Hoe verdeel jij je geld in deze tijd?

Geld is een issue in deze tijd. Er zijn veel ondernemers die het zwaar hebben of gaan krijgen. Iedere maand is de vraag of je inkomsten alle uitgaven die je hebt kunnen dekken. Als je volgens de Profit First methode werkt dan verdeel je je inkomsten volgens een bepaald percentage over de verschillende potjes.  En per kwartaal worden deze percentages aangepast. Aan de hand van het plan wat je hebt gemaakt, stel je ieder kwartaal je percentages bij om stap voor stap te werken aan een gezond en winstgevend bedrijf.

Wat doe je in tijden als deze?

Er is helaas niet een simpel en eenduidig antwoord te geven. Dat is geheel afhankelijk van jouw situatie. Zijn je inkomsten minder? Dan is dat zeker van invloed op de verdeling over de verschillende rekeningen.  Je kunt dan niet vasthouden aan de percentages uit je plan. Je plan zal dan zeker bijgesteld moeten worden.

Maak een overzicht van je cashflow

Als je dat nog niet hebt gedaan dan is het nu des te belangrijker om een goed overzicht van je cashflow te hebben. Inzicht in je cijfers! Dan weet je exact wat er in en wat er uit gaat.
De stemmetjes in je hoofd die roepen: ’Ik hebt niet voldoende geld!’ of ‘Waar ga ik mijn vaste kosten mee betalen?’ maken je alleen maar onrustig en geven je stress. Zorg dat je inzicht krijgt in je cijfers en je kunt sturen op feiten.

Inzicht krijgen in je cijfers

Om een goed inzicht te krijgen in je cijfers, is het belangrijk om een overzicht te maken. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, verre van zelfs. Het is een eenvoudig overzicht waarbij je de volgende cijfers in beeld brengt:

  1. Noteer je huidige saldo
  2. Noteer de inkomsten die deze week/maand binnenkomen
  3. Noteer alle uitgaven die je hebt
  4. Signaleer wanneer de eerste problemen gaan ontstaan

Analyseer je kosten

Bekijk vervolgens eens welke kosten je maandelijks maakt. Is alles echt noodzakelijk? Nu is hét moment om nog eens kritisch door je kosten te gaan en keuzes te maken.

  1. Welke kosten zijn noodzakelijk
  2. Welke kosten kun je [tijdelijk]schrappen of kunnen goedkoper
  3. Welke kosten zijn echt onnodig
  4. Maak een keuze en onderneem actie!

Helderheid helpt je om keuzes te maken

Inzicht in de feiten geeft helderheid om gerichte keuzes te maken. Wees eerlijk naar jezelf en kijk waar je nu staat. Bepaal de acties die je te doen hebt om uit deze situatie te komen. Werk aan een stevig fundament voor de toekomst!

Deze inzichten bepalen ook wat je met je percentages gaat doen om je geld te verdelen. Dat is voor iedere situatie verschillend. Zo zie je dat je altijd met de ontwikkelingen moet blijven meebewegen ook in tijden dat het minder gaat.

“Balancing your money is the key to having enough”

–Elizabeth Warren

Heb je hulp nodig? Ik heb een aantal mogelijkheden per week om te sparren met ondernemers die een online business runnen. Aarzel niet en plan een afspraak in.

Het is de actie die telt!

 

7 april 2020 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: