3 stappen voor meer vrijheid met een team

Misschien werk je al samen met een team, heb je met een team gewerkt of ben je erover aan het denken om een team samen te stellen. In welke fase je ook zit, het is ontzettend belangrijk om bepaalde situaties te voorkomen en daarom heb ik 3 stappen voor jou op een rij gezet waarmee jij alles uit een team haalt wat erin zit en dit ook bijdraagt aan de groei van jouw bedrijf.

Vicieuze cirkel doorbreken

Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik nog steeds ondernemers die werken met een team en dat hun bedrijf niet groeit, soms zelfs stagneert en waarbij de ondernemer er in sommige situaties zelfs voor kiest om te stoppen met het team. Stoppen met een team is een heftige beslissing. Welke oorzaken kunnen daar aan vooraf gaan:

  • De ondernemer geeft geen leiding aan het team, maar blijft over alles binnen het bedrijf beslissen in plaats van op de juiste manier te delegeren.
  • De teamleden beschikken niet over voldoende kennis en expertise.
  • De financiële situatie laat het niet toe om een team te kunnen betalen.

Vervolgens komt het werk weer op het bord van de ondernemer, waardoor er geen ruimte is om te werken aan de toekomst van het bedrijf . Het bedrijf komt zelfs volledig stil te liggen wanneer de ondernemer ziek wordt, op vakantie gaat of om andere redenen een tijdje niet kan werken.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken of om te voorkomen dat je hierin terecht komt, is het belangrijk om drie stappen te doorlopen.

Zorg voor een goede financiële basis

Voordat je teamleden gaat aanhaken, is het belangrijk om te werken aan een goede en gezonde financiële basis. Het is belangrijk dat je de maandelijkse kosten voor het team kunt betalen. De methode Profit First kan je hier prima in ondersteunen en geeft je direct inzicht of je voldoende hebt gereserveerd.  En of je voldoende kunt reserveren n.a.v. de inkomsten die je genereert. Je weet dan exact aan welke knoppen je binnen je bedrijf moet draaien om dit voor elkaar te krijgen.

Benieuwd hoe je dit kunt berekenen? Eerder schreef ik al een blog over het kunnen betalen van een team en welke stappen je dient te zetten op financieel gebied voordat je daadwerkelijk met teamleden aan de slag gaat.

Tijd om taken uit te besteden

Wanneer uit de eerste stap blijkt  dat jij kunt gaan samenwerken met één of meerdere teamleden, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit kan een drempel zijn die je als ondernemer moet nemen, want misschien heb je:

  • Nog nooit met een team samengewerkt en vind je het ontzettend spannend.
  • Vind je het lastig om los te laten
  • Heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken
  • Of heb je slechte ervaringen vanuit het samenwerken met je vorige team(s).

Kijk eerst naar de makkelijkste activiteiten die je kunt uitbesteden en die jou op dit moment best veel tijd kosten. Ga daar één of meerdere teamleden voor zoeken. Een team bouwen is een vak apart, dus neem er de tijd voor. Je hoeft niet in één keer een groot team te hebben, maar kunt dit op jouw tempo stap voor stap verder uitbouwen. Een kernteam is een perfecte basis.

Richt je bedrijf zo efficiënt mogelijk in

Wellicht ben je al aan de slag gegaan met het zo efficiënt mogelijk inrichten van jouw bedrijf en zo niet, dan is het van belang om dat nu te doen. Dit is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor jouw teamleden en eventuele toekomstige teamleden. Zij weten precies waar ze aan toe zijn, wat jouw wensen zijn en jij werkt er samen met hen naar toe dat zij de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het resultaat van hun taken.

Het Clockwork-Effect is een methode die aan de hand van een stappenplan jouw bedrijf efficiënter laat draaien, en jij als ondernemer minder doet in minder tijd. En het ultieme doel van Clockwork is dat jij 4 weken écht op vakantie kunt gaan terwijl jouw bedrijf door blijft draaien. Maar wat dacht je van een sabbatical 😉

Benieuwd wat de Clockwork methode voor jouw business kan betekenen? Kijk hier voor meer informatie over Clockwork of plan een gratis gesprek in zodat ik je er meer over kan vertellen.

 

12 november 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: