De financiële APK van jouw bedrijf!

Jaar in jaar uit rijd je heel wat kilometers met je auto. En dan ligt daar opeens de uitnodiging van de garage op de deurmat. Tijd voor de APK en dus tijd om een afspraak te maken bij jouw autogarage. Maar heb jij wel eens nagedacht over een APK voor je financiën?

Profit First als uitgangspunt

Ik neem hierbij Profit First als uitgangspunt. Tijdens jouw reis als ondernemer ben je met deze methode gestart binnen jouw bedrijf en heb je de nodige acties ondernomen. Je hebt:

  • meerdere rekeningen geopend
  • percentages berekend
  • momenten ingepland in je agenda om je financiële administratie bij te werken

Vervolgens boek je elke maand volgens de vastgestelde percentages je ontvangsten over naar de verschillende rekeningen. Hierdoor kun je niet alleen de belasting zonder problemen betalen, maar betaal jij jezelf ook maandelijks een salaris uit én maak je winst. Je vergeet alleen om af en toe stil te staan bij de percentages die je bij de implementatie hebt berekend.

Tijd voor de financiële APK

En dan gaat er opeens een rood lampje branden… Je kunt niet meer alle rekeningen betalen en maak je de  keuze om wat van je eigen salaris af te snoepen.  Of kom je toch in de verleiding om dit uit een ander potje te halen? Of het rode lampje licht niet zichtbaar voor je op omdat je geen problemen ervaart en een stevige buffer aan het opbouwen bent.

Beide situaties vragen om een APK. In één jaar kan er veel veranderen binnen jouw bedrijf. Veranderingen die vragen om aanpassing van de percentages. Ieder bedrijf is uniek. Ook de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf vragen om aanpassingen. En ontwikkelingen kunnen ook in nauw verband staan met privé situaties. Eenmaal percentages berekend betekent niet dat dit jaar in jaar uit hetzelfde blijft. Belangrijk om je hiervan bewust te zijn voordat zich problemen aandienen.

Angst voor de blauwe envelop

Wanneer je niet per kwartaal bekijkt of je op koers ligt, dan kan de blauwe envelop op de deurmat je nog steeds verbazen. Denk maar eens aan een situatie dat je omzet mega gegroeid is en de percentages voor de belasting niet zijn meegegroeid met jouw situatie. Dan staat het huilen je nader dan het lachen bij het openen van de blauwe envelop. Dan komt die angst weer terug van voordat je met Profit First werkte.

De financiële APK uitvoeren

Zorg er dus voor dat je maandelijks altijd je kostenverloop in de gaten houdt. Per kwartaal analyseer je de ontwikkelingen van je bedrijf.  Net zoals je per kwartaal de btw betaalt en de winst uitkeert, is dit ook het moment om je percentages weer wat bij te stellen. Als je een winstplan hebt gemaakt dan kun je dat als leidraad gebruiken, dan groei je stap voor stap naar een financieel gezond bedrijf.  En natuurlijk maak je aan het einde van het jaar weer een nieuw plan voor het komende jaar. Onderneem hier de volgende stappen voor:

  • Maak een winstplan voor jouw bedrijf op basis van de doelen die je stelt en de ontwikkelingen die je voor ogen hebt
  • Welke omzet verwacht je te genereren
  • Welke investeringen wil je doen
  • Wat betekent dat voor de percentages waar je naar toe wilt groeien
  • Maak een plan zodat je hier stap voor stap realiteit van maakt

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een winstplan met de bijbehorende percentages? Ik kan je helpen met mijn online training of 1-op-1 begeleiding.

3 december 2019 |

Angelique van der Meyden

Laatste nieuws

Dit item delen: