracht dat net voor de uitgang van de hal staat om het vliegveld op te gaan. Ik zie 3 koffers en 1 tas voorbij komen. Angst overvalt me. 4 stuks! Hoe groot is dat vliegtuig dat ons naar Dar es Salaam brengt?

Er komt iemand de hal binnen en hij roept ons vluchtnummer. Met knikkende knieën loop ik naar hem toe. Onze namen en een onbekende naam staan op zijn lijstje. We kunnen de bus in. Zenuwachtig lach ik naar mijn man en dochter. Dat wordt een klein vliegtuig, zegt mijn man lachend.
Ik vind het helemaal niks.

Er stapt nog een Afrikaanse dame in en we zijn compleet. De bus rijdt ons naar de plek van het vliegtuig. de piloot zit al klaar in een Cessna. Een klein vliegtuigje waar max. 5 passagiers in kunnen. Het zweet breekt mij uit. Als we gaan, dan gaan we met z’n allen. Niet alleen naar huis, maar ook als we naar beneden storten.
In de neus van het vliegtuig worden met moeite 2 koffers geduwd. Klep dicht en niets meer aan doen. Mijn man mag naast de piloot zitten met de opdracht om nergens aan te komen.
Daarachter komt de Afrikaanse dame en ik mag achter de piloot plaatsnemen. Mijn dochter stapt in en dan is er nog 1 stoel over waar de resterende bagage gestapeld wordt. Mijn dochter mag de deur dicht doen. OMG als die maar goed dicht zit.
De piloot benadrukt nog dat het allemaal safe is, maar redelijk ‘bumpy’ kan zijn als we opstijgen. Ik doe mijn ogen dicht, de enige hoop dat ik niet misselijk wordt. En daar gaan we.
Na 10 minuten kom ik wat tot bezinning. Dit is een unieke kans, dan kan ik niet een half uur met mijn ogen dicht blijven zitten. Inmiddels vliegen we op een hoogte waar het vliegtuig wat stabieler is en ik doe mijn ogen open. Wow, dit is prachtig. Wat een uitzicht! Laat ik vooral genieten van deze ervaring en vertrouwen hebben in de piloot.
Toch ben ik blij als we na 30 minuten geland zijn.

In het ondernemerschap komt ook angst om de hoek kijken. Op verschillende vlakken binnen ons bedrijf krijg je er wel eens mee te maken. En dat is zeker niet altijd fijn.

Angst om controle te verliezen
Angst om met teamleden te werken
Angst om investeringen te doen
Angst om los te laten
Angst omdat je niet weet wat komen gaat

Het gaat erom hoe je er zelf mee omgaat. Als je toegeeft aan je angst dan belemmert het de volgende stap in de groei van je bedrijf. Natuurlijk is het belangrijk om vooraf te kijken hoe je een bepaalde routing aanvliegt, maar laat de beslissing niet bepalen door angst. Kom uit je comfortzone en doe het! Als je het resultaat bereikt kun je er dubbel en dwars van genieten.

Wil jij ook het avontuur aan gaan? Op 1 oktober start ik met een groep ondernemers om van hun bedrijf een geoliede machine te maken. Ook dan ga je nieuwe keuzes maken. Laat jij je leiden door angst of kom je in actie? Meer informatie vind je hier of plan een afspraak in mijn agenda, dan vertel ik je er graag meer over.

Over de schrijver
Angelique heeft jarenlang in de corporate wereld alles meegekregen over bedrijfsmanagement. Toen zij het zelfstandig ondernemerschap omarmde merkte zij dat dit een ondergeschoven kindje is bij veel ondernemers. Veel ondernemers blijven alleen ploeteren maar om een winstgevend bedrijf te bouwen dat draait als een geoliede machine is meer nodig. Zij heeft zich gespecialiseerd in Profit First en Het Clockwork-effect, methodes waarvan Mike Michalowicz de bedenker is. Zij is de enige CLockwork Mentor in Nederland en helpt ondernemers te bouwen aan een winstgevend bedrijf dat draait als een geoliede machine.